Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciasto marchewkowe

Tekst i foto jualb 31-10-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.?

Składniki:

- 4 jaja,
- 200g cukru,
- 250g mąki,
- 300-350g startej, odciśniętej marchewki,
- 150 g masła (stopić),
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 płaskie łyżeczki sody.

Polewa:
- 30 g masła (miękkiego),
- 100g cukru pudru,
- 1 serek "Delphina",
- odrobina olejku migdałowego.

Jak przyrządzić:

Zetrzeć na tarce marchewkę, odcisnąć sok, sok wypić :)Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, mąkę proszek, sodę cynamon, masło( stopione), dokładnie wymieszać, dodać marchewkę i wymieszać.
Piec 45-50 min. w 180 st.C
Polewa:
Zmiksować składniki i polać nimi placek.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.11.2004 Ulik

Czy można dodać marchewkę po zrobieniu soku w sokowirówce ?

Zgłoś 06.11.2004 jualb

Pewnie, że można. :)

Zgłoś 07.11.2004 ,Żwirek

to ciasto najlepiej smakuje po dwóch dniach, tylko trzeba trzymac je w lodówce

Zgłoś 08.11.2004 Ali

Z tym robieniem marchewki przez sokowirówkę to przesada.Przecież po odcisnięciu soku zostaje tylko sucha papka z marchewki a to mają być wiórki.

Zgłoś 08.11.2004 ciekawa

mam pytanie,moze głupie,ale ktory to jest serek"delphina"?czy to jest jakis twarozkowaty?

Zgłoś 09.11.2004 Karotka

Ja do ciasta dodaję zamiast masła 3/4 szklanki oleju i nie wyciskam soku z marchwi.W moim wydaniu jest bardziej wilgotne, a bakalie dodają jeszcze bardziej wyrazistego smaku. PYSZNE !!!

Zgłoś 09.11.2004 Iwonka

Hm.. właściwie to ja też nie wiem z jakiego rodzaju serów jest ten serek Delphina, czy to jakiś homogenizowany, czy może typu fromage, albo jakiś inny?...

Zgłoś 09.11.2004 jualb

Delphina to serek twarożkowaty, tłusty (ok.200kcal w 100g), lekko słonawy- w tym cały urok tej polewy.

Na początku wydawała mi się dziwna ale , jest pyszna.

Co do sokowirówki, możn... Pokaż więcej

Delphina to serek twarożkowaty, tłusty (ok.200kcal w 100g), lekko słonawy- w tym cały urok tej polewy.

Na początku wydawała mi się dziwna ale , jest pyszna.

Co do sokowirówki, można dodać odrobinę soku do wiórków, ale nie za dużo bo z doświadczenia wiem że robi się wtedy zakalec...

Cały urok tego ciasta w tym, że nie wyczuwa się w nim marchwi ( dlatego musi być ona starta na drobej tarce).

Przepis który podałam przywiozłam ze Szwecji.

Zgłoś 18.04.2005 luka

sprawdziłąm - bardzo smakowało ale musiałam trochę dłużej piec

Zgłoś 09.01.2005 BETKA

Może to jest dobre, ale brakuje tu składnika który by to ożywił i dodał smaku. Ale Z tego co słyszałam o tym przepisie jest całkiem niezły :)

Zgłoś 26.01.2005 kasia_mial

ciasto jest pyszne :D też znam ten przepis i często je robie :D polecam!!!!!

Zgłoś 01.02.2005 kate

napiszcie nam czy te ciasto warto robić

Zgłoś 05.02.2005 hoshi*

znam zdziebko inny przepis na to ciasto, ale zgdazam sie - jest pyszne.

polecam dodac do ciasta orzechy i pol puszki pokrojonego w kostke, odcisnietego ananasa. rewelacja

Zgłoś 06.02.2005 iwka

czy marchewka ma byc starta na najdrobniejszej tarce i jaki serek jest podobny\???

