Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chrupki z kurczaka

Tekst i foto Edek 19-01-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
210 złśredni30 min.?

Składniki:

1 duży podwójny filet z kurczaka, 1 jajko, 100 g mąki kukurydzianej, 100 g płatków kukurydzianych, sól, papryka słodka, bazylia, oregano, tymianek, olej do smażenia.

Jak przyrządzić:

Filet kroimy w dużą kostkę (ok. 1,5 cm). Przyprawiamy papryką, odrobiną bazylii, oregano i tymianku. Dodajemy do przyprawionego mięsa 2 łyżki stołowe oleju, mieszamy i wstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny (im dłużej, tym lepiej - oczywiście bez przesady). Dodajemy pół małej łyżeczki soli, obtaczamy w mące kukurydzianej wymieszanej z 1/2 małej łyżeczki papryki, następnie w nieco osolonym jajku i w chrupkach. Nie dociskamy panierki, wystarczy, że będzie się trzymać mięsa. Uwaga! Zachowanie podanej kolejności przyprawiania i panierowania ma kluczowe znaczenie dla smaku i wyglądu potrawy.
Smażymy w głębokim tłuszczu we frytkownicy lub garnku w temp. ok. 180 stopni do osiągniecia ciemnozłotego koloru panierki. Jeżeli tłuszcz będzie zbyt gorący, chrupki się spalą. Smacznego!

Jak podawać?

Smakuje świetnie z różnego rodzaju zimnymi dipami i sosami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.