Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Chłodnik gruszkowo- selerowy

08.07.2010

Tradycja przyrządzania letnich zup - tzw. chłodników dotarła do nas z Litwy i jest obecna do dziś. Chłodnik gruszkowo– selerowy ma niebanalny smak. I to go wyróżnia spośród innych bardziej znanych. Jak każda letnia zupa jest prosty w przygotowaniu i lekki - nie obciąża żołądka i zawiera bogaty zestaw witamin. Łagodny, delikatny smak gruszki i selera naciowego w połączeniu z wyrazistym serem pleśniowym daje zaskakujący rezultat smakowy.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
422 złprosty30 min.średnia

Składniki:

pół kg gruszek,
3 łodygi selera naciowego,
10 dag sera pleśniowego,
kostka bulionu warzywnego,
sok z połowy cytryny,
pół szklanki śmietanki kremówki,
pół szklanki jogurtu naturalnego,
natka pietruszki,
sól, pieprz,
4 jajka na twardo.

Jak przyrządzić?

Gruszki obrać.

Pokroić w kostkę.

Selera naciowego obrać z ciągnących się włókien.

Pokroić.

Warzywa zalać 0,7 l wody.

Dodać kostkę bulionową i gotować aż zmiękną.

Zmiksować.

Wlać śmietankę i jogurt.

Ser pleśniowy pokruszyć.

Zostawić część do dekoracji.

Resztę dodać do zupy.

Mieszać aż się rozpuści.

Chłodnik przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Dobrze schłodzić.

Udekorować natką i kawałkami sera pleśniowego.

Jak podawać?

Podawać z ugotowanymi na twardo jajami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.07.2010 Raz Putin

Rany !

Przechodzicie samych siebie!

To jest genialne, jak się swojej rodziny nie lubi, to aż miło popatrzeć jak się zajadają.

Sam pomysł mieszania gruchy z jajem jakoś znaj... Pokaż więcej

Rany !

Przechodzicie samych siebie!

To jest genialne, jak się swojej rodziny nie lubi, to aż miło popatrzeć jak się zajadają.

Sam pomysł mieszania gruchy z jajem jakoś znajomy mi się wydaje,

ale w kulinarnym wydaniu to biały kruk, gdzie tam, to paw albinos.

Oby tak dalej, chłodnik z bigosu z powidłami sliwkowymi i kostką rosołową, bananami i zieloną herbatą też musi być niegłupi.

Dajcie telefon do waszego kolegi od proszków, nie mam takiej wyobraźni bez chemicznego wsparcia.

Plis.

Zgłoś 09.07.2010

najlepsze zawsze-kostka rosołowa...- a po co???

Zgłoś 18.07.2010 telefon ufuf

Serwować dla tylu osób ile ma się WC w lokalu

Zgłoś 09.05.2014 gość

Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu.

Ja już z tym nie m... Pokaż więcej

Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu.

Ja już z tym nie mam problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness(idealnafigura.com/gberes), schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.Każdej to polecam

Zgłoś 09.05.2014 gość

warzywa zalać wodą... gruszka to warzywo?

Zgłoś 10.05.2014 gość

polecam gruszki w winie

http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/09/gruszki-w-winie.html

Zgłoś 10.08.2016 goÅÄ

TdobGg rtwqfccyuhvi, [url=http://lznwzrvezqcw.com/]lznwzrvezqcw[/url], [link=http://ifcgewwkiqpr.com/]ifcgewwkiqpr[/link], http://jhdqklopynrt.com/

Zgłoś 10.08.2016 goÅÄ

iJT0jf gndydzgdcxdw, [url=http://wyfqgngandek.com/]wyfqgngandek[/url], [link=http://omvoghvppygx.com/]omvoghvppygx[/link], http://qbshjxfrlvam.com/