Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciasto Eli

Tekst i foto Elżbieta z Lublina 25-01-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złwymagający130 min.?

Składniki:

- 2,5 dkg drożdży,
- 3/4 szkl. wody,
- 2 szkl. mąki,
- 4 łyżki oleju,
- 1 jajko,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić:

Drożdże rospuszczamy w wodzie. Z pozostałych składników zagniatamy ciasto, oczywiście wlewając rozpuszczone drożdże.Ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką i układamy na blaszcze. Zostawiamy na godzine. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki do pizzy.

Jak podawać?

Na ciepło z keczupem. SMACZNEGO.

Uwagi:

Duża foremka na ciasto.
Składniki do pizzy są dowolne, to co lubimy, albo to co mamy.
- ciasto smarujemy przecierem pomidorowym;
- cebula pokrojona w kostkę
- ogórki kwaszone;
- kukurydza;
- papryka (zielona, żołta, czerwona);
- mięso, wędlina, kurczak, konserwa mięsna;
- pieczarki;
- ser zółty stary.
Ale muszą być pieczarki i dużo, dużo sera. Ja korzystam z sera salami oczko. Moja rodzina uwielbia kukurudze, mogą być ogórki kwaszone pokrojone w drobną kostkę, ale trzeba je wycisnąć z soku(koniecznie). Wędlinę, mięso - to co mamy, nawet może być konserwa mięsna pokrojona w kostkę i obsmażona na patelni.
Pizze pieczemy w ciepłym piekarniku (180-220) około 45 minut do godziny.
Możemy przygotować dwie takie same porcje i piec je jednocześnie - piętrowo w kuchni gazowej.

Czas przygotowania:

10 minut trwa przygotowanie samego ciasta, ale cała pizza od zagniecenia ciasta do jej konsumcji trwa około 2 godzin.
- 10 minut ciasto;
- 1 godzina przygotowanie produktów - w tym czasie rośnie ciasto;
- 1 godzina - pieczenie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.01.2003 Elżbieta z Lublina

Tak jest. Można również skorzystać z ciepłej wody (z kranu), wtedy lepiej się rozpuszczają. Do ciasta można dodać zioła(jak lubimy), np.:grylowe. A ciasto położyć w pobliżu kaloryfera.

... Pokaż więcej

Tak jest. Można również skorzystać z ciepłej wody (z kranu), wtedy lepiej się rozpuszczają. Do ciasta można dodać zioła(jak lubimy), np.:grylowe. A ciasto położyć w pobliżu kaloryfera.

Zgłoś 26.01.2003 Asia

przepraszam czy do tyxch drożdży to napewno jest woda ,a nie mleko

Zgłoś 23.08.2003 katarina

ja zawsze robie ciasto z wodą a nie z mlekiem i zawsze jest swietne !a wcale nie jest powiedziane że ciasto ma byc z mlekiem!!!!!

Zgłoś 20.01.2006 ewa

do katariny: masz racje ja tez zawsze i tylko dodaje wody nie musi byc wcale mleko pozdrawiam

Zgłoś 11.09.2006 PRAWDZIWA Martana

Jestem niezla w kuchni ale niestety przez te wszystkie lata pichcenia roznosci nigdy nie robilam ciasta do pizzy a co gorsza NIE MAM POJECIA NA ILE GRAM DROZDZY PRZYPADA ILOSC WODY CZY MLEKA. To... Pokaż więcej

Jestem niezla w kuchni ale niestety przez te wszystkie lata pichcenia roznosci nigdy nie robilam ciasta do pizzy a co gorsza NIE MAM POJECIA NA ILE GRAM DROZDZY PRZYPADA ILOSC WODY CZY MLEKA. To moj najwiekszy kompleks kulinarny:(

Zgłoś 29.01.2010 mike

Grylowe????? a nie grill'owe! eh....

Zgłoś 29.01.2010 mike

Grylowe????? a nie grill'owe! eh....