Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciasto czosnkowe

Tekst i foto annac 14-03-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
45 złprosty180 min.średnio dużo

Składniki:

Ciasto:
- 1/2 kg. mąki pszennej,
- 2 żółtka,
- 1 szklanka mleka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki Vegety,
- 1/4 paczki drożdzy,
- 1/2 szklanki tłuszczu (olej).

Farsz:
- 3 cebule,
- 3 parówki,
- 4 ogórki konserwowe,
- 20 dag. sera żółtego.

Jak przyrządzić:

Drożdze, żółtka,cieple mleko, czosnek,połowa mąki i Vegeta wszystkie składniki miseszamy a następnie pozostawiamy do wyrośniecia na godzinę. Po godzinie dodajemy reszte maki i wyrabiamy ciasto dodajac pół szklanki tłuszczu. Ciasto musi odcodzic od reki.Po wyrobieniu ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po godzinie ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na placki.Te placki układamy na okrągłej formie, ale tak aby brzegi tez były wypłnione. Nastepnie przygotowujemy farsz. Cebule smażymy na patelni z odrobiną oleju. Na przygotowany placek kładziemy ser żółty następnie przesmażoną cebulę, parówki, ogórki konserwowe i ser żółty. Na wierzch kladziemy następny placek i wszystko dokładnie zakrywamy i sklejamy placki. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika na około 1 godzine w tem 180 st. c.
Podawac z majonezem lub ketchupem.
Zyczę smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.03.2004 katia

tylko skąd nazwa czosnkowe...

Zgłoś 28.01.2005 ogórek

Czyżby z powodu czosnku?... ;)

Zgłoś 22.02.2005 to ja

Ja również nie rozummiem dlaczego czosnkowe???!!!

Zgłoś 28.02.2005 ogórek

bo w składzie jest czosnek moi mili. 2 ząbki są już wystarczająco wyczuwalne;-)

Zgłoś 02.09.2005 Martana

Ja wam powiem tak - czosnkowe jest cos, co ma w sobie przewage czosnku i w smaku i w ilosci. Ten przepis jest dobry, troche staropolski i wloski zarazem ale 2 zabki czosnku do nazwania tej potra... Pokaż więcej

Ja wam powiem tak - czosnkowe jest cos, co ma w sobie przewage czosnku i w smaku i w ilosci. Ten przepis jest dobry, troche staropolski i wloski zarazem ale 2 zabki czosnku do nazwania tej potrawy czosnkowa to porazka. Ja dodaje cala, duza glowke albo poltorej, wtedy smierdzimy z rodzina przez 3 dni ale przynajmniej mamy radosc z jedzenia i prawo do nazwania tego ciasta CZOSNKOWYM:)

Zgłoś 10.09.2005 benia

ta zapiekanka jest naprawde super0 nalezy dac wiecej czosnku x2 i parowe, swietna jest z boczkiem i dodac jeszcze mozna kukurydze. naprawde polecam wszsytkim ktorzy lubia zapiekanki i czosnek. s... Pokaż więcej

ta zapiekanka jest naprawde super0 nalezy dac wiecej czosnku x2 i parowe, swietna jest z boczkiem i dodac jeszcze mozna kukurydze. naprawde polecam wszsytkim ktorzy lubia zapiekanki i czosnek. smacznego - MOWIE WAM _ PYCHA!!!!!!!

Zgłoś 07.10.2005 poziomka

no dobrze brzmi ciekawie , chetnie bym wypróbowala , mam tylko drobny problem ile to jest 1/4 paczki drozdzy ?czy ktos moze mnie oswiecic ?

Zgłoś 07.10.2005 poziomka

no dobra , brzmi ciekawie i chetnie bym wypróbowala tylko mam problem , ile to jest wagowo 1/4 paczki drozdzy ? moze mnie ktos oswiecic ?

Zgłoś 17.10.2005 madzina

!/4 paczki drożdży to 2,5 dag z 10 dag paczki

Zgłoś 13.03.2006 jolaaloj

czosnkowe? warum u licha???? z powodu tych malutkich dwóch zabeczków? eeee...e.

Zgłoś 23.01.2012 Jackie

Zajebiste zarcie na knura zwlaszcza po trawie :D Wypas!!!

Zgłoś 18.02.2008 smakoszka

moze być smaczne

Zgłoś 09.05.2007 Majeran

dobreeeeeeeeeeeeee

Zgłoś 09.05.2007 Majeran

superowskie hahaha ale na serio to takie nie dobre ze sie zygac chce fuj swinstwo

Zgłoś 24.06.2008 Negrita

To ciasto jest okropne jejciu czosnek,maka,ogorek i parowka kto to wymyslil a kto to jadl????

Zgłoś 23.07.2008 hans

ja to jadłem i robie przynajmniej raz w miesiacu, jest superowskie

Zgłoś 18.03.2012 FAdBKhAsUlXvAkg

a właśnie tu z przyjemnością liiswngtyczny wtręt, jak już mowa o pisowniach i innych :) dokonałam sobie takiej oto dedukcji, że nazwa tej potrawy oznacza mniej więcej, że jest wściekła (a nie ... Pokaż więcej

a właśnie tu z przyjemnością liiswngtyczny wtręt, jak już mowa o pisowniach i innych :) dokonałam sobie takiej oto dedukcji, że nazwa tej potrawy oznacza mniej więcej, że jest wściekła (a nie wcale, że jest po arabsku ;), a skojarzyło mi się to ze słowem rabies , ktf3re po angielsku oznacza wściekliznę, a jak poszperałam, to oczywiście doszłam do łaciny, z ktf3rej oba słowa sie wywodzą. :)