Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chłodnik ogórkowy

Tekst i foto sylwia 06-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty20 min.niska

Składniki:

duży kubek kefiru (400 ml),
mały kubek jogurtu naturalnego,
4 długie ogórki (świeże),
2 marchewki,
4-5 rzodkiewek,
cytryna,
szczypiorek,
koperek,
sól, pieprz, cukier

Jak przyrządzić:

Marchewki i ogórki trzemy na tarce z dużymi oczkami, ogórki odcedzamy. Rzodkiewkę kroimy w cieniutkie plasterki. Szczypiorek i koperek siekamy, mieszamy wszystko z kefirem i jogurtem, dodajemy sok z połówki cytryny i doprawiamy cukrem, solą i pieprzem i gotowe:)

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:


Najlepeij smakuje, jeżeli zostawimy chłodnik w lodówce na co najmniej pół godziny.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.07.2006 free_13

Bardzo dobry chłodnik. Z tym, że ja rovbilam bez koperku i szczypiorku, bo nie lubię, ale....pycha, palce lizać:D POlEcAm GoRąCo!!!:D:D:D:D:D:D

Zgłoś 04.06.2008 monik

chłodnik piłam dobrych kilka lat temu i był rzadki. Pomimo tego że nie dodałam dokładnych proporcji jakie były napisane, bo dałam 2 ogórki-nie 4 i 1 marchewkę- nie 2, to wyszedł gęsty. Łyżka pra... Pokaż więcej

chłodnik piłam dobrych kilka lat temu i był rzadki. Pomimo tego że nie dodałam dokładnych proporcji jakie były napisane, bo dałam 2 ogórki-nie 4 i 1 marchewkę- nie 2, to wyszedł gęsty. Łyżka prawie stała w nim. Hmmm nie smakował mi w ogóle. Więcej go nie zrobię i zniechęciłam sie do robienia chłodników. Gdyby nie zjadł go chłopak, to bym go wywaliła.

Zgłoś 04.06.2008 monik

chłodnik piłam dobrych kilka lat temu i był rzadki. Pomimo tego że nie dodałam dokładnych proporcji jakie były napisane, bo dałam 2 ogórki-nie 4 i 1 marchewkę- nie 2, to wyszedł gęsty. Łyżka pra... Pokaż więcej

chłodnik piłam dobrych kilka lat temu i był rzadki. Pomimo tego że nie dodałam dokładnych proporcji jakie były napisane, bo dałam 2 ogórki-nie 4 i 1 marchewkę- nie 2, to wyszedł gęsty. Łyżka prawie stała w nim. Hmmm nie smakował mi w ogóle. Więcej go nie zrobię i zniechęciłam sie do robienia chłodników. Gdyby nie zjadł go chłopak, to bym go wywaliła.

Zgłoś 04.07.2010 stryjhelmut

zrobiłem go dziś (4.07.)....extra! do kefiru dałem jogurt bałkański. łycha stoi! smak wyborny. next raz wrzucę jeszcze ząbek czosnku. wynik opiszę.