Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chrupki Serowe

Tekst i foto Kacha 26-10-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?10 złśredni? min.?

Składniki:

- 50 dag białego sera,
- półtorej szklanki mąki,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki (słabszego) octu,
- 5 jaj,
- łyżka sody,
- cukier puder,
- olej.

Jak przyrządzić:

Ser przekręcić przez maszynke, włożyć do garnka i dodać pozostałe składniki. Wymieszać na gładką masę, Na patelni rozgrzać olej, łyżką nabierać równe kawałki ciasta i smażyć na złocisty kolor. Ciasto można włozyć do specjalnej szprycy i wyciskać nią jednakowe porcje bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz. Usmażone chrupki można obsypac cukrem pudrem.

Potrzebne przybory:

Łyżka stołowa, patelnia, maszynka, aby przekrecić ser, garnek (średni).

Jak podawać?

Na głębokim talerzyko bądz na normalnym talerzu ;P
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.11.2004 gaga

ochyda co to wogóle jest wstrętne

Zgłoś 20.12.2004 Sprite

To jeste BEZ SENSU. To w ogole nie sa chrupki!!! LECZ PAPA

Zgłoś 17.09.2005 mimik

fuj,co za okropne składniki :( na pewno to rzadkie

Zgłoś 25.07.2006 MATI

yaaaaaaaaaaayeyee ochydztwo az mnie mdli

Zgłoś 04.03.2007 baska100

czasem z ochydnych skladnikow jest cos pysznego,moze trzeba to zrobic i sprobowac

Zgłoś 17.01.2007 sitakas

shit

Zgłoś 17.01.2007 sitakas

shit

Zgłoś 05.10.2007 eluszka

super sprawa - smażyłam je ponad 20 lat temu - same się przewracają w oleju. Są super może nie chrupiące a raczej takie baloniki, których nie da się zgnieść bo po zgnieceniu nabierają z powrotem... Pokaż więcej

super sprawa - smażyłam je ponad 20 lat temu - same się przewracają w oleju. Są super może nie chrupiące a raczej takie baloniki, których nie da się zgnieść bo po zgnieceniu nabierają z powrotem swój kształt a na drugi dzień to takie gumowe piłeczki. kiedyś w cukierni spotkałam je jako kartofelki - różne nazwy.

Ciasto faktycznie jest rzadkie i dlatego nakładamy małe porcje ciasta łyżką na gorący tłuszcz - natychmiast rosną i przewracają się.

Warto spróbować - polecam