Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chleb razowy

Tekst i foto bejbe61 23-01-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?10 złprosty60 min.niska

Składniki:

1 kg mąki,
125 g otrąb pszennych,
10 dag drożdży,
4 szklanki wody - gorąca z kranu,
1 łyżka cukru,
1 łyżka soli,
ziarna:
3 garści siemienia lnianego,
1 paczka sezamu - 100 g,
1 paczka słonecznika - 100 g,
1 paczka dyni - 100 g

Jak przyrządzić:

Dynię i słonecznik można uprażyć na suchej patelni.
Do miski wsypać suche produkty (mąkę przesiać), wymieszać.
Drożdże rozmieszać w 2 szklankach gorącej wody, dodać do mąki, dolać pozostałe 2 szklanki wody. Wymieszać. Ciasto wyłożyć do dwóch podłużnych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia, odstawić na 10-20 minut. Wstawić do rozgrzanego wcześniej piekarnika do 200 stopni C. Piec godzinę.

Potrzebne przybory:

2 podłużne blaszki,
papier do pieczenia ciast,
miska, szklanka, łyżka, patelnia,
pojemnik do rozmieszania drożdży

Jak podawać?

Oczywiście z masełkiem - a na wierzch według gustu.

Uwagi:

Chleb zachowuje dość długo świeżość (ok. tygodnia). Jest pyszny. Życzę smacznego.

Czas przygotowania:

Łatwy w wykonaniu. Na mniejszą rodzinę robić z połowy porcji.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.08.2010 zuzka81

A jakiej długości są foremki na chlebuś.Pozdrawiam

Zgłoś 18.02.2006 Ann555

Piekę podobny chlebek, jest pyszny. Ale nie powinno się używać wody ciepłej z kranu, lepiej samemu przegotować. Pozdrawiam.

Zgłoś 23.01.2006 wuka41

Szkoda, że bejbe61 nie napisał jakiej mąki należy użyć do przepisu na chleb razowy. Może jednak mąkę żytnią????

Zgłoś 23.01.2006 Hajduczek

Też zaciekawił mnie ten przepis. Może autor spojrzy z ciekawości na komentarze i dopisze jaką mąkę należy użyć? :)

Zgłoś 24.01.2006 jola

czy można ten chleb upiec w prodiżu i jaka ma być ta mąka???

Zgłoś 25.01.2006 bejbe61

mąka ma być pszenna, a w prodziżu nie piekłam.

Zgłoś 26.01.2006 Maria Wanda

Zgłoś 26.01.2006 aszcz01

Oj... cos mi się wydaje, że mąka na chleb powinna być jednak żytnia:-) A na chleb razowy szczególnie:-))))

Zgłoś 26.01.2006 bejbe61

Może chleb nie jest typowo razowy-ciemny, ale dodatek otrąb i ziaren dają smak razowca.Spróbój upiec a przekonasz się że jest smaczny.A jeżeli ktoś upiecze chleb z mąką żytnią to niech napisze ... Pokaż więcej

Może chleb nie jest typowo razowy-ciemny, ale dodatek otrąb i ziaren dają smak razowca.Spróbój upiec a przekonasz się że jest smaczny.A jeżeli ktoś upiecze chleb z mąką żytnią to niech napisze jak smakuje.

Zgłoś 26.01.2006 wuka41

będę się jednak upierał co no nazewnictwa: "r a z o w y" oznacza robiony z mąki uzyskanej z jednorazowego przemiału mąki żytniej z częściowym tylko oddzieleniem otrąb i to tych, które ... Pokaż więcej

będę się jednak upierał co no nazewnictwa: "r a z o w y" oznacza robiony z mąki uzyskanej z jednorazowego przemiału mąki żytniej z częściowym tylko oddzieleniem otrąb i to tych, które służą do podsypania powierzchni na którą wykładany jest chleb w piekarniach czyli grubych z łuską......... Ten chlebek, zapewne smaczny / nie wypróbowałem jeszcze przepisu/ mógłby nazywać się np. "TRZY ZIARNA" - z uwagi na ilość dodawanych ziaren.

Zgłoś 26.01.2006 bejbe61

Może być TRZY ZIARNA.Ja dostałam przepis jako razowy i być może że to nie trafiona nazwa, ale warta wypróbowania. A zatem życzę udanego wypieku !

