Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chlebek w jajku

Tekst i foto Madzia 01-09-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?2-3 złprostyok. 10-15 min.średnia

Składniki:


2-4 kromki chleba,
2-3 jajka,
tłuszcz.

Jak przyrządzić:


Roztrzepujemy jajka w miseczce. Suche kromki chlebka moczemy w tym jajku i kładziemy na rozgrzanej patelni z tłuszczem. Smażymy na złoty kolor.

Potrzebne przybory:


Patelnia, tłuszcz, szpatułka do przewracania na drugą stronę.

Jak podawać?


Można zmieszać śmietane z dowolnym dżemem, i polac chlebek... Pychotka!

Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.02.2006 ania

moja siostra rozbija te jajka z mlekiem jeszcze

Zgłoś 01.09.2005 MZ

To się nazywa fachowo "francuski grzanki". Pycha. Można też je zrobić z suchej chałki a chałkę można naciąć i włożyc do niej kostkę czekolady. Pozdrawiam.

Zgłoś 01.09.2005 MZ

"francuskie" oczywiście

Zgłoś 03.09.2005 emkakafe

to jest moje ulubioooooone śniadanie. Ale ja nie daję tak dużo jajek - na 4 kromki daję tylko jedno, żeby były takie miejsca bez jajka (one się tak pysznie przysmażają). I nie dodaję absolutnie... Pokaż więcej

to jest moje ulubioooooone śniadanie. Ale ja nie daję tak dużo jajek - na 4 kromki daję tylko jedno, żeby były takie miejsca bez jajka (one się tak pysznie przysmażają). I nie dodaję absolutnie śmietany - sam dżem(najlepszy malinowy lub truskawkowy) lub czasem cukier puder PYSZNE!!!!!

Zgłoś 13.02.2006 Karola

Jak chleb w jajku to tylko na ostro!!! Ja dodaję do jajek sól, pieprz, paprykę i trochę ziół. Ale nigdy wegety. To świństwo, które psuje smak wszystkich potraw!!!!

Zgłoś 19.09.2005 portek

do MZ: mi bardziej pasuje 'francuski grzanki', bo one wtedy brzmią bardziej 'zagranicznie' - jakby wymawiane przez Prawdziwego Francuza. pozdrawiam:)

Zgłoś 04.10.2005 aablasz

a fe na słodko. Polecam do tego przepisu trochę udoskonaleń:do jajka dodajćie trochę ziół (np. czubryca) i wsypcie drobno starty ser żółty (ale nie za dużo). Po zdjęciu z patelni życzę smacznego... Pokaż więcej

a fe na słodko. Polecam do tego przepisu trochę udoskonaleń:do jajka dodajćie trochę ziół (np. czubryca) i wsypcie drobno starty ser żółty (ale nie za dużo). Po zdjęciu z patelni życzę smacznego. Proste a genialne

Zgłoś 21.11.2005 anellka

To jest pyszne ale tylko w wersji pikantnej! Ja sole jajka i juz po usmazeniu posypyje "grzanki" curry. Mniam

Zgłoś 05.02.2006 dori

ja też często robię takie grzanki. Czasem na słodko - gotowe smaruję moim ulubionym dżemem truskawkowym lub polewam syropem klonowym PYCHOTKA

Czasem też robię je na słono i do jajek dodaj... Pokaż więcej

ja też często robię takie grzanki. Czasem na słodko - gotowe smaruję moim ulubionym dżemem truskawkowym lub polewam syropem klonowym PYCHOTKA

Czasem też robię je na słono i do jajek dodaję trochę vegety

Zgłoś 06.12.2006 picia

ja też to lubie zle jak to musi tuczyć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!