Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chleb razowy prawdziwy

Tekst i foto hela 14-10-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?8 złśredni50-60 min.?

Składniki:

0,5 kg mąki razowej żytniej, 0,5 kg mąki razowej pszennej (np. orkiszowej), 2 paczuszki drożdży granulowanych, łyżka soli, łyżka miodu, 4 łyżki oleju, 3 szklanki letniej wody (przegotowanej).

Jak przyrządzić:

Mąkę pszenną połączyć z drożdżami, miodem i wodą, po uzyskaniu jednolitej konsystencji odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu połączyć z mąką żytnią, solą i olejem. Dobrze wyrobić ciasto ręką i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, należy je przełożyć do dwóch form keksowych, a potem wstawić do nienagrzanego piekarnika, przez około 15 minut piec w temp. 175 stopni, potem zwiększyć temp. do 200 stopni. Całkowity czas pieczenia od 50 do 60 minut.

Uwagi:

Do chleba można dodać kminek, można go również posypać np. czarnuszką.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.10.2006 toksynka

No cóż. Moim zdaniem mąka pszenna jest z pszenicy, a orkiszowa z ziaren orkiszu. Mylisz pojęcia.

Zgłoś 18.10.2006 hela

Dzięki za poparcie w sprawie orkiszu,a ty TOKSYNKO nie popisuj się ignorancją!Najważniejszy w tym wszystkim jest jednak chleb,bo jest naprawdę dobry.

Zgłoś 19.10.2006 Toksynka

O.k. Sprawdzę to i wtedy zwrócę honor, ale PRZENICA????? A co to?

Zgłoś 02.01.2007 zainteresowana orkiszem

Powstało wiele mieszanek pszenicy z orkiszem, które są nazywane niesłusznie orkiszem, bo orkisz ma dużo wyższą cenę, ale powinny byc nazywane pszenicą, bo nie ma tych wartości, jakie ma orkisz. ... Pokaż więcej

Powstało wiele mieszanek pszenicy z orkiszem, które są nazywane niesłusznie orkiszem, bo orkisz ma dużo wyższą cenę, ale powinny byc nazywane pszenicą, bo nie ma tych wartości, jakie ma orkisz. Prawdziwy orkisz widziałam w muzeum archeologicznym. Na etykietach powinna byc informacja ile orkiszu, a ile pszenicy jest w tej genetycznie zmodyfikowanej pszenicy.W moim odczuciu uczciwiej jest nazywać pszenicą orkiszową to czym taka mieszanka jest i nie wmawiać ludziom, ze to orkisz, który rzeczywiście nie powinien miec nic wspólnego z pszenicą, bo wtedy przestaje byc orkiszem. Dyskusja o tym z czego pieczemy i jak nazywana jest oferowana nam mąka i ile kosztuje, bo wiaże się to z nazwą jest bardzo potrzebna i cieszę się, ze Toksynka zauważyła różnicę

Zgłoś 06.02.2010 Jola

2 paczuszki drożdży granulowanych ile to gram świeżych drożdży?