Zgłoś 07.02.2005 didiana

polecam również to ciasto,tylko znam troche łatwiejszy sposób; mój przepis niedługo będzie opublikowany,a jest smaczniejszy,bardziej wilgotny i dłużej świeży :)

Zgłoś 19.02.2005 dora

z łyżki cukru można jeszcze zrobić karmel, wtedy ciasto bedzie miało ładniejszy kolor, a ciasto jest pyszne

Zgłoś 23.02.2005 zaba20032

to ciasto jest bardzo pyszne polecam wszystkim

Zgłoś 25.02.2005 ALF

Chcę spytać - czy dodając białko przed końcem mieszania, nie

powstanie zakalec?

Zgłoś 26.02.2005 asa

Również znam trochę inna wersję (z tartą skórką cytrynową), ale ciacho polecam. Soku z marchwi nie odlewam i zakalec sie nie robi. Smacznego!

Zgłoś 28.02.2005 rentka

do ciasta warto dodać pół łyżeczki sody - będzie bardziej pulchne, a żeby nie zasapac się przy ścieraniu marchewki, radzę na dużych oczkach - jest pyszne

Zgłoś 04.03.2005 Bozenk

To ciasto jest pyszne robie wiele lat.Marchewke tre na tarce jarzynowej i nic nie wyciskam .Dodaje bakalje jakie mam .Kroje 2 lub trzy jablka w kostke .Sody wystarczy 1 lyzeczke dodaje troszeczk... Pokaż więcej

To ciasto jest pyszne robie wiele lat.Marchewke tre na tarce jarzynowej i nic nie wyciskam .Dodaje bakalje jakie mam .Kroje 2 lub trzy jablka w kostke .Sody wystarczy 1 lyzeczke dodaje troszeczke proszku do pieczenia -pól lyzeczki.Zamiast masla szklanke oleju. No i polewe. Jest pyszne gwarantuje

Zgłoś 09.04.2005 ,

czy to jest danie włoskie?

Zgłoś 20.04.2005 Marcysia

Co do polewy, to czy ten serek deldhina mozna zastapic mascarpone? A maslo ma byc pewnie roztopione? Prosze odpowiedzcie bo pojutrze maz ma urodziny i chcialam mu zrobic niespodzianke.

Zgłoś 03.01.2011 kurka

ciasto pyszne,ale zamiast masla dodaje szklanke oleju i obowiazkowo garsc wiorkow kokosowych!

Zgłoś 29.04.2005 Agatkenka

Popieram Karotke...robie tak samo...a dla nie dbajacych o ilosc kalorii dodam ze ciasto jest lepsze gdy dodamy kawalki czekolady:)

Zgłoś 01.05.2005 jula

masło ma być miękkie, nie roztopione, myśle że można zastąpić ale trzeba dodać ociupinkę soli, bo delphina jest leciutko słona

Zgłoś 18.02.2006 Anita

Ja dodałam ananasa i orzechy - wtedy mniej cukru - 175 g, bo ananas "dosładza" a zamiast polewy - waniliowy serek homogenizowany, dziękuję za przepis:)

Zgłoś 15.05.2005 monikask

Naprawde tak długo trzeba piec 45-50min ???

Zgłoś 15.05.2005 Anka

Ciasto bardzo niedobre! Osobiście nie polecam!

Zgłoś 23.05.2005 Ania

Ciasto marchewkowe jest świetne ale ja znam inna wersje: bez odlewania soku i z 20-25 dag zmielonych orzechów włoskich. Wtedy ciasto ma wspanialy smak, ale jak jest za dlugo pieczone robi sie &q... Pokaż więcej

Ciasto marchewkowe jest świetne ale ja znam inna wersje: bez odlewania soku i z 20-25 dag zmielonych orzechów włoskich. Wtedy ciasto ma wspanialy smak, ale jak jest za dlugo pieczone robi sie "deseczka";)

