Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chleb z szynką

Tekst i foto bromba 06-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni60 min.?

Składniki:

- 50 dag mąki,
- 30-35 dag wędzonej szynki,
- 2 dag świeżych drożdży,
- 3 płaskie łyżeczki cukru,
- 1 1/2 dl mleka,
- 3 dag masła,
- sól,
- trochę wody mineralnej gazowanej.

Jak przyrządzić:

Drożdże rozkruszamy i mieszamy 0,5 dl letniego mleka i cukrem, czekamy aż urosną i dojrzeją. Przesianą mąkę mieszamy z roztopionym masłem, solą, przygotowanymi drożdżami i mlekiem. Dodajemy tyle wody mineralnej, ile potrzeba, aby otrzymać średnio rzadkie ciasto. Ciasto wyrabiamy do tej pory, aż pokażą się w nim pęcherze (robotem kuchennym ok. 10-15 minut). Pod koniec wyrabiania dodajemy grubo zmieloną (lub drobno pokrojoną) szynkę. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (podwójna objętość). Po wyrośnięciu dzielimy na dwie części i nadajemy im podłużny kształt.
Wypiekamy w średnio gorącym piekarniku (50-60 minut) na blasze, od czasu do czasu spryskujemy lekko wodą.

Jak podawać?

Świetny z pastą z papryki i bakłażanów (ajwar) lub z twarożkiem + cebulka.

Uwagi:

Dobrze przechowuje się w lodówce - zachowuje świeżość do 1 tygodnia.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.01.2005 manja

Znam kobietę, która dodaje do chleba boczek. Śladu po nim nie ma ale chleb jest nieziemski!

Dzięki za przepis Bromba, mam ogromną ochotę spróbować upiec chleb :)

Zgłoś 17.11.2005 marylka

chleb to chleb;maka drozdze sol cukier woda no i ziarna wszelakie pieke taki czesto zawsze wyrasta ogromny POLECAM z czarnuszka

Zgłoś 13.05.2006 isabell

a ja szukam przepisu na chleb z boczkiem i czosnkiem -gdzieś był i mi umknął -pomocy-a czy do tego zamiast szynki można boczek?

Zgłoś 14.03.2011 piekarz

Witam. Ja zostałem nauczony, że chleb jest na zakwasie najlepiej bez drożdży bo sam zakwas posiada je. I jest bez grama margaryny ale to tylko moja opinia a ten przepis raczej powinien się nazy... Pokaż więcej

Witam. Ja zostałem nauczony, że chleb jest na zakwasie najlepiej bez drożdży bo sam zakwas posiada je. I jest bez grama margaryny ale to tylko moja opinia a ten przepis raczej powinien się nazywać bułka z szynką do której muszą być dodane drożdże. W każdym razie przepisy tego typu znam na wiele wersji i ten też, ale polecam taką bułkę zrobioną domowym sposobem jest super w smaku :-)