Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciasto mandarynowo – migdałowe

Tekst i foto Zuza Gałuszka 05.02.2013

Od kilku lat ten przepis uchodzi za modny i wyjątkowy. Spotkałam wersje z pomarańczami, cytrynami, ale najsmaczniejsze jest ciasto z mandarynek. Wyjątkowość tego deseru polega nie tylko na wybitnym smaku ale na formule. Pieczemy ciasto, w którym funkcję mąki pełnią płatki migdałowe z domieszką proszku do pieczenia. Ciasto jest modne także wśród początkujących kucharzy, bo jego przygotowanie nie obciąża nas nadmiernym wysiłkiem. Ugotowane mandarynki miksuje się po prostu z resztą składników i wlewa do formy.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
630 złśredni70 min.wysoka

Składniki:

6 mandarynek,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
30 dag mielonych migdałów (cztery standardowe opakowania),
6 jajek,
1 szklanka cukru,
1 łyżka cukru.

Jak przyrządzić?

Mandarynki bardzo dokładnie myjemy.

Wlewamy 3 litry wody do garnka, doprowadzamy do wrzenia i wkładamy mandarynki.

Gotujemy na małym gazie pod przykryciem 2,5 godziny.

Po tym czasie odsączamy miękkie mandarynki i miksujemy dokładnie ze wszystkimi pozostałymi składnikami.

Niską blachę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wlewamy masę, posypujemy łyżką cukru cały wierzch i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni.

Pieczemy przez ok. 1 godzinę.

W połowie pieczenia zmniejszamy temperaturę do 160 stopni.

Jak podawać?

Ciasto podajemy schłodzone.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.02.2013 gość

Takie ciasto w którym masa migdałowa pełni funkcje mąki ma swoją nazwę - dacquoise (dakłas). Są setki przepisów na tego typu ciasta, osobiście polecam dacquise czekoladowe

Zgłoś 05.02.2013 gość

dlaczego akurat 3 litry wody?!

Zgłoś 05.02.2013 gość

mandarynki trzeba obrać ze skórki czy z gotować z nią?

Zgłoś 05.02.2013 gość

Jest napisane, żeby mandarynki dokładnie umyć! To jednoznaczne, że ze skórką! CZYTAMY ZE ZROZUMIENIEM!

A 3 l wody - bo mają się gotować 2,5 godz. - woda paruje!

Zgłoś 05.02.2013 Raz Putin

To ciasto faktycznie musi być modne, ostatnio widziałem Grycanki ubrane w nie od stóp do głów. Troszkę musiały się wykosztować na taką kupę ciasta.

Zgłoś 05.02.2013 gość

Jak zrobić dakłas czekoladowy?

Zgłoś 05.02.2013 kontragość

@gość 12:53

Najwygodniej w pozycji kucznej.

Zgłoś 05.02.2013 lidia

prosze napisz czy mandarynki miksujemy ze skorka

Zgłoś 05.02.2013 gość

właśnie, nie pasuje mi, żeby mandarynki miksować ze skórką, a poza tym w przepisie jest błąd - szklanka cukru i łyżka cukru? może to musi być jednak inny składnik?

Zgłoś 05.02.2013 gosc do "gosc"

"Jest napisane, żeby mandarynki dokładnie umyć! To jednoznaczne, że ze skórką! CZYTAMY ZE ZROZUMIENIEM! "

Otoz nie jest jednoznaczne dlatego, ze ocwoce, a szczegolnie cytrusy, wy... Pokaż więcej

"Jest napisane, żeby mandarynki dokładnie umyć! To jednoznaczne, że ze skórką! CZYTAMY ZE ZROZUMIENIEM! "

Otoz nie jest jednoznaczne dlatego, ze ocwoce, a szczegolnie cytrusy, wymagaja dokladnego umycia przed obraniem!

Zgłoś 05.02.2013 //////

Prawdziwe gorzkie migdały. Słodkie ,kalifornijskie są beznadziejne.

Zgłoś 05.02.2013 gość

Właśnie upiekłam i już spróbowałam.Smaczne nawet przed schłodzeniem.Dokładnie według przepisu .Mandarynki gotowane w skórkach i w całości miksowane.Oddzielnie ubijałam jajka z cukrem .Migdały ku... Pokaż więcej

Właśnie upiekłam i już spróbowałam.Smaczne nawet przed schłodzeniem.Dokładnie według przepisu .Mandarynki gotowane w skórkach i w całości miksowane.Oddzielnie ubijałam jajka z cukrem .Migdały kupiłam zblanszowane a następnie "zwiórkowałam".

Zgłoś 06.02.2013 gość

Osoba, która umieściła ten przepis najwidoczniej robi to pierwszy raz.

Ustalmy jedno: mandarynki miksujemy ze skórami.

Czy ktoś może to w ten sposób potwierdzić?

I jeszcze jedn... Pokaż więcej

Osoba, która umieściła ten przepis najwidoczniej robi to pierwszy raz.

Ustalmy jedno: mandarynki miksujemy ze skórami.

Czy ktoś może to w ten sposób potwierdzić?

I jeszcze jedno co z tym cukrem? Ma byś szklanka? łyżka? o co chodzi?

Pozdrawiam:-)

Zgłoś 06.02.2013 gość

Uzupełnienie do mojego - wpisu z 5.02. zaczynającego się od słów :"właśnie upiekłam". Szklanka cukru do środka ciasta,a łyżka cukru do posypania ciasta ( jak już jest w formie,przed wł... Pokaż więcej

Uzupełnienie do mojego - wpisu z 5.02. zaczynającego się od słów :"właśnie upiekłam". Szklanka cukru do środka ciasta,a łyżka cukru do posypania ciasta ( jak już jest w formie,przed włożeniem do piekarnika) .

Zgłoś 06.02.2013 gość

Dziękuję, przepis bardzo mi się podoba. Jest prosty w sam raz dla początkujących:-)

Zgłoś 27.05.2013 gość

Ciasto mandarynkowe to coś do delektowania się zawsze dopóki starczy.