Zgłoś 31.05.2005 Agnieszka

jakos sobie nie widze ciasta marcewkowego

Zgłoś 02.06.2005 karotka_19

to ja sie zabieram za pieczenie:) wieczorkiem napisze komentarz:D

Zgłoś 05.06.2005 Ania

ja znam to ciasto z Danii, z McDonalda, to jest ich aktualny hit, nie wim jak w polskim McDonaldzie, nie chodzę. Ale koniecznie trzeba dodac orzechy, na wierzchu faktycznie jest serek. Jesli cho... Pokaż więcej

ja znam to ciasto z Danii, z McDonalda, to jest ich aktualny hit, nie wim jak w polskim McDonaldzie, nie chodzę. Ale koniecznie trzeba dodac orzechy, na wierzchu faktycznie jest serek. Jesli chodzi o marchew, to część jest chyba scierana na drobnej tarce, część na iwekszej, ponieważ widać gdzieniegdzie wiórki marchwii.

Zgłoś 09.06.2005 renia

Z dodatkow proponuje kilka sztuk rozkruszonych na niezbyt drobno, krowek.

Jest pyszne, ale rzeczywiscie nalezy dokladnie pilnowac czasu pieczenia. Sprawdzac patyczkiem.

Zgłoś 21.03.2006 mmaf

No no ..... pyszne!!!!!

Kocham miją drugą połowe ilonke !!!

-Przez żołondek do serca...

Zgłoś 29.06.2005 black_kitty

cudowne i przepyszne... nie mogłam dostać Delfiny dałam Łąki Warmi i leciutko posoliłam PALCE LIZAĆ!

Zgłoś 26.07.2005 Reno

To ciasto jest przepyszne- najlepiej smakuje świeże po upieczeniu.Zamiast 2 łyżeczek sody dałam-1 a marchewkę odcisnęłam tylko trochę. Dodałam pokrojone namoczone morele.Moja córka nawet się nie... Pokaż więcej

To ciasto jest przepyszne- najlepiej smakuje świeże po upieczeniu.Zamiast 2 łyżeczek sody dałam-1 a marchewkę odcisnęłam tylko trochę. Dodałam pokrojone namoczone morele.Moja córka nawet się niezorientowała że je marchewkę-smakuje jak piernik.Serek jest ciężko dostać więc zrobiłam polewę czekoladową

Zgłoś 04.08.2005 katia21

czyli ten pzrepis na górze jest OK? Zbieram się już trochę czasu żeby zrobić to ciasto ale jakoś odpowiedniejwersji nie mogę znaleźć? Ja bym jeszcze do tego przepisu dodała orzechy i troche skór... Pokaż więcej

czyli ten pzrepis na górze jest OK? Zbieram się już trochę czasu żeby zrobić to ciasto ale jakoś odpowiedniejwersji nie mogę znaleźć? Ja bym jeszcze do tego przepisu dodała orzechy i troche skórki cytrynowej. Co wy na to? Sama nie wiem... Doradźcie prosze :)

Zgłoś 05.08.2005 katia21

a tak wogóle to ktos wie ile takie ciasto może mieć kalorii??

Zgłoś 05.08.2005 Asia

suuuuperr ciacho!!

Zgłoś 06.08.2005 katia21

zdecydowalam sie na ta werse, bylo baaaaaaaaardzo dobre. Polecam wszystkim ktorzy lubią piernik :)

Zgłoś 13.08.2005 justa

Kaloryczność - cały placek to ok.3300kcal jeśli dodać do tego polewę to cały placek będzie miał ok.4300 kcal. jeśli pokroi się na 40 kawałków (podzielić krótszy bok blachy na 5, dłuższy na 8) to... Pokaż więcej

Kaloryczność - cały placek to ok.3300kcal jeśli dodać do tego polewę to cały placek będzie miał ok.4300 kcal. jeśli pokroi się na 40 kawałków (podzielić krótszy bok blachy na 5, dłuższy na 8) to jeden będzie miał niewiele ponad 100 kcal (107).

jak zrezygnujecie z polewy , a posypiecie cukrem pudrem to jeszcze mniej.

