Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciasto Cyganka

Tekst i foto nike 31-08-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.wysoka

Składniki:

Ciasto:
5 jaj,
1 szkl. cukru,
0,5 szkl. mąki ziemniaczanej,
1,5 łyżki suchej kawy,
2 łyżki suchego maku,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem:
1 kostka margaryny lub masła i budyń:
2 szkl. mleka,
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżka mąki tortowej,
1 cukier waniliowy,
3 łyżki cukru.
Galaretka z wiśniami:
1 słoik drylowanych wiśni,
3 galaretki wiśniowe.
Polewa czekoladowa:
4 łyżki margaryny,
4 łyżki cukru,
4 łyżki kakao,
4 łyżki wody.

Jak przyrządzić:

Ciasto:
Całe jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Pozostałe składniki mieszamy, przesiewamy przez sitko i dodajemy do utartej masy. Ciasto wylewamy na prostokątną blachę i pieczemy ok. 30 min w temp. 180 st. C. Po ostudzeniu ciasto przekrawamy (tak jak tort) na 2 placki.
Krem:
Z podanych składników gotujemy budyń, który po wystudzeniu ucieramy z kostką margaryny (lub masła) na puszystą masę.
Galaretka z wiśniami:
Wiśnie odcedzamy i sok łączymy z wodą, tak aby uzyskać 3,5 szkl. płynu. Zagotowujemy sok z wodą i rozpuszczamy w nim galaretki.
Wszystko studzimy i dodajemy wiśnie.
Polewa czekoladowa:
Wszystkie składniki zagotowujemy. Polewę studzimy i chłodną smarujemy już przełożone ciasto.

Warstwy ciasta układamy w następującej kolejności:
ciasto,
połowa kremu,
tężejąca galaretka z wiśniami,
ciasto,
reszta kremu,
polewa czekoladowa.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.09.2006 śrubka

Zgłoś 03.11.2006 mm

Ciasto kompletna porażka :( Od początku coś mi nie pasowało,że w przepisie jest tylko mąka ziemniaczana,a nie ma nawet odrobiny pszennej...Placek wcale nie wyrósł,z wierzchu był złoty, a pod spo... Pokaż więcej

Ciasto kompletna porażka :( Od początku coś mi nie pasowało,że w przepisie jest tylko mąka ziemniaczana,a nie ma nawet odrobiny pszennej...Placek wcale nie wyrósł,z wierzchu był złoty, a pod spodem półpłynny krochmal w szarawym kolorze...blee...całość poszła do śmietnika :( Może gdyby to ciasto ubijać jak biszkopt, tzn. najpierw same białka potem cukier, żołtka i reszte delikatnie wmieszać,to byłby lepszy efekt...Ale wolałam już nie ryzykować! Upiekłam zwykły biszkopt czekoladowy według sprawdzonego przepisu,przełożyłam kremem i galaretką i wyszło ok...

Zgłoś 01.01.2007 justyna

Piekłam, wszystkim smakowało. Polecam. Proponuje upiec ciasto na dwóch blaszkach, bo trudno je przekroić.

Zgłoś 30.12.2007 asia

Polecam ciasto takie jak na biszkopt:

6 jajek

1 szkl cukru

2/3 szkl mąki pszennej

1/3 szkl mąki tortowej

cukier waniliowy

2łyżeczki proszku do pieczenia... Pokaż więcej

Polecam ciasto takie jak na biszkopt:

6 jajek

1 szkl cukru

2/3 szkl mąki pszennej

1/3 szkl mąki tortowej

cukier waniliowy

2łyżeczki proszku do pieczenia(płaskie)jeśli czubate to jedna

2 łyżeczki kakao

Białka oddzielić od żółtek ubic na sztywno ,dodać cukier i powtórnie ubić.Nastepnie dodać żółtka dalej ubijając dodać proszek i mąkę tortowa i ziemniaczaną.

piec na prostokątnej blaszce ok 45 min .

super duży lecz musi być wcześniej białko ubite na szywno!!i po dodaniu cukru też!!ubite na sztywno!!!

to sekret udanego wypieku..

Smacznego:)

Zgłoś 24.05.2013 polo ralph lauren pas cher

Nice…thanks for this. polo ralph lauren pas cher http://soldes-ralph-lauren.blogspot.com/

Zgłoś 20.06.2013 maillot de foot

/forum/profile.php?id= maillot de foot http://maillotdefootpascher.a.nf/