Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chłodniczek z botwiny

Tekst i foto Huba 12-09-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.mało

Składniki:

botwina - gruby pęczek (jak cienki to oczywiście dwa) wraz z buraczkami, ogórek surowy - duży, szklarniowy 2 szt lub gruntowy w zbliżonej ilości, pęczek koperku, pęczek szczypiorku, 4 jaja, 1 litr jogurtu naturalnego - b. gęsty, 500 ml kefiru kwaśnego (np. Robico), czosnek 2-3 ząbki, łyżka octu zwykłego 10%, sól, pieprz, cukier.

Jak przyrządzić:

Botwinkę siekamy drobno wraz z buraczkami i dusimy w małej ilości wody do miękkości. W trakcie gotowania dodajemy ocet, sól oraz pieprz do smaku. Chłodzimy i wlewamy do dużego garnka, (zwykłego lub jeszcze lepiej do glinianego). Ogórki kroimy w drobne słupki dł. ok 1,5-2 cm i dodajemy do całości.Jaja ugotowane na twardo siekamy i dodajemy j.w. Szczypiorek i koperek również siekamy. Czosnek wyciskamy. Całość mieszamy dodając schłodzony jogurt i kefir. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Całość wstawiamy do lodówki.

Jak podawać?

Podajemy mocno schłodzony w salaterkach. Przed podaniem można wierzch posypać koperkiem.

Uwagi:

Ilość składników podana jest na duży garnek. Chłodnik powinien być dość gęsty nie tylko dzięki jogurtom, ale przede wszystkim sporej ilości warzyw. Całość musi posiadać kolor mocno buraczkowy i lekko słodki smak. W przypadku nie uzyskania w/w koloru z duszonej botwiny zmuszeni jesteśmy dodać barszcz czerwony "Hortex"-u lub koncentratu barszczu az do efektu koloru buraczkowego.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.10.2003 Tola

Jeśli ktoś zdecyduje sie na ten przepis niech nie zapomni o rzodkiewce (jeden z podstawowych składników chłodnika).

Zgłoś 20.11.2003 Huba

Droga Tolu! Akurat ten przepis nie przewiduje rzodkiewki - dodawałam ją kiedyś, ale jednak bez niej lepiej mi smakuje.Rzodkiewka puszcza kolor i robi sie miękka, taka "flakowata". Dlat... Pokaż więcej

Droga Tolu! Akurat ten przepis nie przewiduje rzodkiewki - dodawałam ją kiedyś, ale jednak bez niej lepiej mi smakuje.Rzodkiewka puszcza kolor i robi sie miękka, taka "flakowata". Dlatego tez w przepisie "Chłodniczek z botwiny" brakuje powyższego składnika. A tak na marginesie: próbowałaś bez?

Zgłoś 27.05.2004 Aga

Przepyszne!!! Robiłam pierwszy raz w życiu chłodnik i od razu się udał. Rzadko kiedy potrawa ma trzy ważne zalety: malo kalorii, jest bardzo zdrowa i świetnie smakuje. Polecam.

Zgłoś 27.05.2004 Aga

Przepyszne!!! Robiłam pierwszy raz w życiu chłodnik i od razu się udał. Rzadko kiedy potrawa ma trzy ważne zalety: malo kalorii, jest bardzo zdrowa i świetnie smakuje. Polecam.

Zgłoś 05.06.2004 Margrit

Mi wyszło pyszne również, schłodzony z dodatkiem jajka - obiadek pierwsza klasa! Polecam!

Zgłoś 01.07.2004 żaba

Ten przepis przypomina mi zupkę jaką robiła moja babcia. Naprawdę pycha. Zaraz biorę się do roboty...

Zgłoś 07.04.2005 Ekspert od chłodników

Tylko po co dodawać siekane jajka?! To bzdura! Jaka wrzuca się w całości lub przekrojone na pół do każdej porcji!...A zamiast octu...dodawać kwasek cytrynowy...

Zgłoś 29.05.2005 aga

Zamiast kwasku cytrynowego - cytryna

Zgłoś 06.06.2005 Huba

Ekspercie od Chłodników!

To jest MÓJ przepis, tak chłodnik robiła moja Babunia i ja go przyrządzam tak samo. A jeśli nie wiesz, ekspercie, ocet dodaje koloru burakom-dlatego dodaję właśni... Pokaż więcej

Ekspercie od Chłodników!

To jest MÓJ przepis, tak chłodnik robiła moja Babunia i ja go przyrządzam tak samo. A jeśli nie wiesz, ekspercie, ocet dodaje koloru burakom-dlatego dodaję właśnie ocet. Jeśli coś się nie podoba, proponuję sięgnąć po inne przepisy na chłodniki.

