Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chłodnik podlaski

Tekst i foto Klaps 04-05-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3 do 43-5 złprosty? min.niska

Składniki:

Duża cebula, łyżka stołowa soli (smaczniejsza gruba), dwa lub trzy ogórki (najlepiej gruntowe ,duże), rzodkiewka, koperek, pół szklanki śmietany, sok z cytryny lub ocet, 1,5 litra wody dobrej jakości.

Jak przyrządzić:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do miski, zasypać solą i utrzeć. Dodać pokrojone drobno ogórki i rzodkiewkę, zalać wodą dobrej jakości, surową (ze studni głębinowej, źródełka lub mineralną niegazowaną), doprawić sokiem z cytryny lub octem do smaku, dodać śmietanę (może być gęsta, kwaśna), drobno posiekany koperek, wymieszać, podawać.

Jak podawać?

Podawać w miseczkach, kompotierkach lub kubeczkach do drugiego dania lub jako napój chłodzący.

Uwagi:

Najsmaczniejszy po około dwóch godzinach po przygotowaniu.

Czas przygotowania:

Chłodnik niegotowany, na surowej wodzie lub przegotowanej (jeśli kranówka) i ostudzonej. Czas przygotownia 5 do 10 minut zależnie od sprytu przygotowującej osoby.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.06.2005 gonsiennica

fajny przepis, zaraz sprawdze czy dziala, bo w tak niemilosierny upal to na obiad tylko chlodnik...:)

Zgłoś 11.02.2006 Karolka

CHLODNIK NA WODZIE???????????

Zgłoś 17.06.2006 Dworek

Naprawde dobry polecam:] szczegulnie na upaly a pozatym mozna sie najescc:)

Zgłoś 16.07.2010 stv

Pamiętam, że u dziadków na Podlasiu podczas żniw był to punkt obowiązkowy. Po kilku godzinach pracy w upale, taki chłodnik ratował życie.