Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chłodnik białostocki

Tekst i foto Janusz 30-05-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje? złbardzo trudny? min.niska

Składniki:

- maślanka lub zsiadłe mleko lub kefir (około 1 litr)
- szczypior 1 pęczek
- rzodkiewka 1 pęczek
- ogórek duży 1 szt.
- koper 1/2 pęczka
- jajko ugotowane na twardo 4 szt.

Jak przyrządzić:

Maślankę lub zsiadłe mleko lub kefir (najlepiej maślankę) przelać do trzylitrowego naczynia. Warzywa dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą, odsączyć lub osuszyć w czystej lnianej ściereczce. Następnie wszystko pokroić na części średniej wielkości (nie za duże i nie za małe). Jajka ugotować na twardo, schłodzić i posiekać podobnie jak warzywa. Warzywa, jajko wrzucić do naczynia z maślanką, dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Do smaku dodać sól i pieprz. Tak przygotowany chłodnik postawić na 2-3 godziny do lodówki aby się schłodził. Podawać na głębokim talerzu z młodymi ziemniakami okraszonymi tłuszczem ze skwarkami i odrobiną zarumienionej cebulki.
Potrawa wyśmienita na upalne dni.

Potrzebne przybory:

ostry nóż, łyżka drewniana, naczynie trzy litrowe

Jak podawać?

Po schłodzeniu rozlać do głębokich talerzy i podawać z okraszonymi młodymi ziemniakami.

Uwagi:

Smacznego

Czas przygotowania:

przygotowanie - około 1/2 godziny
chłodzenie - 2-3 godziny
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.01.2006 poważna

Nie pasują mi tu ziemniaki wystarczą jajka

Zgłoś 08.01.2006 kuchcik

podrapać?

Zgłoś 18.05.2006 Lalka

pycha !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 27.07.2006 rysiek

pamietam z dziecinstwa kapitulny