Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ciasteczka z dyni i białej czekolady

25.09.2013

Połączenie nietypowych smaków. Sezon na dynie czas zacząć! Jeżeli znudziły się wam zupy i przeciery, to polecam wykorzystać ją do upieczenia ciasteczek. Połączenie łagodnego smaku dyni i białej czekolady przypadnie do gustu osobom, które nie przepadają za bardzo słodkimi deserami.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2310 złprosty25 min.wysoka

Składniki:

2 ¼ szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody spożywczej, łyżeczka cynamonu, ½ łyżeczki soli, ½ szklanki masła, szklanka białego cukru, ½ szklanki brązowego cukru, szklanka zmiksowanej dyni, jajko, łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 ½ szklanki białej czekolady.

Jak przyrządzić?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. W misce łączymy ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Do oddzielnej miski dodajemy masło i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy aż do uzyskania w miarę gładkiej masy. Następnie dodajemy dynię, jajka, ekstrakt z wanilii i wolno miksujemy. Po minucie porcjami dodajemy wcześniej przygotowaną mąkę. Dorzucamy białą czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką. Formujemy małe ciastka, które wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 12-13 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.10.2008 kasia

Wczoraj upiekłam z tego przepisu jabłecznik, wyszedł znakomity, dzisiaj nie było już po nim śladu. Wieczorem upiekłam drugi, do kruszonki dodałam wiórki kokosowe, a jabłka wymieszałam z orzecham... Pokaż więcej

Wczoraj upiekłam z tego przepisu jabłecznik, wyszedł znakomity, dzisiaj nie było już po nim śladu. Wieczorem upiekłam drugi, do kruszonki dodałam wiórki kokosowe, a jabłka wymieszałam z orzechami. Specyficzny wygląd zawdzięcza dodatkom: jogurtowi i oliwie.

Zgłoś 28.10.2008 Justyna

Dzisiaj piekłam , smakował całej rodzince

,znajomej a pieski się zabijały !

Zgłoś 28.10.2008 bluemay

jakoś nudny ten przepis...ma chandrę jesienną poproszę przepis na udana imprę Taka rozeselającą...

Zgłoś 01.11.2008 Jola

Ciasto bardzo dobre. Lekkie i wilgotne. Pyyyyycha.

Mam taką uwagę, aby sypkie składniki dodawane do masy jajecznej były mieszane łyżką i niezbyt dokładnie / tak jak przy mufinkach/

... Pokaż więcej

Ciasto bardzo dobre. Lekkie i wilgotne. Pyyyyycha.

Mam taką uwagę, aby sypkie składniki dodawane do masy jajecznej były mieszane łyżką i niezbyt dokładnie / tak jak przy mufinkach/

Zgłoś 01.11.2008 kicia

Polecam!!! Warto spróbować, bo baaaaardzo smaczne.

Zgłoś 31.10.2008 ajona

Jadlam jablecznik oczami. Nie wytrzymalam wiec i upieklam kilka godzin pozniej.

Dodalam platki migdalow na jablka i wiorki kokosowe na kruszonke.

Wyszedl znakomity, co potwierdzi... Pokaż więcej

Jadlam jablecznik oczami. Nie wytrzymalam wiec i upieklam kilka godzin pozniej.

Dodalam platki migdalow na jablka i wiorki kokosowe na kruszonke.

Wyszedl znakomity, co potwierdzila rodzina, przyjaciele i pusta brytwanka :))

Zgłoś 09.11.2008 adiomene

Ciasto jest rzeczywiście pyszne i w sam raz na jesienną słotę. Zapach cynamonu wspaniale poprawia nastrój ;) Chociaż rzeczywiście jabłek w cieście powinno być nieco więcej. Aha, jeśli dacie mnie... Pokaż więcej

Ciasto jest rzeczywiście pyszne i w sam raz na jesienną słotę. Zapach cynamonu wspaniale poprawia nastrój ;) Chociaż rzeczywiście jabłek w cieście powinno być nieco więcej. Aha, jeśli dacie mniej proszku do pieczenia niż te wspomniane 3 łyżeczki to zaręczam, że i tak wam wyrośnie. Róbcie co chcecie, ja idę je jeść :p

Zgłoś 28.11.2008 Asia

ciasto pycha :) puszte i aromatyczne. Dzis zrobiłam je po raz drugi, bo wczorajsze zniknęło :D Przepis swietnie napisany, nic w nim nie zmieniałam. Polecam każdemu :)

Zgłoś 27.10.2008 anna

ja ja robie te kruszonke dodaje wiorki migdalowe polepszaja smak a ciasto jest dobre

Zgłoś 27.10.2008 Kalim

Przecież tam nie ma drożdży, to jak może być drożdżowe. To ciasto z jabłkami - inaczej jabłecznik.

