Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ciasteczka z dyni i białej czekolady

25.09.2013

Połączenie nietypowych smaków. Sezon na dynie czas zacząć! Jeżeli znudziły się wam zupy i przeciery, to polecam wykorzystać ją do upieczenia ciasteczek. Połączenie łagodnego smaku dyni i białej czekolady przypadnie do gustu osobom, które nie przepadają za bardzo słodkimi deserami.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2310 złprosty25 min.wysoka

Składniki:

2 ¼ szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody spożywczej, łyżeczka cynamonu, ½ łyżeczki soli, ½ szklanki masła, szklanka białego cukru, ½ szklanki brązowego cukru, szklanka zmiksowanej dyni, jajko, łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 ½ szklanki białej czekolady.

Jak przyrządzić?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. W misce łączymy ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Do oddzielnej miski dodajemy masło i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy aż do uzyskania w miarę gładkiej masy. Następnie dodajemy dynię, jajka, ekstrakt z wanilii i wolno miksujemy. Po minucie porcjami dodajemy wcześniej przygotowaną mąkę. Dorzucamy białą czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką. Formujemy małe ciastka, które wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 12-13 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.08.2012 stara kuchara

@Yoka, nie mam blendera. Mam tylko koromysło, krajzegę, szpadrynę, holajzę, kultywator, gazrurkę, szkarłupnia oraz iPada. Coś się nada?

Zgłoś 19.08.2012 Yoka

Swietny pomysl. Jutro zrobie.

Zgłoś 20.08.2012 Yoka

Już sobie zrobiłam, satysfakcja z cukinii gwarantowana. Polecam wszyskim kuchareczkom

Zgłoś 20.08.2012 stara kuchara

Yoka, też próbowałam sobie zrobić ale cukinia cały czas mi wypada:(((