Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chłodnik Tarator

Tekst i foto dżigit 11-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty20 min.?

Składniki:

2 jogurty lub kefiry (1 l), trzy łyżki śmietany, dwa średnie ogórki szklarniowe, pęczek koperku, ząbki czosnku (ilość według uznania), orzechy włoskie (tyle, żeby było co jeść), 1/2 szklanki oleju, sól, pieprz

Jak przyrządzić:

Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach, siekamy koperek, dodajemy orzechy (połamane na małe kawałki), dodajemy sprasowany czosnek. Jogurty (kefir) mieszmy z olejem w osobnej misce, dodajemy trzy łyżki śmietany, wrzucamy posiekane ogórki, koperek, czosnek i orzechy, dodajemy sól, pieprz. Można dodać wody według uznania. I do lodówki, dobrze schłodzić!

Potrzebne przybory:

nóż, miska lub garnek, tarka

Jak podawać?

Schłodzoną.

Czas przygotowania:

Schłodzenie trwa więcej niż wykonanie potrawy.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.06.2006 Grzeczny

Zgłoś 13.06.2006 Grzeczny

Pyszna zupa!

Zgłoś 30.07.2006 Zbych

Orzechy włoskie można zastapić orzeszkami ziemnymi,które najlepiej rozgnieść na miazgę.

Zgłoś 04.03.2007 Wiem co mowie

Niestety w taratorze orzechow wloskich nie mozna zastapic ziemnymi!!! Wtedy to juz nie bedzie tarator tylko zupelnie inna potrawa Panie Zbychu!! Tarator to tarator czyli takie a nie inne skladni... Pokaż więcej

Niestety w taratorze orzechow wloskich nie mozna zastapic ziemnymi!!! Wtedy to juz nie bedzie tarator tylko zupelnie inna potrawa Panie Zbychu!! Tarator to tarator czyli takie a nie inne skladniki!!!!!

Zgłoś 12.09.2006 Nata

tradycyjna zuba w Bulgari :) swietna !!!