Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chłodnik

Tekst i foto Zitronelius 30-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

- jogurt naturalny,
- czosnek granulat,
- rzodkiewka,
- ogórek świeży,
- koper,
- sól,
- pieprz biały.

Jak przyrządzić:

Jogurt wlewamy do miski, nastepnie trzemy na drobnej tarce rzodkiew i ogórek (ogórka nie obieramy ze skórki, tylko dokładnie myjemy). Koper drobniutko siekamy, wsypujemy czosnek, cały czas mieszając, aż poczujemy delikatny zapach czosnku. Sól i pieprz do smaku.

Potrzebne przybory:

Pałka druciana, miska, bulionerka.

Uwagi:

Chłodnik podajemy w bulionerce ozdobiony mniejszą ćwiartką cytryny i listkiem pietruszki:) Polecam wcześniej potraktować swoje kubki smakowe białym greckim winem, a i jeszcze jedno - chłodnik można podawać z krewetkami: kilka sztuk na wierzchu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.09.2004 Placek

Miła kuchareczko, jak chcesz się dowiedzieć co to jest chłodnik i z czego się składa to wpadnij do Gdyni na Władysława 4go, róg Żwirki i Wigury (nie zapamiętałem nazwy tej restauracyjki). Ale ja... Pokaż więcej

Miła kuchareczko, jak chcesz się dowiedzieć co to jest chłodnik i z czego się składa to wpadnij do Gdyni na Władysława 4go, róg Żwirki i Wigury (nie zapamiętałem nazwy tej restauracyjki). Ale jadłem tam najlepszy chłodnik od wielu lat. I nie używaj tradycyjnych nazw dla swoich eksperymentów.

Zgłoś 09.10.2004 Kajoja

Chlodnik przynajmniej dla mnie musi miec buraki (gotowane, starkowane). A czosnku granulowanego nie uznaje. Tylko i wylacznie swiezy. A chlodnik po prostu uwielbiam.

Zgłoś 12.11.2004 stefanpr

No nareszzcie jest ktoś z mojego miasta -Gdyni. Pozdrawiam Cię Placku. Masz rację nazwa chłodnik zarezerwowana jest dla chłodnika litewskiego. Taki robi moja Teściowa i małżonka pochodzą z Wileń... Pokaż więcej

No nareszzcie jest ktoś z mojego miasta -Gdyni. Pozdrawiam Cię Placku. Masz rację nazwa chłodnik zarezerwowana jest dla chłodnika litewskiego. Taki robi moja Teściowa i małżonka pochodzą z Wileńszczyzny,a konkretnie z Solecznik. I takiego chłodnika na botwince nie robi nikt na świecie.Dziękuję im za taki chłodnik.Pycha.Pozdrawiam

Zgłoś 27.05.2005 Vigor

Eeee, tam z burakiami... z burakami jest dobry ale dla mnie najlepszym chlodnikiem jest wlasnie taki jak w przepisie! Z tym, ze czosnek naturalny i ewentualnie jak ktos lubi to odrobina (!) cząb... Pokaż więcej

Eeee, tam z burakiami... z burakami jest dobry ale dla mnie najlepszym chlodnikiem jest wlasnie taki jak w przepisie! Z tym, ze czosnek naturalny i ewentualnie jak ktos lubi to odrobina (!) cząbru (albo jeszcze lepiej bulgarskiej czubricy). Smacznego!

Zgłoś 27.06.2005 Feeria

Vigor!! jestes pierwsza osoba jaka spotykam na tym forum znajaca czubryce!! Wszystkim innym oczy wychodza kiedy o niej mowie, a jest przeciez genialna. A co do chlodnika, to faktycznie nie ma ja... Pokaż więcej

Vigor!! jestes pierwsza osoba jaka spotykam na tym forum znajaca czubryce!! Wszystkim innym oczy wychodza kiedy o niej mowie, a jest przeciez genialna. A co do chlodnika, to faktycznie nie ma jak prawdziwy litewski, ale to cos zaproponowane przez kolezanke tez jest do przyjecia, tyle ze pod inna nazwa. papa!!

Zgłoś 28.06.2005 Robert

no dobra ale przepis nie zawiera proporcji , z kad facet ma to wiedziec. prosze o proporcje

Zgłoś 29.06.2005 asia86

a ja nienawidze burakow i mi sie dlatego ten przepis bardzo podoba :P nie wiem dlaczego autorka tego przepisu ma nie nazywac tak swojego kulinarnego eksperymentu... przeciez nie napisala "c... Pokaż więcej

a ja nienawidze burakow i mi sie dlatego ten przepis bardzo podoba :P nie wiem dlaczego autorka tego przepisu ma nie nazywac tak swojego kulinarnego eksperymentu... przeciez nie napisala "chlodnik litewski" tylko chlodnik... czosnek tez dodam swiezy. juz lece zaopatrzyc sie w potrzebne skladniki :D

Zgłoś 05.07.2005 JB

W Gdyni nie bylem juz chyba z 5 lat.Ale zapamietam rog Wladka i skorzystam.Pozdrawiam z Gdanska !

Zgłoś 10.05.2006 iga

Robię podobny chłodnik ale bez czosnku, dodaję szczypior i sałatę oraz przegotowaną wodę i zakwaszam octem, jest pycha!!!!

Zgłoś 24.05.2006 Robert

buraki to jeszcze ciezko ale ujdzie ale jaja caly smak popaprac, to ma byc lekkie danie na gorace dni.

Zgłoś 22.07.2006 kreet

oj, jakie tam buraki, z botwinką musi być ;)

jeju, ostatnio moja mum zrobiła... a robi tradycyjny litewski juz ma sprawdzony przepis i od kiedy pamietam zawsze tak samo wspaniale smakował... Pokaż więcej

oj, jakie tam buraki, z botwinką musi być ;)

jeju, ostatnio moja mum zrobiła... a robi tradycyjny litewski juz ma sprawdzony przepis i od kiedy pamietam zawsze tak samo wspaniale smakował, nigdzie indziej nie jadłem tak dobrego jak w domu ;)