Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chrupiące grzybki

Tekst i foto zdrowybysiorek 13-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.?

Składniki:

1 kg grzybków, np. podgrzybków, mogą być pieczarki,
mąka,
butelka piwa Żywiec,
2 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
zioła prowansalskie, ostra papryka w proszku,
vegeta lub inne warzywko,
olej do głębokiego smażenia.

Sos:
śmietana 30%,
3 łyzki majonezu,
pęczek szczypiorku,
świeże zioła, jakie lubicie,
sól, pieprz, sok z cytryny, cukier.

Jak przyrządzić:

Grzyby oczyścić i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą, odstawić. Do wysokiej miski wlać świeżo otwartą butelkę piwka, wbić 2 jajka, zmiksować, dosypać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować na gładką maź o konsystencji gęstej śmietany. Ciasto doprawić vegetą, papryką, ziołami prowansalskimi. Grzybki moczyć w cieście i wrzucać na dobrze rozgrzany olej, którego powinno być powyżej 2 szklanek. Smażyć do zrumienienia.
Przygotowanie sosu:
Śmietanę mieszamy z drobno pokrojonym szczypiorkiem, ziołami, majonezem. Doprawiamy sokiem z cytryny (kilka kropel), solą i pieprzem, odrobina cukru nie zaszkodzi.
Grzybki po usmażeniu dobrze jest osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Maczamy w sosie i zjadamy :)

Uwagi:

Smacznego:-)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.06.2006 Vascom

Mniam...

Zgłoś 13.10.2007 anna

pyszne są w ten sposób przyrządzone duże opieńki. Smakuja podobnie jak kanie

Zgłoś 09.11.2006 teresa

musi być super napewno zrobie na jakąś imprezkę

Zgłoś 01.10.2007 bosia

to napewno jest super ,ja robie coś innego , ugotowane kapelusze grzybów panieruje jak kotlety schabowe smoże na oleju , a po wystudzeniu zalewam zalewą taką jak do ogórków konserwowych i past... Pokaż więcej

to napewno jest super ,ja robie coś innego , ugotowane kapelusze grzybów panieruje jak kotlety schabowe smoże na oleju , a po wystudzeniu zalewam zalewą taką jak do ogórków konserwowych i pasteryzuje , są super polecam

Zgłoś 07.09.2008 ct

rewelka :)