Zgłoś 15.08.2005 Poppsiu

wiesz.. jakby to powiedzieć... nie raz piekłam to ciasto bo jest moim ulubionym, a przepis przywiozłam z kraju w którym sie wychowałam- anglii- i pierwszy raz słysze że marchewki trzeba odcisną... Pokaż więcej

wiesz.. jakby to powiedzieć... nie raz piekłam to ciasto bo jest moim ulubionym, a przepis przywiozłam z kraju w którym sie wychowałam- anglii- i pierwszy raz słysze że marchewki trzeba odcisnąć... to rzecz pierwsza a druga, jaki olejek migdałowy? chyba raczej waniliowy i tak jeszcze zeby było fajniej: w oryginalnym przepisie sa rodzynki i orzechy włoskie tak po jednej szklance:)

Zgłoś 15.08.2005 POPPSIU

katia masz racje:) orzechy rodzynki i skórka z cytryny nadaja sie idealnie! jesli natomiast chcecie więcej róznych przepisów albo raczej WARIACJI na temat cista marchewkowego to szukajcie na ang... Pokaż więcej

katia masz racje:) orzechy rodzynki i skórka z cytryny nadaja sie idealnie! jesli natomiast chcecie więcej róznych przepisów albo raczej WARIACJI na temat cista marchewkowego to szukajcie na anglojęzycznyhc stronach pod hasłem " CARROT CAKE "

Zgłoś 17.08.2005 kamilo

prubowałem i jest bardzo smaczne

Zgłoś 29.08.2005 :PP

Dobre jest jak doda sie do ciasta male kawalki czekolady lub tez rodzynki :)

Zgłoś 01.09.2005 mary

JEŚLI UZYJEMY MAKI ZIEMNIACZANEJ I PROSZKU BEZGLUTENOWEGO TO CIASTO ŚWIETNIE SIE NADAJE DLA OSÓB STOSUJĄCYCH DIETĘ BEZGLUTENOWĄ:)

Zgłoś 01.09.2005 zetka

Ja mam też przepis na te ciasto tylko szybszy. Ja ucieram jajka w całości z cukrem, później dodaję zamiast margaryny (masła) olej, później mąkę wymieszaną z proszkiem i cynamonem, następnie marc... Pokaż więcej

Ja mam też przepis na te ciasto tylko szybszy. Ja ucieram jajka w całości z cukrem, później dodaję zamiast margaryny (masła) olej, później mąkę wymieszaną z proszkiem i cynamonem, następnie marchew startą na dużych oczkach (takich jak do buraczków) i nie odciskam jej, na sam koniec dodaję orzechy i rodzynki

Zgłoś 04.10.2005 Asia

Do ciasta dodajcie 1 łyżeczkę startej gałki muszkatołowej - ciasto będzie miało bardziej wyrazisty smak

Zgłoś 13.10.2005 tysia

no ciasto jest rewelacyjne! wlasnie upieklam i próbuje! cudowne :) wielkie dzieki za przepis!! :)

Zgłoś 16.10.2005 aneta

ja do polewy używam ostrowii naturalnej lub jogurtowej i posypuję płatkami migdałów podprażonymi na sychej patelni.i to właśnie jest najlepsze wtym cieście.polewa i te migdały

Zgłoś 18.10.2005 jualb

w oryginalnym przepisie był serek PHILADELPHIA, który pojawil sie niedawno na naszym rynku

Zgłoś 30.10.2005 IKA

CZY TO CIASTO MOŻE BYĆ DIETETYCZNE I DLA KOGO?

Zgłoś 04.11.2005 beata

Ja zamiast masła daje 1,1/4szklanki oleju,plus,orzechy,rodzynki.Jest pyszne.