Bardzo cieszę się, że tylu osobom mój chłodniczek odpowiada. Pozdr.

Zgłoś 11.06.2005 Maciek

Dziekuje za przepis na przepyszna zupke. Krytykanci, jesli nie pasuje to poszukajcie sobie innego przepisu. Zwroccie prosze uwage, ze jest przepis Huby nie Wasz, wszelkie zmiany dozwolone ale ... Pokaż więcej

Dziekuje za przepis na przepyszna zupke. Krytykanci, jesli nie pasuje to poszukajcie sobie innego przepisu. Zwroccie prosze uwage, ze jest przepis Huby nie Wasz, wszelkie zmiany dozwolone ale krytyka jak najbardziej niewskazana. Zycze nieco bardziej pozytywnego podejscia do zycia.

Zgłoś 26.12.2005 daria

Huba spokojnie kwasek tez daje kolor chociaz sama wole ocet pychotka chlodniczek

Zgłoś 16.03.2006 Beata

Chlodniczek pierwsza klasa!!!

panie "ekspert chlodnikowy" wbrew pozorom kwasek cytrynowy nie ma nic wspolnego z cytryna, wiec ani zdrowy ani lepszy od octu, ja najczesciej dodaj... Pokaż więcej

Chlodniczek pierwsza klasa!!!

panie "ekspert chlodnikowy" wbrew pozorom kwasek cytrynowy nie ma nic wspolnego z cytryna, wiec ani zdrowy ani lepszy od octu, ja najczesciej dodaje ocet jablkowy o wielu walorach zdrowotnych (sama przyzadzam) olbo sok z cytryny :)

pozdrowienia dla autora

Zgłoś 27.05.2006 Oliwka

rewelacja! :) razem z mężem zajadamy się właśnie Twoim chlodnikiem.mąż popija a ja jem(do kubka dodałam 2x wiecej składników,żeby łyżka stała w pionie) dzieci jak to dzieci dla nich zawsze warzy... Pokaż więcej

rewelacja! :) razem z mężem zajadamy się właśnie Twoim chlodnikiem.mąż popija a ja jem(do kubka dodałam 2x wiecej składników,żeby łyżka stała w pionie) dzieci jak to dzieci dla nich zawsze warzywka gryzły w zęby ;)

Zgłoś 10.06.2006 Monika Kowalczyk

koniecznie ocet, żadnego kwasku ;p ale........ proponuję zamiast dolewać soku buraczanego hortexu - zostawić jednego buraczka i gdy zupa już jest gotowa, zetrzeć go na sicie i pomoczyć kilka chw... Pokaż więcej

koniecznie ocet, żadnego kwasku ;p ale........ proponuję zamiast dolewać soku buraczanego hortexu - zostawić jednego buraczka i gdy zupa już jest gotowa, zetrzeć go na sicie i pomoczyć kilka chwil w zupie :D

zupa nabierze koloru a nie straci botwinkowego smaku :-)

pozdrawiam

Zgłoś 11.07.2006 Huba

Witam wszystkich sympatyków chłodnika!

Cieszę się, że smakuje Wam tak bardzo jak mi i moim najbliższym. Dziękuję za pozdrowienia i słowa uznania, które tak naprawdę należą się mojej kocha... Pokaż więcej

Witam wszystkich sympatyków chłodnika!

Cieszę się, że smakuje Wam tak bardzo jak mi i moim najbliższym. Dziękuję za pozdrowienia i słowa uznania, które tak naprawdę należą się mojej kochanej Babuni (a potem Mamuni, rzecz jasna). A tak na marginesie, jestem naprawdę zaskoczona, że po tak długim czasie bytności mojego przepisu na forum kulinarnym wciąż "wskakują" tu nowe osoby.

Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich i życzę SMACZNEGO!!!

Zgłoś 11.07.2006 Halszka31/3

Przygotowuję botwinkę jak wyżej.Schładzam i wstawiam do lodówki. Potem tę bazę dzielę wg potrzeb na części i doprawiam koprem szczypiorem ogórkiem,jajkiem itp.np jak wpadnie niespodziewany gość.... Pokaż więcej

Przygotowuję botwinkę jak wyżej.Schładzam i wstawiam do lodówki. Potem tę bazę dzielę wg potrzeb na części i doprawiam koprem szczypiorem ogórkiem,jajkiem itp.np jak wpadnie niespodziewany gość.

Czasem zmieniam wersję i zamiast octu dodaję drobno pokrojony szczaw. Też dobre. Uwielbiam chłodniki.