Zgłoś 29.10.2008 Misia

wyglada smacznie ale jak na mój gust za mało jabłuszek :)

Zgłoś 28.10.2008 lilas65

nie wiem czy autorka przepisu wie,ze proszek do pieczenia nie jest zdrowy,to praktycznie trucizna,a tu sa az 3lyzeczki

Zgłoś 12.11.2008 kachna

zrobiłam ten jabłecznik,chociaż zamieniłam kilka składników w cieście np:cukier bo dla mnie to za dużo 1 szklanka,ale tak po za tym jabłeczkik jest wyśmienity,naprawde jest bardzo smaczny :) pol... Pokaż więcej

zrobiłam ten jabłecznik,chociaż zamieniłam kilka składników w cieście np:cukier bo dla mnie to za dużo 1 szklanka,ale tak po za tym jabłeczkik jest wyśmienity,naprawde jest bardzo smaczny :) polecam

Zgłoś 09.11.2008 elka

Wczoraj robilam to ciasto, wyszedl taaaaaaaakkkiii zakalec ze szok, pierwszy raz w zyciu wyszedl mi zakalec. Ciasto pieknie wyroslo, i po wyjeciu z piekarnika opadl o polowe. Moze zrobilam cos z... Pokaż więcej

Wczoraj robilam to ciasto, wyszedl taaaaaaaakkkiii zakalec ze szok, pierwszy raz w zyciu wyszedl mi zakalec. Ciasto pieknie wyroslo, i po wyjeciu z piekarnika opadl o polowe. Moze zrobilam cos zle ale nie wydaje mi sie, wszytko zgodnie z przepisem.

Zgłoś 01.11.2008 adus

Wspaniały, bardzo wszystkim smakował.

Zgłoś 28.10.2008 Tomek

Ja tam się na gotowaniu nie znam, ale czy te jabłka nie zostały zrobione z brzoskwiń? Takich z puszki :-P

Zgłoś 27.10.2008 Mola

Mi to wygląda na drożdżowe z jabłkami... a nie jabłecznik...

Zgłoś 27.10.2008 jooolka

Niestety nie podoba mi sie ten jabłecznik!!Wygląda jak ciasto z posypką.Ten jabłecznik ma stanowczo za duzo ciasta a za mało jabłek.

Zgłoś 05.12.2008 aniamama

Mam pytanie. Co zrobić żeby góra ciasta była bardziej zarumieniona. Chodzi o to, że mam gazowy piekarnik i po upieczeniu ciasto ma bladą górę. Ciasto jest upieczone normalnie, ale blade. Już pró... Pokaż więcej

Mam pytanie. Co zrobić żeby góra ciasta była bardziej zarumieniona. Chodzi o to, że mam gazowy piekarnik i po upieczeniu ciasto ma bladą górę. Ciasto jest upieczone normalnie, ale blade. Już próbowałam trzymać ciasto dłużej w piekarniku, ale też nie chcę przypalić spodu. Czy jest jakiś sposób na to? Proszę o rady.

Zgłoś 03.02.2009 Majka

Jabłecznik jest pyszny!!! Mam ostatni kawałek i nie dam nikomu. Wyjątkowe ciasto, proste, szalenie smaczne. Brawo, dzięki za przepis...

Zgłoś 20.12.2009 litkasj

super Ciasto bardzo smaczne!!! polecam

Zgłoś 28.08.2013 ronny

wsDKmu http://www.5EWalaK3zaEFzKWsK72EARLchwGWGEmy.com

Zgłoś 17.08.2013 gość

Z przepisu nie skorzystam bo brak warunków,ale przypomniało mi to dawne,nawet bardzo dawne smaki.Jabłecznik. To już całe wieki,jak nie jadłem z delikatną domieszką cynamonu, mniam. Ale jeszcze r... Pokaż więcej

Z przepisu nie skorzystam bo brak warunków,ale przypomniało mi to dawne,nawet bardzo dawne smaki.Jabłecznik. To już całe wieki,jak nie jadłem z delikatną domieszką cynamonu, mniam. Ale jeszcze raz udam się na poszukiwanie utraconego raju.

Zgłoś 17.08.2013 gabi

wyśmienity TORT TIRAMISU nasączony kawą i armatetto ze znakomitą masą z serka mascarpone

http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/tort-tiramisu.html

serdecznie zapraszam

Zgłoś 17.08.2013 gość

Proponowany przepis to placek na proszku z jabłkami. Jabłecznik powinien być zrobiony na cienkim kruchym cieście i takim przykryty.

Zgłoś 18.08.2013 gość

3 lyzeczk proszku do peczena? Panstwo cpacie ?

Zgłoś 04.03.2014 gość

Za dużo proszku do pieczenia - co można zrobić, by ciasto było zdrowsze?

Zgłoś 04.03.2014 gość

wszystko ok za wyjątkiem tego proszku do pieczenia i za mało jabłek