Zgłoś 04.11.2005 awe

proszę mi powiedzieć w jakiej formie należy piec

Zgłoś 07.12.2005 Bożena

Robie to ciasto od dawna.Po co odciskać marchew.Marchew ścieram na tarce jarzynowe.Dodaje bakalie jakie mam .Obowiązkowo kroję jabłka w kostkę

Zgłoś 14.12.2005 Biala Mewa

Ciasto pyszne i polecam naprawde :)

Upieklam jeszcze jedno tylko ze zamiast marchewki dalam utarta cukinie tez pychotka :) Dziekuje za przepis oraz zycze wesolych Swiat Bozego Narodzenia... Pokaż więcej

Ciasto pyszne i polecam naprawde :)

Upieklam jeszcze jedno tylko ze zamiast marchewki dalam utarta cukinie tez pychotka :) Dziekuje za przepis oraz zycze wesolych Swiat Bozego Narodzenia .........

Zgłoś 17.12.2005 Renata

ja biorę serek topiony śmietankowy hohland 10 dag do tego 10 dag masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 szklankę cukru pudru wszystko rozpuścić wymieszać przestudzić i polać ciasto ,posypać orzec... Pokaż więcej

ja biorę serek topiony śmietankowy hohland 10 dag do tego 10 dag masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 szklankę cukru pudru wszystko rozpuścić wymieszać przestudzić i polać ciasto ,posypać orzechami

Zgłoś 22.12.2005 kaja

Mmmmmmmmmmm..........To jest naprawde pyszne;P i zachecam do pieczenia tego jakze banalnego w przyrzadzeniu ale za to calkiem odwrotnego w smaku ciasta!!!!!Kazdy kto zrobi go 1 raz napewno nie o... Pokaż więcej

Mmmmmmmmmmm..........To jest naprawde pyszne;P i zachecam do pieczenia tego jakze banalnego w przyrzadzeniu ale za to calkiem odwrotnego w smaku ciasta!!!!!Kazdy kto zrobi go 1 raz napewno nie obejdzie sie bez tego ciasta!!!!!!A zapach ktorym wypelnia mieszkanie jest nie do opisania!!!!!Przepraszam waz bardzo ale ide po nastepny kawalek!!!!!Papapapa

Zycze udanej wigili przy pysznym ciescie!!!!!!!

Zgłoś 29.12.2005 Agnieszka123

Ja do tego ciasta dodaję także ananasa w kostkach oraz orzechy włoskie - ciasto pycha!

Zgłoś 30.12.2005 michalina

Ja też często to ciasto robię,a ono robi furorę w rodzinie i u znajomych , z tym ,że ja dodaję do niego jeszczce 10 dag pokrojonych migdałów(nie za drobno),trochę więcej cynamonu i marchewki i n... Pokaż więcej

Ja też często to ciasto robię,a ono robi furorę w rodzinie i u znajomych , z tym ,że ja dodaję do niego jeszczce 10 dag pokrojonych migdałów(nie za drobno),trochę więcej cynamonu i marchewki i nie odciskam soku.Poza tym polewę też robię troszke inaczej, bo zamiast aromatu migdałowego dodaję waniliowy,a masło przed domiksowaniem do reszty składników topię.Łatwiej jest wtedy rozłożyć polewę na cieście.:)Pozdrawiam

Zgłoś 31.12.2005 anka

ty......... bardzo dobreeeeeee:-))))))))))))))

Zgłoś 04.01.2006 Ewa

Pyszne

Zgłoś 31.01.2006 Ewaki

ja osobiście marchew ścieram na tarce o grubych oczkach i nie wyciskam soku , dodaje orzechy włoskie i rodzynki , jest pyszne

Zgłoś 09.02.2006 bogus

Pytanie co moge dac do ciasta jesli tu gdzie jestem nie ma proszku do pieczenia tylko soda a ona nadaje ciastom innego smaku? Poprosze o podpowiedz. Dzieki

Zgłoś 27.02.2006 Anka

ja nie wiem a czy mozna dac to gosciom jest słone czy słodkie?

