Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chłodnik dziadka Jurka

Tekst i foto snaflak 26-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-46 złprosty30 min.mało

Składniki:

- dwa śledzie solone,
- litr mleka,
- cebula,
- kilogram ziemniaków - najlepiej Orlików lub Bardów,
- cukier,
- dwa listki laurowe,
- dwie kulki ziela angielskiego,
- łyżka octu.

Jak przyrządzić:

ledzie wieczorem namoczyć w wodzie, rano dnia następnego obrać ze skóry pokroić na porcje włożyć do miski w której podamy na stół, zalać mlekiem dodać liście, ziele, cukier i ocet, wymieszać i włożyć do lodówki. Podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach - obranymi - chłodnik musi być bardzo zimny a ziemniaki gorące!

Jak podawać?

W glinianychb naczyniach lub szklanych.

Uwagi:

Gdy bylem dzieckiem, to pamiętam że w gorące dni babcia, a potem mama podawały tę potrawę na stole pod rozłożystym kasztanem w dwóch misach glinianych, a my nakladaliśmy sobie w swoje male miseczki i jedliśmy drewnianymi łyżkami. Gdy zamknę oczy, to czuję smak tej potrawy i zapach lata na lubelskiej wsi.

Czas przygotowania:

Przygotowanie ze wzlędu na sledzie trwa około 20 godzin. Mozna uzyć matiasów i chłodnego mleka i wtedy to trwa faktyczne 30 minut, ale to nie ten sam smak!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.04.2005 witek

brzmi fantastycznie, zeby mozna bylo jeszcze jesc to z wami to by dopiero bylo!

Zgłoś 14.11.2005 Martana

Buuuuuu, bywam w Polsce raz na miesiac a tu, w Holandii sledz to aksamitna, mala rybka, ktora rozplywa sie w ustach a nie nasz slony i smierdzacy przyjaciel, az mi sie smutno i glodno zrobilo na... Pokaż więcej

Buuuuuu, bywam w Polsce raz na miesiac a tu, w Holandii sledz to aksamitna, mala rybka, ktora rozplywa sie w ustach a nie nasz slony i smierdzacy przyjaciel, az mi sie smutno i glodno zrobilo na widok tego przepisu ale przeciez nie poprosze babci, by mi przeslala sledzia...