Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chłodnik litewski pro-zdrowotny

Tekst i foto Gastrosfera 10-09-2010

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty10 min.-

Składniki:

duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami, 2 ogórki, 1 pęczek posiekanego koperku, 1 mały pęczek posiekanego szczypiorku, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 ząbki czosnku, 1 litr kefiru, 200 ml śmietany pro-zdrowotnej, 1 pęczek rzodkiewki.

Jak przyrządzić:

Botwinkę wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 minut, a następnie odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z kefirem i śmietaną, dodać zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki i rzodkiewkę. Posolić do smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami jajka na twardo.

Uwagi:

Jeśli ktoś lubi wersję bardziej kwaśną, do gotowanej botwinki można dodać garść liści świeżego szczawiu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.