Zgłoś 01.11.2008 Piekarz

Zgłoś 01.11.2008 Piekarz

Z tego co ja wiem to powinna byc maka zytnia do chleba razowego a do zwyklego chleba maka chlebowa typ 750 a zytnia typ 720

Zgłoś 19.11.2008 Maria

Od miesiąca piekę chleb. Proporcje są podobne. 1 kg mąki (ja daję połowę żytniej razowej - ze sklepu ze zdrową żywnością - a połowę pszennej) , niepełny litr ciepłej wody, zamiast cukru łyżka mi... Pokaż więcej

Od miesiąca piekę chleb. Proporcje są podobne. 1 kg mąki (ja daję połowę żytniej razowej - ze sklepu ze zdrową żywnością - a połowę pszennej) , niepełny litr ciepłej wody, zamiast cukru łyżka miodu, trzy pełne łyżeczki soli no i do tego 3/4 szklanki otrębów pszennych, tyle samo siemienia lnianego, płatków owsianych i jeszcze szklankę innych pestek np dyni słonecznika czy sezamu. Nie używam drożdży. Poszłam do najbliższej piekarni i poprosiłam o trochę zakwasu. Dodałam do niego mąki i wody, poczekałam aż podrośnie i dodałam do miski z pozostałymi składnikami. Wymieszałam. Można ręcznie lub mikserem ale nie krcej niż 8, 10 minut. Odebrałam część masy około szklanki na następny chleb a resztę wyłożyłam na dwie podłużne foremki wyłożone papierem i odstawiłam na min. 8 godz przykrywając ściereczką. Najczęściej zakręcam rano a wieczorem piekę. Wkładam do zimnego piekarnika na 1godz. 15min temp. 180 st. Od razu wyjmuję z pieca i foremek, przykrywam ściereczką do wystygnięcia. Jest pyszny. Nikt u nas w domu już nie chce innego.

Zgłoś 23.01.2011 Wlodek

Mam pytanie Do Marii ile zakwasu dołożyła do tej receptury.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Zgłoś 22.02.2007 chlebek

Przepisalam przepis, bede piec w sobote.Zastanawiam sie jakiej maki uzyje, mam tylo zwykla w domu.

Zgłoś 28.01.2007 piekarz

razowy chleb tylko z żytniej maki sie robi - pszenna to jakas herezja jest

Zgłoś 03.10.2007 maleqko

ej a skąd właściwie jest nazwa chleb razwy??

Zgłoś 13.11.2007 Basia

chleb jest bardzo smaczny polecam ja robiłam z mąki przennej

Zgłoś 29.09.2011 hiena

chlebek najlepiej posmarowac łojem za pomocą skrzydloka

Zgłoś 01.10.2008 runaway

chlebek palce lizać:) mniam:) jak najbardziej polecam!

upiekłam go z 1/2 kg mąki pszennej i 1/2 żytnej, a zamiast sezamu dodałam płatki owsiane, chociaż kiedyś na pewno spróbuję z sezamem... Pokaż więcej

chlebek palce lizać:) mniam:) jak najbardziej polecam!

upiekłam go z 1/2 kg mąki pszennej i 1/2 żytnej, a zamiast sezamu dodałam płatki owsiane, chociaż kiedyś na pewno spróbuję z sezamem:) jedyne zastrzeżenie mam do ilości soli: jak dla mnie trochę za dużo, tak o 1/3 łyżki;) nie wiedziałam też kiedy dokładnie będzie upieczony, bo jak po godzinie wbiłam w niego patyczek to był cały obklejony ciastem:/ więc piekłam prawie 1,5h. no i jest super, z taką chrupiącą skórką:)

ale wiecie co: żeby znaleźć mąkę żytnią (nie wspominając o razowej, której nigdzie nie można było kupić), to trzeba mieć anielską cierpliwość:/

Zgłoś 11.01.2010 Kasia

Witam. wlaśnie piekłam chlebek z przepisu. no i niestety nie wiem co sknociłam bo kompletnie mi nie wyszedł. wyszedł niski i jak dla mnie za słodki, ale to może akurat wina tego że nie wspypałam... Pokaż więcej

Witam. wlaśnie piekłam chlebek z przepisu. no i niestety nie wiem co sknociłam bo kompletnie mi nie wyszedł. wyszedł niski i jak dla mnie za słodki, ale to może akurat wina tego że nie wspypałam za dużo soli. spróbuję może kiedyś - ale troche sie zniechęciłam.... pozdrawiam

Zgłoś 19.10.2010

4tkf3jfc vr

Zgłoś 19.10.2010

wij uifujhienuffcubnunur bu hurbr yb kdju bu bru fjb ry bu ur u irre6yhfnibkbkf

Zgłoś 11.11.2010 Sarunia

Witam

ja chlebek upiekłam, dodałam jeszcze pestki dyni i wyszedł pyszny, ale ciekawi mnie dlaczego skórka była bardzo twarda,

do pokrojenia oczywiście, ale wierzchnia część chlebka b... Pokaż więcej

Witam

ja chlebek upiekłam, dodałam jeszcze pestki dyni i wyszedł pyszny, ale ciekawi mnie dlaczego skórka była bardzo twarda,

do pokrojenia oczywiście, ale wierzchnia część chlebka była naprawdę twarda, może ktoś mi pomoże ???, nie wiem czy należy posmarować chlebek mlekiem, albo rozmąconym jajkiem ???

Z góry dziękuję za pomoc

Zgłoś 27.10.2012 natalia

niestey chlebek mi nie wyszedl w środku ciągle surowy a pieklam prawie dwie godziny....... wszystko robione wedlug przepisu