Zgłoś 31.03.2006 Nika

własnie wcinam ciacho...jest super!!!!tylko ja robiłam z przepisu komentatorki Evaah...wydal mi sie bardziej racjonalny, bo w orginale to z tym proszkiem do pieczenia i sodą myślę, że przesada, ... Pokaż więcej

własnie wcinam ciacho...jest super!!!!tylko ja robiłam z przepisu komentatorki Evaah...wydal mi sie bardziej racjonalny, bo w orginale to z tym proszkiem do pieczenia i sodą myślę, że przesada, ciasto może i będzie wyrośnięte ale nie zjadliwe, bo gorzkie. Polecam wszystkim i faktycznie czekolada pasuje do tego idealnie!!

Zgłoś 31.03.2006 Nika

i faktycznie nie odciskać marchwi!!! nie wyszedł zakalec...wrecz przeciwnie, piękne, puszyste, wyrośnięte ciacho.Polecam!!

Zgłoś 14.04.2006 pikosz

stary daruj sobie to ciasto to niewypał

Zgłoś 29.04.2006 galka

robie to ciasto od 15 lat,jest pyszne.

przepis dostałam od koleżanki z Ukrainy.

ZNIKA W CIĄGU KILKU MINUT.

Zgłoś 22.05.2006 smakoszka

a co zamiast cynamonu??bo mam uczulenie.......

Zgłoś 26.05.2006 ...

To ciasto jest przepyszne ! Pozory mylą!Niektórzy myślą ,że nie nadaje się do zjedzenia ,ale to nieprawda!Nie smakuje jak marchewka.

Zgłoś 06.06.2006 kinia

robilam wczoraj ciasto marchewkowe od PASCALA i jest fatalne.Pewnie dlatego ze zamiast normalnej maki jest ziemniaczana

Zgłoś 10.06.2006 IZABELL

Pycha,tylko sodę zastępuję proszekiem i jeszcze pomarańczowy aromat i mak 4 łyżki na to krem budyniowy i kapke polewy czekoladowej-bomba ale smaczna-polecam!!!

Zgłoś 10.06.2006 Pestka

Ja osobiście ścieram marchewkę na tarce jarzynowej i nie odciskam z niej soku.Do ciasta dodaję 2 łyżeczki od herbaty kakao.Polewę wykonuję z najnormalniejszego serka topionego (bez dodatkow taki... Pokaż więcej

Ja osobiście ścieram marchewkę na tarce jarzynowej i nie odciskam z niej soku.Do ciasta dodaję 2 łyżeczki od herbaty kakao.Polewę wykonuję z najnormalniejszego serka topionego (bez dodatkow takich jak szynka,papryka i inne wynalazki ) z dodatkiem cukru pudru.zagotować na nałym ogniu ciągle mieszając.Na kostkę serka dodaję 6-10 łyżeczek cukru.Polecam i zyczę smacznego.

Zgłoś 11.06.2006 monika

sorry a dlaczego dodajesz i proszek i sode moze jedno albo drugie

Zgłoś 11.06.2006 Margaretka

Pycha Pycha Pycha polecam!!!

Zgłoś 20.07.2006 ewa

najlepsze ciasto marchewkowe jakie mi wyszło to z przepisu Pascala:)polecam...z czekoladą i nie ma tam sody

Zgłoś 22.07.2006 smaleć

A można dodać do tego 2 łyżki smalcu???

Zgłoś 27.07.2006 szwedka

typowe ciasto Szwedzkie :) Pozdrawiam

Zgłoś 07.08.2006 blondi

ciasto marchewkowe najprostrze najtańsze i bardzo smaczne ciasto moja 6 letnia córka umie je robić :) warto zrobić.

