Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chleb z płatkami owsianymi

Tekst i foto Toksynka 02-07-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2 foremki4 złprosty80 min.?

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych, drożdże,
1 litr mleka,
2 łyżeczki soli,
1 kilogram mąki,
przyprawy, smażona cebulka itp.

Jak przyrządzić:

Płatki owsiane zalać mlekiem, wkruszyć drożdże i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Dodać mąkę, wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Dodać sól, przyprawy i znów wyrobić ciasto. Wylać do formy, piec około godziny w temeraturze 180 stopni.

Uwagi:

Przepis pochodzi z lipcowego numeru "Olivii". W oryginale był kminek (nie lubię) i 1 łyżeczka soli. Sprawdziłam i nawet przy dwóch łyżeczkach jest dla mnie zbyt mało słone. Co do przypraw, moim zdaniem ten chlebek smakuje najlepiej z tymiankiem lub ziołami prowansalskimi.
Jedno jest istotne: macie pewność, że jecie zdrowe pieczywo bez "pysznych dodatków" w postaci gipsu lub kreatyny z ludzkich włosów:-)

Czas przygotowania:

Samo przygotowanie ciasta bez czasu rośnięcia i pieczenia jest błyskawiczne - jakieś 5 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.07.2006 Toksynka

Ups... Zapomniałam o drożdżach, 100 gram ma być :-)

Zgłoś 05.02.2007 Nova

Znam ten przepis , robię bardzo często. Chleb jest długo świeży, ja robię właśnie z kminkiem. Czasami dodaję ziarna słonecznika albo dyni. Robiłam też pół na pół z mąką razową i pszenną. Bardz... Pokaż więcej

Znam ten przepis , robię bardzo często. Chleb jest długo świeży, ja robię właśnie z kminkiem. Czasami dodaję ziarna słonecznika albo dyni. Robiłam też pół na pół z mąką razową i pszenną. Bardzo polecam ten przepis bo jest prosty a chlebek przepyszny.

Zgłoś 07.04.2007 karamba

jaka konsystencje ma miec ciasto po wyrobieniu? ono jest plynne czy elastyczne? bo dodaje tej maki i dodaje a wraz sie klei do rak...:(