Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chłodnik truskawkowy

Tekst i foto Fifik 16-06-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty20-30 min.-

Składniki:

2 litry wody, 0,5 kg truskawek, cukier, sól, skrobia ziemniaczana, makaron.

Jak przyrządzić:

Do 2 litrów zimnej wody w garnku włożyć obrane truskawki. Zagotować, aż truskawki nie zrobią się "sinoczerwone". Podczas gotowania do smaku dodać cukier (około 7-8 dużych łyżek) i szczyptę soli. Aby zaciągnąć zupę, należy 3 czubate łyżeczki mączki ziemniaczanej rozpuścić w wodzie w osobnym kubku lub szklance, po czym ciągle mieszając powoli wlać do zupy. W osobnym garnku ugotować makaron, który później można wrzucić do zupy.

Potrzebne przybory:

2 garnki i to wszystko.

Jak podawać?

Na zimno. Jest dobra w towarzystwie naleśników.

Uwagi:

Można poczekać, aż makaron w zupie się nasyci i jeszcze bardziej zmięknie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.