Zgłoś 10.03.2007 Tygrusek

dzieki za przepis.dzis zrobilam pierwszy raz.w momencie pol blachy nie bylo.pyszne! choc nie odciskalam marchewki wyszlo bardzo pulchniutkie. a na polewe dalam zwykly serek homo truskawkowy i te... Pokaż więcej

dzieki za przepis.dzis zrobilam pierwszy raz.w momencie pol blachy nie bylo.pyszne! choc nie odciskalam marchewki wyszlo bardzo pulchniutkie. a na polewe dalam zwykly serek homo truskawkowy i tez bylo super.polecam.mmmmmniam!

Zgłoś 21.08.2006 julka

ja jadlam z lyzeczka zwyklego serka waniliowego zamiast polewy- pycha!!

Zgłoś 06.03.2007 augustyna

Ciasto jest pyszne,należy je piec na blaszkach lub w tortownicy z kominkiem i trochę dłużej ok.55 min. Marchew sieram na tarce do ziemniaków na placki.Smacznego!

Zgłoś 01.03.2007 |Basia

A ja polewe robie standardowa z margaryny, kakao i cukru:)

Ciasto mi nigdy nie wychodzi suche, nie wyciskam soku z marchwi, a ciasto przekrajam na placki i przekładam jakaś konfirura.Pyc... Pokaż więcej

A ja polewe robie standardowa z margaryny, kakao i cukru:)

Ciasto mi nigdy nie wychodzi suche, nie wyciskam soku z marchwi, a ciasto przekrajam na placki i przekładam jakaś konfirura.Pycha

Zgłoś 27.02.2007 Ania

jaka wilkość i kształt formy pasuje do tego przepisu?

Zgłoś 06.10.2006 groszek

Nie odciskam soku z marchwi-ciasto jest mokre i zdecydowanie zyskuje na smaku!!

a do polewy, wzorem amerykanskim dodajcie cream chees,wtedy polewa jest przepyszna!!!zaufajcie praktyce!!!n... Pokaż więcej

Nie odciskam soku z marchwi-ciasto jest mokre i zdecydowanie zyskuje na smaku!!

a do polewy, wzorem amerykanskim dodajcie cream chees,wtedy polewa jest przepyszna!!!zaufajcie praktyce!!!nie zawiedziecie sie!!

kurde...brzmi , jak postulat wyborczy....eeee....ale serek naprawde sie sprawdza....:)))

Zgłoś 06.10.2006 groszek

no i z tego wszystkiego zapomnialam dodac-koniecznie wsypcie garstke posiekanych drobno orzechow wloskich, do ciasta oraz posypcie wierz, do dekoracji!!

paluszki lizaaaaaaaaaaaaaaaaaaac!... Pokaż więcej

no i z tego wszystkiego zapomnialam dodac-koniecznie wsypcie garstke posiekanych drobno orzechow wloskich, do ciasta oraz posypcie wierz, do dekoracji!!

paluszki lizaaaaaaaaaaaaaaaaaaac!!cium , cium ,pyszulka!!!

Zgłoś 06.10.2006 groszek

Znaczy sie, na wierzch!!

cos mi tu klawiatura szwankuje, lub.....wina za malo ;))))

Zgłoś 11.11.2006 danutka

mam przepis na marchewkwca bardzo dobry bez wyciskania soku z marchwi oto on:4 jajka,2 szkl marchwi tartej na drobnych oczkach(posrednich miedy jazynowa a na placki ziemniaczane )2 szkl maki,2 ł... Pokaż więcej

mam przepis na marchewkwca bardzo dobry bez wyciskania soku z marchwi oto on:4 jajka,2 szkl marchwi tartej na drobnych oczkach(posrednich miedy jazynowa a na placki ziemniaczane )2 szkl maki,2 łyżeczki proszku do pieczenia,2 łyżeczki sody,1 łyżeczka soli,1 łyżeczka cynamonu,1 szklanka niepełna oleju wykonanie: jajka+cukier+marchew utrzeć następnie dodac reszte składników na końcu olej piec 180 stopni

Zgłoś 28.10.2006 KRUPNIOK

A CO TO ZA WARIOT DOŁWOŁ MARCHEWY DO KOŁOŁCA!!!

