Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chłodnik szczawiowy

Tekst i foto Zuza Gałuszka 05.06.2013

Wyśmienita wersja chłodnika na zielono. Kto docenia smak zupy szczawiowej, ten będzie zadowolony, kto szczawiowej do tej pory nie lubił, powinien spróbować wersji na zimno, bo to najlepszy ze znanych mi chłodników. Szczypiorek w dużej ilości i ogórek to obowiązkowe składniki tej potrawy i to one, w zestawieniu ze szczawiem, sprawiają, że zupa smakuje wybornie. Jajko w środku nie jest obowiązkowe, ale z nim chłodnik staje się pełnoprawnym posiłkiem.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
415 złśredni15 min.średnia

Składniki:

20 dag liści szczawiu, 1 świeży ogórek, 1 szklanka śmietany 18%, 1,5 litra maślanki, pęczek szczypiorku, ½ pęczka koperku, 4 jaja, sól, pieprz, ½ kg ziemniaków.

Jak przyrządzić?

Szczaw myjemy, usuwamy łodyżki, a liście siekamy i wrzucamy do niewielkiej ilości wrzątku. Gotujemy 5-7 minut, odstawiamy i studzimy. Umyty i obrany ogórek ścieramy na tarce, szczypiorek i koperek siekamy. Szczaw wyjmujemy z garnka pozostawiając wywar. Śmietanę, maślankę, koperek, szczypiorek, szczaw i kilka łyżek wywaru miksujemy razem, doprawiamy solą i pieprzem. Chłodnik wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Gotujemy ziemniaki i jaja na twardo. Przed podaniem wkładamy połówki jajek do zupy.

Jak podawać?

Podajemy w towarzystwie ziemniaków.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.06.2013 gość

Najlepszy szczaw rośnie na nasypach kolejowych. Regularnie nawożony z przejeżdżających pociągów zachwyca barwą i zawartością witamin. Po takim szczawiu to można zostać wicemarszałkiem sejmu. Pop... Pokaż więcej

Najlepszy szczaw rośnie na nasypach kolejowych. Regularnie nawożony z przejeżdżających pociągów zachwyca barwą i zawartością witamin. Po takim szczawiu to można zostać wicemarszałkiem sejmu. Popeye to pikuś przy tym!

Zgłoś 24.06.2013 gość

przepis mnie zainspirował, wykonanie nie zajęło dużo czasu :) bardzo smaczny , skuszę się na przygotowanie innych chłodników

Zgłoś 04.07.2013 gość

Taki chłodnik to wielka przyjemność i dla oka.Oryginalny.Pozdrawiam

Zgłoś 13.07.2013 Mmyszunia

Pyszna sprawa :) Właśnie zrobiłam, warzywa prosto z ogrodu. Wspaniale orzeźwia i syci. Dzięki temu przepisowi zacznę robić chłodniki.

Zgłoś 29.07.2013 mambla

Chłodniczek przepyszny! idealny na takie dni jak dziś, kiedy żar kapie z nieba. Lubię zrobić też taki chłodnik pomidorowy, na który przepis znalazłam bodaj na mojanowafigura.pl/przepisy

... Pokaż więcej

Chłodniczek przepyszny! idealny na takie dni jak dziś, kiedy żar kapie z nieba. Lubię zrobić też taki chłodnik pomidorowy, na który przepis znalazłam bodaj na mojanowafigura.pl/przepisy

Zgłoś 24.05.2014 gość

Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak ... Pokaż więcej

Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła mi coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes). Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te zbędne kg, wiem tylko, że nie głodowałam i jadłam ulubione potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

Zgłoś 24.05.2014 gość

polecam na upalne dni

http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/05/koktajl-z-mango.html

Zgłoś 11.05.2015 jupiterka

na pewno spróbuję gdy świeży szczaw się już pojawi, na razie przyrządziłam dzisiaj chłodnik z rzodkiewki, ogórka, koperku i czosnku, z przepisu z przepisy,ancymonki.pl i smakiem jestem zachwycon... Pokaż więcej

na pewno spróbuję gdy świeży szczaw się już pojawi, na razie przyrządziłam dzisiaj chłodnik z rzodkiewki, ogórka, koperku i czosnku, z przepisu z przepisy,ancymonki.pl i smakiem jestem zachwycona :)