Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ciasteczka z dyni i białej czekolady

25.09.2013

Połączenie nietypowych smaków. Sezon na dynie czas zacząć! Jeżeli znudziły się wam zupy i przeciery, to polecam wykorzystać ją do upieczenia ciasteczek. Połączenie łagodnego smaku dyni i białej czekolady przypadnie do gustu osobom, które nie przepadają za bardzo słodkimi deserami.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2310 złprosty25 min.wysoka

Składniki:

2 ¼ szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody spożywczej, łyżeczka cynamonu, ½ łyżeczki soli, ½ szklanki masła, szklanka białego cukru, ½ szklanki brązowego cukru, szklanka zmiksowanej dyni, jajko, łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 ½ szklanki białej czekolady.

Jak przyrządzić?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. W misce łączymy ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Do oddzielnej miski dodajemy masło i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy aż do uzyskania w miarę gładkiej masy. Następnie dodajemy dynię, jajka, ekstrakt z wanilii i wolno miksujemy. Po minucie porcjami dodajemy wcześniej przygotowaną mąkę. Dorzucamy białą czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką. Formujemy małe ciastka, które wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 12-13 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.01.2010

a co z jajkami

Zgłoś 05.01.2010 Hel-lenka

Bardzo wielkie dzieki za ten przepis!!!

Uwielbiam ptysie! I chociaz jesem na diecie po swiatecznym obzarstwie, upieke je jeszcze dzisiaj ;)

Zgłoś 15.01.2010 ana

Ile ptysi wychodzi z tej porcji?

Zgłoś 11.01.2010 Do gościa

Czytaj uważnie cały przepis:

"Do przestudzonej masy na ciasto dodajemy jajka ucierając ją mikserem."

Pozdrawiam.

Zgłoś 29.01.2010 kela

dlaczego ciasto w srodku było surowe