Zgłoś 29.10.2006 natka

super ciacho, mnie i mojej rodzinie bardzo smakowało. ; - )

Zgłoś 26.11.2006 Zielona

Ciasto pycha!zrobiłam dokładnie wg przepisu nic nie siadło!! trochę piernikowe jest. marchew przez sokowirówkę przepuściłam i nie jest za suche. tylko polewe zrobiłam inaczej wg przepisu który k... Pokaż więcej

Ciasto pycha!zrobiłam dokładnie wg przepisu nic nie siadło!! trochę piernikowe jest. marchew przez sokowirówkę przepuściłam i nie jest za suche. tylko polewe zrobiłam inaczej wg przepisu który ktoś tu podawał:

- 100 g masła (miękkiego),

- 1szklanka cukru pudru,

- 1 serek topiony (100g) - śmietankowy

- odrobina olejku waniliowego

i wszystkie składniki rozpuścić. nikt nie chce wierzyć że ta polewa jest z serka topionego :)

Zgłoś 07.02.2007 Hmm...

Ciekawe, mozna by to optentowac. "Marchewkowa ulga na zatwardzenie" : )

Zgłoś 23.12.2006 vacilador

zrobilem. pyszne!:) i latwe, i szybko sie robi poza tym. dzieki za przepis

wprowadzilem drobne modyfikacje, tzn.

- marchwi troche wiecej, okolo 450, tak mi sie wydaje. czesc starle... Pokaż więcej

zrobilem. pyszne!:) i latwe, i szybko sie robi poza tym. dzieki za przepis

wprowadzilem drobne modyfikacje, tzn.

- marchwi troche wiecej, okolo 450, tak mi sie wydaje. czesc starlem na malych oczkach, a mniej wiecej 1/4 na duzych. po przygotowaniu nie widzialem zadnej roznicy

- dodalem 3 lyzeczki cynamonu i 3 galki muszkatalowej

- dodalem bakalie takie jak do keksu, do tego rozdrobnione orzechy wloskie, jakis aromat, albo i dwa:)

- oprocz masta dodalem okolo 3,4 lyzki oleju

- polewe zrobilem z dwu serkow piątnica (tak sie chyba nazywaly, albo bardzo podobnie), 125g w opakowaniu) i 1/4 kostki masla. i byla to ilosc wystarczajaca, ale nastepnym razem zrobie z 3 serkow

calosc posypalem pokruszonymi orzechami

dzieki raz jeszcze

Zgłoś 28.12.2006 Anulka

probowałam nie polecam moze nie najgorsze ale i nie zachwyca

Zgłoś 21.01.2007 nusia

Ciasto pyszne, ale troszke mi upadlo i nie wiem dlaczego wsadzilam do nagrzanego piekarnika a mimo wszystko. JAkas rada?

Zgłoś 27.01.2007 teresas

Właśnie mi się piecze. Robię to ciasto po raz drugi, jest bardzo dobre. Zamiast cynamonu można dodać kakao i zapach np migdałowy, waniliowy.

Zgłoś 17.03.2007 morelka191

Ciasto pyyycha.....i polewa z serka topionego tez!!!!Super przepis!

Zgłoś 31.05.2007 marsylianeczka

to jest typowo szwedzkie ciasto. dostalam przepis od kolezanki ze szwecji. tylko jej wersja jest ze skorka cytrynową i bez odciskania marchwi. jeszcze nie probowalam ale wlasnie niedlugo zamierz... Pokaż więcej

to jest typowo szwedzkie ciasto. dostalam przepis od kolezanki ze szwecji. tylko jej wersja jest ze skorka cytrynową i bez odciskania marchwi. jeszcze nie probowalam ale wlasnie niedlugo zamierzam to upiec. pozdro :)