Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chłodnik

Tekst i foto Karo-Khangoorek 02-10-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-8-prosty30 min.-

Składniki:

1 pęczek botwinki (koniecznie z małymi buraczkami), 1 pęczek szczypiorku, 1 pęczek koperku, 8 rzodkiewek, 1 ogórek świeży, 3-5 ząbków czosnku (jak kto lubi), 2 duże lub 4 małe kefiry (ja preferuję firmy Krasnystaw, bo gęste i nie są kwaśne), jajka na twardo, pieprz, sól.

Jak przyrządzić:

W garnku gotujemy 1,5 szklanki osolonej wody - do wrzątku wrzucamy pokrojone w drobną kosteczkę (ok. 0,5 cm) buraczki i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 min, aż troszkę zmiękną. Dorzucamy botwinkę posiekaną drobno. Gotujemy dalej ok. 5 min, aż botwinka i buraczki będą miekkie (ale nie przegotowane!). W razie potrzeby można podlać jeszcze 1/2 szklanki wody.
Odstawiamy do przestudzenia i dopiero jak całość będzie schłodzona, dodajemy pozostałe składniki w takiej oto kolejności:
posiekany koperek i szczypiorek,
pokrojone w drobną kostkę ogórek i rzodkiewki,
wyciśnięte przez praskę (wyciskarkę) ząbki czosnku.
Mieszamy i dodajemy kefiry,
doprawiamy wg uznania pieprzem i solą.
Tak przygotowaną mieszankę chłodnikową odstawiamy do lodówki na godzinę... a w tym czasie gotujemy jajka. Voila :) Bon appetit!

Jak podawać?

Gotowy chłodnik wlewamy do miseczek i dodajemy do każdej z nich połówkę jajka.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.04.2011 Jacek

Wreszcie! Większość popełnia podstawowy błąd, rozdrabniając warzywa przy użyciu tarki. Smakują wtedy (zwłaszcza rzodkiewka) niczym kartonowe wióry. Botwina też obrobiona wstępnie tak, jak według... Pokaż więcej

Wreszcie! Większość popełnia podstawowy błąd, rozdrabniając warzywa przy użyciu tarki. Smakują wtedy (zwłaszcza rzodkiewka) niczym kartonowe wióry. Botwina też obrobiona wstępnie tak, jak według mnie powinno się to robić, dzięki czemu można ją dodać do potrawy, zamiast traktowania jedynie jako przyprawę i koloryzator (ależ słowo:) Jeszcze nie praktykowałem, ale już wierzę w ten przepis:)

Zgłoś 21.06.2007

to jest super a mój pan wniebowzięty

Zgłoś 08.06.2008 loreetta

pysznosci :))

Zgłoś 25.06.2010 Monika

Najlepszy chlodnik na swiecie !!!!!