Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chleb w domu pieczony

Tekst i foto Lo-la 05-02-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
---80 min.-

Składniki:

1/2 kg mąki krupczatki, 25 g drożdży, 0,5 l ciepłej wody, 2,5 łyżki cukru, 0,75 łyżki soli, 1/2 szklanki otrębów pszennych, dodatki (pestki słonecznika, dyni, sezam).

Jak przyrządzić:

Z 1 szklanki wody, drożdży, cukru, 2 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
Mąkę, otręby, sól i dodatki wymieszać, dodać resztę wody i zaczyn. Wyrobić ciasto (będzie miało taką dość rzadką konsystencję) pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie przełożyć do blaszki keksówki i jeszcze raz odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni. Wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika.

Jak podawać?

Z masełkiem lub bez, z żółtym serem, szynką, kiełbaską czy z czym tylko kto lubi.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.02.2009 alfa,

suuuper!!! pyszny i bardzo prosty :-) dlugo sie przymierzalam bo drozdze mnie przerazaja ale jak juz sie zebralam to upieklam jeden rano i drugi wieczorem bo ten pierwszy juz zniknal ;-)

Zgłoś 04.03.2009 alfa,

suuuper!!! pyszny i bardzo prosty :-) dlugo sie przymierzalam bo drozdze mnie przerazaja ale jak juz sie zebralam to upieklam jeden rano i drugi wieczorem bo ten pierwszy juz zniknal ;-)

Zgłoś 19.01.2010 Chilanga

Wedlug mnie bardzo dobry przepis, chleb wyszedl bardzo smaczny, dodalam tylko odrobine wiecej drozdzy. Trzeba jedynie uwazac zeby ciasto nie wyschlo za bardzo na wierzchu, gdy pozostawiamy je do... Pokaż więcej

Wedlug mnie bardzo dobry przepis, chleb wyszedl bardzo smaczny, dodalam tylko odrobine wiecej drozdzy. Trzeba jedynie uwazac zeby ciasto nie wyschlo za bardzo na wierzchu, gdy pozostawiamy je do wyrosniecia, a nastepnie zeby sie za bardzo nie przypieklo od gory, bo ciezej je wtedy kroic. Pozdrawiam!