Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chłodnik owocowy z truskawkami i melonem

Tekst i foto Danka Daniłowska 28.07.2013

Dodając melon do truskawkowego chłodnika podkreślamy i wzbogacamy jego smak, pamiętając, że jest on źródłem witaminy C i błonnika, a ponad wszystko gasi pragnienie w upalne dni. Łącząc te cenne owoce z przyprawami tworzymy ciekawą niskokaloryczną zupę z dużą ilością witamin.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
418 złprosty30 min.niska

Składniki:

1 melon, 30 dag truskawek, 2 cm świeżego imbiru, sok z jednej limonki, pół l maślanki, 2 łyżki cukru, świeża bazylia, kilka listków mięty.

Jak przyrządzić?

Kilka truskawek i kawałek melona odłożyć do dekoracji. Resztę owoców zmiksować z maślanką. Dodać cukier, sok z limonki, starty imbir, posiekaną bazylię i miętę. Do dekoracji można użyć kulek z truskawek i melona, wydrążonych za pomocą specjalnej łyżeczki. Kulki nabić na patyczek do szaszłyka.

Jak podawać?

Chłodnik podawać dobrze schłodzony.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.07.2013 mma

normalni ludzie nazwaliby to po prostu koktajlem, ale DD oczywiście musi zrobić z tego chłodnik...