Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciasto kawowo-orzechowe

Tekst i foto Danka Daniłowska 21.02.2013

Pyszne ciasto, szczególnie dla smakoszy orzechów i miodu. Z lekką nutą kawy. Delikatny krem kawowy, solidna warstwa orzechów z miodową polewą - słowem ciasto, któremu nie można się oprzeć. Jest idealne na przyjęcie. Nie wymaga dużych nakładów pracy i specjalnych umiejętności. Jest podzielne i długo zachowuje świeżość.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
826 złśredni60 min.wysoka

Składniki:

Ciasto:

pół kg mąki,
¾ szklanki cukru,
kostka masła,
2 jajka,
2 łyżki miodu,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki ciepłego mleka.

Masa orzechowa:

30 dag orzechów włoskich (bez łupinek),
pół szklanki cukru,
pół kostki masła,
2 łyżki miodu.

Krem:

opakowanie kremu karpatkowego,
pół kostki masła,
2 łyżki mocnej kawy,
0,4 l mleka.

Jak przyrządzić?

Masło rozpuścić, dodać roztrzepane jajka, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, miód i mleko.

Całość zmiksować, podzielić na dwie części.

W piekarniku nagrzanym do 180 stopni piec jedną część ciasta około 20 minut.

Orzechy podzielić na mniejsze kawałki, dodać do rozpuszczonego masła, miodu i cukru.

Chwilę smażyć na patelni, aż orzechy będą dobrze obtoczone masą.

Masę orzechową wyłożyć na drugi placek i piec w piekarniku w 180 stopniach około 20 minut.

Krem karpatkowy przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodając mleko.

Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wody i dodać 2 łyżki do kremu.

Krem przestudzić i zmiksować z 0,5 kostki masła.

Krem karpatowy wyłożyć na cieście, przykryć drugim z masą orzechową.

Jak podawać?

Ciasto odstawić w zimne miejsce na kilka godzin.

Najlepsze jest na drugi dzień.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.02.2013 gość

hmmm, moze byc mniamusne;) Ktos probowal juz takie robic?

Zgłoś 21.02.2013 Krowa Mućka

Tak, ja próbowałam takie robić, tylko bardziej okrągłe. Nawet nieźle mi wychodzi. A czy mniamniuśne? Nie próbowałam, nie wiem.

Zgłoś 21.02.2013 dziadek

Jak by było niedzielne to może bym zaryzykował. I bez dyni? Jak tak, to sory.

Zgłoś 01.03.2013 Aga

Ja kiedyś upiekłam takie ciasto, tylko z masą budyniową. Było pyszne, tylko orzechy mi się tyćkę spaliły. Ale tera wiem,że powinna górną część pieć (przez połowę czasu) na dolnej grzałce.

... Pokaż więcej

Ja kiedyś upiekłam takie ciasto, tylko z masą budyniową. Było pyszne, tylko orzechy mi się tyćkę spaliły. Ale tera wiem,że powinna górną część pieć (przez połowę czasu) na dolnej grzałce.

Zgłoś 14.03.2013 gość

Ciasto pyszne,ale bardzo kruche...

Zgłoś 20.03.2013 gość

czy do tego ciasta zamiast piec te dwa placki można użyć herbatników? Mam problem z piekarnikiem :)

Zgłoś 13.04.2013 OLA

Ciekawy przepis,całkiem jak snikers,lecę do Lidla po orzechy i masę do ciasta.

Zgłoś 04.08.2013 OLA

Uwielbiam to ciasto z orzechami,w Lidlu mają pyszną mieszankę orzechową do tego ciasta jest rewelacyjna :)

Zgłoś 12.08.2013 ile dac sody

ile dac sody!

Zgłoś 17.05.2014 gość

Dawniej zawsze miałam problem, po takich słodkościach. Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiła... Pokaż więcej

Dawniej zawsze miałam problem, po takich słodkościach. Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:) Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj

idealnafigura.com/gberes

Zgłoś 17.05.2014 sara503

Ale super :) Zawsze robiłam takie ciacho z bitą śmietaną, ale akurat mikser mi się zepsuł, więc ten przepis z kremem karpatkowym właśnie dla mnie. Dzięki :)))))

Zgłoś 18.05.2014 gość

mój sposób na ciasto orzechowo-miodowe

http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/11/ciasto-orzechowo-miodowe.html

Zgłoś 18.05.2014 gość

ja proponuję domowe sery także zdrowe i naprawdę smaczne, zobacz jak łatwo je zrobić http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/

Zgłoś 19.05.2014 gość

W przyrządzeniu piszesz o dodaniu sody, natomiast w składnikach jej nie ma. Ile tej sody i czy na pewno skoro jest już proszek do pieczenia??

Zgłoś 19.05.2014 gość

super ciasto orzechowo miodowe polecam

http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/11/ciasto-orzechowo-miodowe.html

Zgłoś 21.07.2014 gość

Właśnie kupiłam w Lidlu wszystkie potrzebne składniki więc jutro zabieram się za to ciacho :)

Zgłoś 23.07.2014 gość

Witam,

Co z tą sodą? czy trzeba ją dorzucić czy nie. i na jaki wymiar blachy jest ten przepis?

Zgłoś 06.08.2015 goÅÄ

ITv7X3 iykdtnedanba, [url=http://uqmazgvmvcxn.com/]uqmazgvmvcxn[/url], [link=http://fcloajfacrlp.com/]fcloajfacrlp[/link], http://dsyokdcdcqxi.com/

Zgłoś 26.03.2016 gość

robię te ciasto jednak masę orzechową kupuję gotową w puszcze z helio, nie ma co się dodatkowo babrać ;) Na Święta oczywiście też będzie na stole :)

Zgłoś 08.12.2016 Syylwia

Robiłam. Wyszło pycha. Tylko użyłam dla pewności gotowej masy orzechowej z Helio, ona ma w sobie kawałeczki orzechów więc ciacho wychodzi mega pycha:)

Zgłoś 10.12.2016 agata

powoli czuć Święta w sklepach i nie tylko więc i ja zajęłam się za wertowanie internetu i szukanie fajnych przepisów ;) Fajny przepis, a sylwia twoje spostrzeżenie z gotową masą helio to super ... Pokaż więcej

powoli czuć Święta w sklepach i nie tylko więc i ja zajęłam się za wertowanie internetu i szukanie fajnych przepisów ;) Fajny przepis, a sylwia twoje spostrzeżenie z gotową masą helio to super sprawa, na pewno zaoszczędzi mi to czasu.