Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciasto francuskie z niespodzianką

Tekst i foto Danka Daniłowska 15.10.2009

Kruche, maślane ciasto francuskie nadziewane słodkimi owocami to deser idealny. Jeżeli wolisz pikantną przystawkę, nadziewaj je mięsem, warzywami i serem. Z ciasta francuskiego możesz wyczarować fantastyczne dania. Małym nakładem pracy - jeżeli kupisz gotowe ciasto. Ja jednak lubię wyzwania i robię je sama. Nie jest trudne do wykonania, ale czasochłonne. Po upieczeniu jest bardziej delikatne niż te ze sklepu, wprost rozpływa się w ustach.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
430 złśredni60 min.wysoka

Składniki:

Ciasto francuskie

200 ml zimnej wody,
łyżka drobnej soli,
500 g masła,
150 g mąki krupczatki,
250 g zwykłej mąki.

Nadzienie

słodkie - 2 banany, 2 jabłka, 2 gruszki, łyżka cynamonu, 3 łyżki cukru, cukier puder do posypania.pikantne – 10 dag szynki, 10 dag sera camembert z pieprzem, 10 dag mozzarelli, 10 zielonych oliwek bez pestek, pieprz.

Jak przyrządzić?

Wodę wymieszać z solą.

75 g masła rozpuścić w rondelku.

Obie mąki wsypać do miski, dodać masło i osoloną wodę.

Zagnieść ciasto, uformować z niego kulę i wstawić do lodówki na 1,5 godziny.

Pozostałe masło utrzeć na gładką masę, włożyć w folię spożywczą, rozwałkować na prostokąt i wstawić do lodówki.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na stolnicy na kwadratowy placek.

Musimy pamiętać, że stolnicę trzeba posypać mąką, żeby ciasto nie przyklejało się.

Na środku kwadratu ułożyć masło, rogi ciasta połączyć formując kopertę.

Ciasto zlepić na złączeniach, rozwałkować na prostokąt, złożyć na 3 części i ponownie wstawić do lodówki na 2 godziny.

Wyjąć z lodówki, rozwałkować na prostokąt, złożyć na 3 części i wstawić na około godzinę.

W taki sposób rozwałkowywać ciasto 4 razy, za każdym razem wstawiając do lodówki.

Tak przygotowane ciasto rozwałkować na grubość 3-5 mm i pokroić na kwadraty o boku 7 cm.

Owoce obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki, układać na kwadracie i posypywać cukrem.

Jabłka posypać cynamonem.

Boki ciasta mocno sklejać, żeby zawartość nie wydostała się na zewnątrz.

Piec w temperaturze 200 stopni około 15 minut.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

To samo robimy z nadzieniem pikantnym. Na kwadraty układamy pokrojoną szynkę i ser camembert lub mozzarellę i pokrojone oliwki.

Posypujemy pieprzem, sklejamy boki i pieczemy jak wyżej.

Jak podawać?

Przed podaniem ciastka z mięsnym i serowym nadzieniem ozdabiamy kiełkami słonecznika, a słodkie ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.

Do pikantnej przystawki serwujemy wędlinę i sery.

Możemy podawać na ciepło lub na zimno.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.01.2011 kachachacha

czy można robic ciastka z mrożonymi owocami? maliny, jagody?

Zgłoś 26.01.2011 kachachacha

czy można robic ciastka z mrożonymi owocami? maliny, jagody?

Zgłoś 10.11.2009 wera

przepisz sprawdzony przeze mnie stosuje od kilu lat, nadzienie wisienki drykowane, ciasteczka posypuje cukrem pudrem pychota! a co do ciasta francuskiego to polecam surowe, gotowe z lidla tanio... Pokaż więcej

przepisz sprawdzony przeze mnie stosuje od kilu lat, nadzienie wisienki drykowane, ciasteczka posypuje cukrem pudrem pychota! a co do ciasta francuskiego to polecam surowe, gotowe z lidla tanio i szybko :)

Zgłoś 15.10.2009 Miro

S serkiem gouda najlepsze!

Zgłoś 15.10.2009 Michasia

No ja się na pewno nie skuszę na robienie ciasta francuskiego, bo to trwa wiele godzin. Ale farsze są ciekawymi propozycjami. Ja bym dodała jeszcze szczypiorek, albo czosnek, pora, cebulkę do ty... Pokaż więcej

No ja się na pewno nie skuszę na robienie ciasta francuskiego, bo to trwa wiele godzin. Ale farsze są ciekawymi propozycjami. Ja bym dodała jeszcze szczypiorek, albo czosnek, pora, cebulkę do tych na ostro, wtedy będa bardziej wyraziste w smaku.

Zgłoś 15.10.2009 Dalia

Ciasto francuskie jest proste, ale trzeba ciagle cos robić z nim, wkłądać, wykłądać z lodówki, wałkowac. To dla tych, co mają czas. Ale w supermarketach sa gotowe i dobre.

Zgłoś 15.10.2009 Ala

Do tej pory kupowałam gotowe ciasto francuskie, przyznam, że to bardzo wygodne, ale teraz zamierzm zrobić sama. Myślę, że mi się uda.

Zgłoś 15.10.2009 ona

Dobre też są z budyniem

Zgłoś 15.10.2009 Kinia

Gruszka i cynamon - the best! Choć mój mężulek woli na ostro, z chili, papryką zieloną, z boczkiem, czosnkiem, cebulką.

Zgłoś 16.10.2009 falmon

Ja robię z serkiem topionym, zwykłym i z kolendrą, czarnym pieprzem. Smakuje wyśmienicie. A na słodko tylko i wyłącznie z czekoladą, białą lub czarną. Wtedy jednak nie potrzeba już cukru pudru, ... Pokaż więcej

Ja robię z serkiem topionym, zwykłym i z kolendrą, czarnym pieprzem. Smakuje wyśmienicie. A na słodko tylko i wyłącznie z czekoladą, białą lub czarną. Wtedy jednak nie potrzeba już cukru pudru, bo są bardzo słodkie. Ciasto jednak trzeba bardzo dobrze skleić, żeby czekolada nie wypłynęła.

Pozdrawiam.

Zgłoś 16.10.2009 natka

Nikt nie proponuje warzyw, ale z warzywami pod beszamelem tez są pyszne. Ja preferuję z kukurydzą, groszkiem i czerwoną fasolą, oraz z z odrobiną cebulki. Fajne są też z porem i startym serem żó... Pokaż więcej

Nikt nie proponuje warzyw, ale z warzywami pod beszamelem tez są pyszne. Ja preferuję z kukurydzą, groszkiem i czerwoną fasolą, oraz z z odrobiną cebulki. Fajne są też z porem i startym serem żółtym. No i z pieczarkami, cebulką - te najlepsze, pycha!