Zgłoś 12.07.2006 ena

Po raz pierwszy ośmieliłam się zrobić chłodnik i jest naprawdę wyśminity. Podziękowania dla Babuni i rzecz jasna Mamuni

Zgłoś 20.07.2006 Wiki

Nigdy jeszcze nie robilam chlodnika,a uwielbiam ta zupke.Teraz na Weekend przyjezdza moj maz,zrobie jemu niespodzianke.A jesli tyle osob sie wypowiada ze tez robili ta zupke pierwszy raz i wyszl... Pokaż więcej

Nigdy jeszcze nie robilam chlodnika,a uwielbiam ta zupke.Teraz na Weekend przyjezdza moj maz,zrobie jemu niespodzianke.A jesli tyle osob sie wypowiada ze tez robili ta zupke pierwszy raz i wyszla,to mysle ze i mi wyjdzie.Jak zrobie i zjem to dam jeszcze znac.Pa

Zgłoś 20.07.2006 @l@

niebo w gebie

Zgłoś 02.08.2006 brzoza

Zgłoś 02.08.2006 brzoza

Jeszcze nie robiłam ale teoretycznie spodobał mi się ten przepis

jest prosty i przejrzysty. Dzisiaj ugotuję

Zgłoś 28.05.2007 konrad

a wiec zaqpy zrobione wszystko qpione i zaczynamy tzn zaczynam hihihihih widze ze tu daaaawno nikt nic nie wpisywał tak wiec ja wpisuje i po zakonczeniu komentuje pozdrawiam wszystkich zimno... Pokaż więcej

a wiec zaqpy zrobione wszystko qpione i zaczynamy tzn zaczynam hihihihih widze ze tu daaaawno nikt nic nie wpisywał tak wiec ja wpisuje i po zakonczeniu komentuje pozdrawiam wszystkich zimno!!! hihihihihih w ten upalny czas

Zgłoś 28.05.2007 konrad

a wiec skonczone !!!! wiem wiem ze to za długo trwało ale pranie w miedzyczasie itd itd .

przepis SUPER!!!! złamałem kilka zasad i wiem ze makłowicz by mnie skarcił , ale ale qchnia jes... Pokaż więcej

a wiec skonczone !!!! wiem wiem ze to za długo trwało ale pranie w miedzyczasie itd itd .

przepis SUPER!!!! złamałem kilka zasad i wiem ze makłowicz by mnie skarcił , ale ale qchnia jest jak malarstwo, mieszanie składnkqw jest jak zabawa farbami na palecie

ogórki dałem ze sqrka, dodałem jednak troche zodkiewki w talarkach , zakwasiłem kwaskiem , buraczki w kostke

magia zapachów mieszajacych sie w miseczce spowodowała u mnie wzrost cisnienia =(wzwód) hihihihi piekno barw i zapach spowodowało tez to ze zjadłem (opier...oliłem) 2e miski kopiaste !!!!

dzieki ci panie za internet i wam wszystkim za przepisy

pozdrawia kondzio z mieszkanka małego hihihihi

BłOGO NAJEDZONY I ROZLENIWOINY NA MAXA!!!!!

Zgłoś 17.06.2007 nanterrianka

Zrobiłam dziś chłodnik według tego przepisu...był pyszny i ożeźwiający..wiem tylko, że następnym razem jajka pokroję w cząstki, zamiast siekać, bo tak jajeczna miazga znika w gąszczu warzyw. Poz... Pokaż więcej

Zrobiłam dziś chłodnik według tego przepisu...był pyszny i ożeźwiający..wiem tylko, że następnym razem jajka pokroję w cząstki, zamiast siekać, bo tak jajeczna miazga znika w gąszczu warzyw. Pozdrowienia:)

Zgłoś 15.06.2008 Mese

Muszę przyznać, że chłodnik wyszedł PIĘKNY. Wizualnie. Jeszcze nie próbowałam, bo czekam, aż się smak przegryzie. Jestem jednak przekonana, że smak nie będzie odbiegał od wyglądu... Dziękuję za ... Pokaż więcej

Muszę przyznać, że chłodnik wyszedł PIĘKNY. Wizualnie. Jeszcze nie próbowałam, bo czekam, aż się smak przegryzie. Jestem jednak przekonana, że smak nie będzie odbiegał od wyglądu... Dziękuję za przepis :)

Zgłoś 15.06.2008 Mese

Smak również jest fantastyczny!

Zgłoś 30.06.2008 julka

mam dwie lewe rece do gotowania.ale ten chlodnik robie juz po raz czwarty i wszystcy sie zajadają!biore nawet do pracy w wielkim sloiku i na firmie tez sa ludzi zachwyceni:) dziekuje za swietny ... Pokaż więcej

mam dwie lewe rece do gotowania.ale ten chlodnik robie juz po raz czwarty i wszystcy sie zajadają!biore nawet do pracy w wielkim sloiku i na firmie tez sa ludzi zachwyceni:) dziekuje za swietny przepis!