Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Chlebek grillowany

03.06.2013

Pieczywko z grilla zwykle sprawia kłopot. Pokrojone na kromki zajmuje na ruszcie miejsce ważniejszym potrawom, jak karkówka czy kiełbasa, trzeba je stale pilnować i przestaje być smaczne już chwilę po zdjęciu z grilla. Idealnym rozwiązaniem jest płaski chlebek typu ciabatta przekrojony na pół i wypełniony pysznymi dodatkami. Owinięty w folię aluminiową może spędzić na ruszcie więcej czasu, można go przełożyć na drugą stronę i nadaje się do jedzenia znacznie dłużej niż grillowane kromki.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
47 złprosty10 min.wysoka

Składniki:

1 chlebek wenecki lub ciabatta, 10 dag masła, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 3 łyżki siekanych świeżych ziół (bazylia, tymianek, rozmaryn, koperek, zielona pietruszka, itp.), folia aluminiowa.

Jak przyrządzić?

Miękkie masło łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i siekanymi ziołami. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Chlebek kroimy na pół i każdą z połówek lekko nacinamy. Nacięcia wypełniamy masłem ziołowym. Połówki łączymy, całość zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na rozgrzany grill na 20 minut, po 10 z każdej strony.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.01.2003 Qchcik Qba

do "anonima":

Witam

Proponowałam Redakcji znacznie trafniejszy pseudonim zawodowy:

- Kuchareczka jak Laleczka -

ale uparli się przy Qchciku

jeśli zn... Pokaż więcej

do "anonima":

Witam

Proponowałam Redakcji znacznie trafniejszy pseudonim zawodowy:

- Kuchareczka jak Laleczka -

ale uparli się przy Qchciku

jeśli znajdziesz jakieś sympatyczne określenie żeńskie, będące odpowiednikiem qchcika - otrzymasz w nagrodę Wielki Wirtualny Całus z ponętnymi śladami lukru po pączkach :-)

Zgłoś 05.01.2003 pittu

1.zamiast smarować forme smalcem proponuje wyłożyć ją cienko pokrojonym boczkiem - po wyjeciu wygląda fajniej

2.do masy wkładamy żółtka, białka obijamy na sztywną piane i dodajemy na sam ... Pokaż więcej

1.zamiast smarować forme smalcem proponuje wyłożyć ją cienko pokrojonym boczkiem - po wyjeciu wygląda fajniej

2.do masy wkładamy żółtka, białka obijamy na sztywną piane i dodajemy na sam koniec mieszania-daje to wiekszą "puszystość" pasztetu.

przepis jest naprawde dobry polecam. Pittu

Zgłoś 19.12.2010 jola

z zapomniałam napisać że chodzi mi o pasztet z gęsi proszę o rade . robię to pierwszy raz i chce by mi się udał.........