Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chlebek

Tekst i foto Beleczka 20-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3 lub 210 złśredni120 min.?

Składniki:

10 dag drożdży,
2 łyżki płaskie soli,
2 łyżeczki cukru,
ok. 1 litra wody,
1 kg mąki pszennej (np. tortowej lub wrocławskiej),
1 szkl. otrębów pszennych,
10 dag słonecznika łuskanego,
10 dag łuskanych pestek dyni,
1/4 szkl. siemienia lnianego,
1/4 szkl. sezamu

Jak przyrządzić:

Przygotować rozczyn (drożdże + cukier + 1/2 szkl. ciepłej wody), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do dużego garnka lub miski przesiać mąkę, dodać: otręby, słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, sezam, sól i wszystko razem wymieszać. Do tego wlać rozczyn i resztę ciepłej wody i wszystko razem wyrabiać. Konsystencja ciasta powinna być gęściejsza niż ciasto naleśnikowe - ciasto powinno się swobodnie wylewać z garnka.
Przygotować foremki keksówki (3 małe lub 2 duże), wysmarować je margaryną i oprószyć mąką, wylać ciasto do foremek (do połowy foremki), odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, ponacinać nożem, posmarować rozkłóconym jajkiem (wtedy skórka jest bardziej chrupiąca i ma piękny kolor). Można posypać słonecznikiem lub otrębami pszennymi.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godz. w temp. 200 stopni.
Po upieczeniu najlepiej wyjąć z foremki, gdy chlebek jest jeszcze gorący i wstawić do ciepłego piekarnika na ruszt i uchylić drzwiczki, wtedy woda odparuje i wszystkie skórki będą chrupiące.

Potrzebne przybory:

duży garnek lub miska, łyżka, garnuszek, szklanka, 3 małe lub 2 duże foremki keksówki, pędzelek do smarowania

Jak podawać?

Najlepiej bezpośrednio po upieczeniu, wtedy jest najlepszy efekt :))) Chlebek dobry jest także następnego dnia i może długo postać.

Uwagi:

Pierwszy chlebek mi nie wyszedł, ale każdy następny był coraz lepszy...

Czas przygotowania:

Samo pieczenie ok. godzinki, tak żeby skórka była ładnie zarumieniona. Przygotowanie? No, tyle czasu, ile potrzeba do wyrobienia ciasta i wyrośnięcia... Nie trzeba tak długo wyrabiać jak placki drożdżowe.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.01.2007 aniaPL barbetka

próbowałam chyba z 10 razy zawe wychodzi ten sam SZIT bleee