Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chrzanowy sos mojej babci

Tekst i foto DOTTA 15-02-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-52 złprosty10 min.-

Składniki:

Kostka bulionu wołowego,
pół litra wody,
łyżka masła,
pół szklanki śmietany,
dwie łyżki mąki (ja używam krupczatki),
2 łyżeczki chrzanu,
po szczypcie soli, pieprzu i cukru.

Jak przyrządzić:

Zagotować pół litra wody i rozpuścić kostkę bulionową; w tym czasie rozmieszać śmietanę z mąką; jak bulion będzie gotowy - wlewać pomału po łyżce bulionu do śmietany z mąką i mieszać po czym wszystko wlać do bulionu; dodać sól, pieprz, cukier i chrzan i jeszcze chwilkę gotować ciągle mieszając aż sosik zgęstnieje; SMACZNEGO!!:)

Uwagi:

Moja babcia zawsze robiła ten sosik do gotowanych jajek podawanych z ziemniaczkami:) ja stosuje również do wszelkiego rodzaju mięs i kotletów! pycha!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.12.2009 kaasia,

naprawdę bardzo szybki i pyszny sos! przetestowałam i się sprawdził;)

Zgłoś 26.08.2009 Venefica,

skamuje pysznie również z klopsikami mięsnymi