Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chłopu do kosy

Tekst i foto krzych69 03-04-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
według smaku i apetytuzależy od tego, czego dodamy więcej - ogólnie niedrogo złprosty? min.bardzo duża

Składniki:

Składniki są proste, a ich ilość zależy od upodobań spożywających to danie (jedni wolą więcej kaszanki, inni więcej ziemniaków, itd.), toteż ograniczę się wyłącznie do ich wymienienia:
ziemniaki,
cienka kaszanka,
boczek wędzony (najlepiej surowy),
jajka,
cebula,
czosnek (dla smakoszy),
sól, pieprz, ostra papryka, oregano (majeranek lub przyprawa do potraw kuchni włoskiej),
maślanka lub kefir (obowiązkowo! do popicia i uzupełnienia potrawy)

Jak przyrządzić:

Boczek pokroić na plastry i podsmażyć na chrupko. Odłożyć w ciepłe miejsce.
Ugotowane na półmiękko ziemniaki pokroić w talarki i wrzucić na patelnię z tłuszczykiem wytopionym z boczku. Podsmażyć na złoto (tu można dodać wyciśnięty czosnek), dodać przyprawy (musi być ostre i pachnące majerankiem lub oregano).
Cebulę pokroić w talarki i udusić.
Kaszankę podsmażyć do uzyskania chrupiącej skórki - a jeszcze smaczniej zgrillować.
Jajka usmażyć "na sadzone" (żółtko musi być płynne).

Potrzebne przybory:

dość duża patelnia lub rondel,
mała patelnia (lub nawet dwie),
ew. grill

Jak podawać?

Danie to należy wyporcjować dla każdego oddzielnie, nie nadaje się do podania na półmisku.
Na dość duże płaskie talerze nakładamy:
ziemniaki,
kaszankę (na nią cebulkę),
boczek,
jajka sadzone.
W kubki nalewamy chłodną maślankę.
Jak kto lubi i jakie ma upodobania estetyczne - można każdy składnik ułożyć oddzielnie, można na ziemniaki położyć boczek itp. Także można całość posypać młodym szczypiorkiem. Koniecznie wszystko musi być gorące, ostre i chrupiące.
Nie nadaje się do podgrzewania.
A smakuje... niebo w gębie, o ile ktoś lubi proste i chłopskie żarło.
Warto spróbować!

Uwagi:

Jedzonko takie jadłem w pewnej karczmie nad morzem - palce lizać!

Czas przygotowania:

Jeśli mamy wprawę - "gotujemy na dwie ręce" - to przyrządzenie tego danka nie zajmie nam dużo czasu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.04.2006 Lech

Jadę do teściowej na przedświąteczne świniobicie to po piątkowym poście w sobotę przyrządzę. Wygląda smakowicie.

A do tego zimny Lech :-))

Zgłoś 05.04.2006 krzych69

LECH jest OK, jednak spróbuj z maślanką, a Lecha popij po uczcie - wtedy kiedy będziesz odpoczywał po tym obżarstwie z nogami w górze.

Pozdrawiam!

Zgłoś 08.02.2007 kobita ze wschodu :)

Oj to sobie poodpoczywacie, z 3 godziny jesli nie dluzej po tej tonie cholesterolu, ta maslanka ma tutaj ogromny sens, chociarz troche pomoze strawic ta padline na czosnku, i rzeczywiscie potem ... Pokaż więcej

Oj to sobie poodpoczywacie, z 3 godziny jesli nie dluzej po tej tonie cholesterolu, ta maslanka ma tutaj ogromny sens, chociarz troche pomoze strawic ta padline na czosnku, i rzeczywiscie potem jeszcze koniecznie lecha trzeba wypic bo tez pomaga na trawienie. Szkoda jednak z nie mam rodzinki na wsi, takie chlopskie zarcie (ale nie kaszanka) ma na pewno swoj urok, i ten swojski klimat..

pzdr

Zgłoś 21.04.2007 malina

ale to musi być dobre ale po tym tyskie nie lecha

Zgłoś 14.05.2008 KAMBODIA

no cóż , jedni Tysjie inni Lecha ale najlepiej to się piwa napijcie (czytaj - ŻYWIEC) :)