Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Chłodnik szczawiowo- jogurtowy

29.06.2010

W upalne dni nie musimy się męczyć gorącą zupą, najlepszym rozwiązaniem są chłodniki przyrządzane z surowych warzyw i owoców na bazie jogurtu, maślanki czy kefiru. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a poza tym nie wymaga specjalnych umiejętności. Do chłodnika szczawiowego nie potrzeba wymyślnych produktów, młody szczaw jest ogólnodostępny i niedrogi. Zimna, kwaskowa zupa orzeźwia, a w połączeniu z jajkiem jest sycąca i energetyczna.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
416 złprosty25 min.niska

Składniki:

20 dag szczawiu,
jedna kostka bulionu warzywnego,
4 jajka,
duży ogórek,
pół pęczka dymki,
300 g gęstego jogurtu,
natka pietruszki,
koperek,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Liście szczawiu oczyścić, dokładnie umyć i pokroić.

Kostkę bulionową rozpuścić w 3 szklankach wody.

Dodać szczaw i gotować 5 minut.

Odstawić do wystygnięcia.

Jajka ugotować na twardo i pokroić w cząstki.

Dymki ze szczypiorkiem umyć i posiekać.

Ogórek pokroić w kostkę.

Natkę i koperek posiekać.

Do zimnego bulionu szczawiowego dodać połowę pokrojonej dymki ze szczypiorkiem, połowę ogórka, połowę natki i koperku.

Wszystko zmiksować.

Do zmiksowanej zupy dodać jogurt.

Przyprawić solą i pieprzem.

Dodać pozostawiony ogórek, dymkę ze szczypiorkiem, natkę i koperek oraz pokrojone jajka.

Jak podawać?

Po schłodzeniu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.06.2010 basilicum

To musi być wspaniałe na upały.

Robię podobny chłodnik, tyle że bez bulionu i nie ze szczawiem, a z botwinką /plus ogórek, rzodkiewki, szczypior, koper, czosnek, jajko/ - teraz chętnie wy... Pokaż więcej

To musi być wspaniałe na upały.

Robię podobny chłodnik, tyle że bez bulionu i nie ze szczawiem, a z botwinką /plus ogórek, rzodkiewki, szczypior, koper, czosnek, jajko/ - teraz chętnie wypróbuję coś nowego.

Dzięki za ten przepis.

:)

Zgłoś 29.06.2010 dziadek

"młody szczaw jest ogólnodostępny i niedrogi"

To trochę ryzykowne stwierdzenie. Zalecałbym ostrożność przy formułowaniu takich stwierdzeń. Wiemy jakie niebezpieczeństwa czyhają w... Pokaż więcej

"młody szczaw jest ogólnodostępny i niedrogi"

To trochę ryzykowne stwierdzenie. Zalecałbym ostrożność przy formułowaniu takich stwierdzeń. Wiemy jakie niebezpieczeństwa czyhają w sieci. Nigdy nie wiadomo kto siedzi po drugiej stronie. Nie chcemy przecież, aby nasz ulubiony portal trafił na czarną listę stron promujących karalne zachowania i niebezpiecznych dla osób niepełnoletnich. Prawda?

Zgłoś 29.06.2010 xxxx

pierwszy raz mnie ubawił komentarz na tym portalu:) dziadku jesteś the best dla mnie :)

Zgłoś 30.06.2010 bluemay

..jessuuu...ja chciałam chlodnik.....w co ja sie wplatalam..

Zgłoś 30.06.2010 GaGa

Kto tam prosił ostatnio o chłodnik? Danka czyta każdy koment. Spoko!

Zgłoś 30.06.2010 Raz Putin

Dzieńdobry !

Teraz to przejdę sam siebie, lubię sobie pozrzędzić, ale jak zrknąłem dziś o ósmej trzydzieści siedem na termometr,

a to bydle radośnie wskazywało trzydzieści osiem stop... Pokaż więcej

Dzieńdobry !

Teraz to przejdę sam siebie, lubię sobie pozrzędzić, ale jak zrknąłem dziś o ósmej trzydzieści siedem na termometr,

a to bydle radośnie wskazywało trzydzieści osiem stopni Celsjusza,

to ja bym taki chłodnik zeżarł. Szczawiową lubię, klasyka jakiego przyrządza Basilicum uwielbiam, kurcze, nie ma się do czego przywalić. A tak swoją drogą; zauważyliście, że tą, sławną już,

łyżką można jeść na dwa sposoby?

Zgłoś 30.06.2010 Natalia

W końcu jest upał i chlodnik to właśnie to, lubię zupę szczawiową więc i ten chłodnik będzie mi smakował

Zgłoś 30.06.2010 Wakacjowiczka

w upały tylko chłodniki, żadne rosoły czy inne tam pomidorowe, no chyba ze pomidorowa na zimno (to też chlodnik?)

Zgłoś 30.06.2010 Raz Putin

Wakacjowiczko,

jest pewna zupka, która ma swoje źródło w Andaluzji, zowie się gazpacho, co prawda nie jest to poprostu zimna pomidorówa i jest jej sporo odmian, ale trzeba przyznać, że dos... Pokaż więcej

Wakacjowiczko,

jest pewna zupka, która ma swoje źródło w Andaluzji, zowie się gazpacho, co prawda nie jest to poprostu zimna pomidorówa i jest jej sporo odmian, ale trzeba przyznać, że doskonały wynalazek,

W Cordobie zdaje się robią ją głównie z pomidorów, ale dorzucają też jakieś mięsiwo.

Smocznego !

Zgłoś 30.06.2010 Raz Putin

Ja bym go tylko troszkę zmodyfikował i dał więcej czosnku,

ale ja lubię czosnek, ma tą fajną cechę, że muszą go zjeść wszyscy domownicy, w przeciwnym wypadku ten, który nie zeżarł ma przep... Pokaż więcej

Ja bym go tylko troszkę zmodyfikował i dał więcej czosnku,

ale ja lubię czosnek, ma tą fajną cechę, że muszą go zjeść wszyscy domownicy, w przeciwnym wypadku ten, który nie zeżarł ma przepućkane.

Zgłoś 02.07.2010 ...

gazpacho i domowa pomidorowa to dwie różne rzeczy.

Zgłoś 01.08.2013 gość

niedługo będą modne "chłodnik z trawy z jogurtem własnym"