Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciasto do pizzy

Tekst i foto aga3 09-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1ok. 15 złprosty30 min.?

Składniki:

1kg mąki,
100 ml piwa,
100 ml oleju,
1/3 kostki masła,
niecałe pół litra mleka,
1/4 kostki drożdży
sól.

Jak przyrządzić:

Mąkę i sól sypiemy do miski. Na środku robimy dołek i wkruszamy drożdże. Zalewamy je połową szklanki mleka, dodajemy masło i wyrabiamy ciasto, dodając resztę mleka, oleju i piwa. Należy tak wyrobić ciasto, żeby było słychać - tzn. powietrze. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ręcznikiem kuchennym, do momentu aż wyrośnie. Piec w temperaturze180 stopni przez około pół godziny, ale należy sprawdzać - jeżeli się zarumieni, to znaczy, że jest gotowe.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.02.2006 cyprian

ojoj, tak ku przestrodze, jeśli ktoś np z pod londynu bawi sie w wypiekanie to ostrzegam iż angielskie drożdże są....inne :-), tylko suszone znalazłem, granulowane, i niestety przedobrzyłem...bl... Pokaż więcej

ojoj, tak ku przestrodze, jeśli ktoś np z pod londynu bawi sie w wypiekanie to ostrzegam iż angielskie drożdże są....inne :-), tylko suszone znalazłem, granulowane, i niestety przedobrzyłem...blehhh, hehe jutro robie drógie podejście z zdecydowanie mniejszą ilością tych że. Ale przepis boski, pozdrawiam z Hayes!!!

Zgłoś 15.08.2005 daro

SUPER PYCHA JAK NIEWIEM CO !!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 22.10.2005 pikolo

najlepszy przepis na ciasto :):):) 6+ dla ciebie

Zgłoś 31.10.2005 mihal

No wreszcie jest wytłumaczenie na piwko przy pichceniu . ! :)

Zgłoś 12.11.2005 Balcer mr.pizza

Wyborne , wyborne ...... Pycha , smaczne , pyszne , zdrowe (prawie) :)

Zgłoś 12.11.2005 Balcer mr.pizza

Pycha , pasuje mi to !!!!!

Zgłoś 18.11.2005 Madzik:-)

jeszce nie miałam okazji skosztować, ale na pewno to zrobie...:-)

Zgłoś 03.04.2011 Marta

do tych co próbują piec na drożdżach angielskich :) najlepiej jest kupić takie co są podzielone w saszetkach po 7 gram i wtedy mamy 2 saszetki( ja daje 3) na kg mąki, ale jeśli macie standardowe... Pokaż więcej

do tych co próbują piec na drożdżach angielskich :) najlepiej jest kupić takie co są podzielone w saszetkach po 7 gram i wtedy mamy 2 saszetki( ja daje 3) na kg mąki, ale jeśli macie standardowe w puszkach to dodaje się 2 łyżeczki od herbaty na każde 500gr mąki. ofc. nalezy je rozpuścić w dobrze ciepłej wodzie i odstawić na jakieś 15 min :) pozdrawiam a co do przepisu to jest super pyszne to ciasto :)

Zgłoś 21.03.2006 evaah

mam male pytanko-czy mleko i piwo ma byc cieple??nigdy jeszcze nie robilam pizzy a mam zamiar sie za to zabrac!mam nadzieje,ze wyjdzie:)

Zgłoś 28.11.2007 SZOK!!!

Pierwszy bezbłędny przepis, nawet jednej malutkiej literówki. Nie ma się do czego przyczepić. Chyba trzeba sprawdzić to ciasto!!!

Zgłoś 11.11.2008 galaxia

dobre ciasto

Zgłoś 05.01.2008 Gosia

Super ciasto! wypróbowałam i nie jadłam jeszcze lepszego!!!i mąż był zadowolony bo reszta piwa została dla niego!

Zgłoś 18.03.2008 grześ Puławy

właśnie robie,ale mysle ze ta ilość ciasta swobodnie wystarczy na dwie duże blachy!ja zrobiłem całośc na jednej dużej b

Zgłoś 18.03.2008 grześ Puławy

wyszła mi na dużej blasze bardzo wysoka,i myśle ze tailość wystarczy na dwie co do przepisu mega suprer zajefajny pozdro!!!

Zgłoś 12.07.2008 zniszczenie

łooo.... zrobiłam z moim lubym ciacho z połowy składników i nie możemy jej zjeść do końca :) PYSZNE! Puszyste, smaczne, mocno napowietrzone, mięciutkie, no po prostu smakowite jak jasna cholera:... Pokaż więcej

łooo.... zrobiłam z moim lubym ciacho z połowy składników i nie możemy jej zjeść do końca :) PYSZNE! Puszyste, smaczne, mocno napowietrzone, mięciutkie, no po prostu smakowite jak jasna cholera:P Przyznam szczerze, że dużo daje też sos na pizzę, ale jeśli chodzi o ciasto to na prawdę oceniamy je celująco:) Pierwszy raz robiłam pizzowe ciacho a się udało...i to jak! POLECAM!!!!

Zgłoś 24.07.2008 marsza

A ja wlasnie z Londynu....i zastanawiam sie jaka ilosc tych suszonych drozdzy nalezy dodac ?? zebym nie przedobrzyla jak kolega....z gory dziekuje za odpowiedz

Zgłoś 22.04.2009 aga

Witam i dziękuje za tak miłe i pozytywne komentarze .

wyszło mi z głowy że podałam przepis na tej stronce i przepraszam że nieodpisywałam. Jeśli chodzi o mleko to ma być ciepłe a nawet go... Pokaż więcej

Witam i dziękuje za tak miłe i pozytywne komentarze .

wyszło mi z głowy że podałam przepis na tej stronce i przepraszam że nieodpisywałam. Jeśli chodzi o mleko to ma być ciepłe a nawet gorące żeby szybciej sie rozpuściły drożdze a co do piwa to najlepsza by była temperatura pokojowa .Tak macie racje to ciasto w zu[ełnosci wystarcza na dwie blachy ja muszę tyle robić bo mam za dużo łasuchów ale jak ktoś chce tylko jedną blaszke to wystarczy rozbić z połowy przepisu.

A co do angielskich drozdzy w proszku to nie mam pojęcia ale można spróbowac z 1/4 opakowania chociaz to tez zależy od jej gramaturu.

Życzę smacznego Aga.