Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciasto miętowe

Tekst i foto Gabi 04-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni60 min.?

Składniki:


Masa:
600 ml słodkiej kremówki,
400 g pastylek miętowych,
8 łyżek żelatyny i 2 łyżki cukru. Biszkopt.

Jak przyrządzić:

Upiec biszkopt. Kremówkę z pastylkami zagotować (ciągle mieszając). Włożyć do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia sztywno ubić, rozpuścić żelatynę z cukrem w 1/2 szklanki wody i dodać do masy.
Masę wylać na biszkopt.
Smacznego!

Uwagi:

Na ciasto można przygotować lukier miętowy albo polać polewą czekoladową według uznania i gustu.
Przepis na lukier miętowy:
1 szklanka cukru pudru,
2 łyżki likieru miętowego.
Cukier puder zmiksować z likierem i taką ilością wody, aby powstał gęsty lukier.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.05.2006 luna

Mam pytanie,czy te pastylki miętowe to, dropsy czy pudrowe?

Proszę o odpowiedz,i z góry dziękuję.

Zgłoś 21.05.2006 Gabi

Te pastylki mietowe to nie sa dropsy, sa to pastylki mietowe oblane czekolada, pakowane w zielonym sreberku i sa na wage, ale sa tez takie pod nazwa "After Eight" ale nie wiem czy mozn... Pokaż więcej

Te pastylki mietowe to nie sa dropsy, sa to pastylki mietowe oblane czekolada, pakowane w zielonym sreberku i sa na wage, ale sa tez takie pod nazwa "After Eight" ale nie wiem czy mozna je kupic w Polsce. Pozdrawiam goraco!

Zgłoś 21.05.2006 Gabi

To znowu ja ;-)

Takie pastylki ma "Wawel"ale te sa drozsze niz te na wage. W piatek zrobilam to ciasto i na mase mietowa zrobilam bita smietane z zelatyna i posypalam starta cz... Pokaż więcej

To znowu ja ;-)

Takie pastylki ma "Wawel"ale te sa drozsze niz te na wage. W piatek zrobilam to ciasto i na mase mietowa zrobilam bita smietane z zelatyna i posypalam starta czekolada. Mam zdjecie moge przeslac jesli ktos jest zinteresowany.

Zgłoś 21.05.2006 Gabi

Przepraszam ZAINTERESOWANY.

Zgłoś 21.05.2006 luna

A czy mogły by być lentilki miętowe.

Zgłoś 21.05.2006 luna

Gabi ,jeżeli możesz przesłać zdjęcie to poproszę.

Zgłoś 21.05.2006 Gabi

Oj, nie wiem czy moglyby byc lentilki, szczerze to nie probowal. Luna czy moglabys mi podac Twoj e-mail?

Zgłoś 21.05.2006 luna

Oj, nie napisałam od kogo, e-mail jeszcze raz przesyłam.

Zgłoś 21.05.2006 luna

Gabi ,dzięki, wygląda bardzo apetycznie, możesz podać ile żelatyny dodałaś do śmietany. Ale artystycznie starłaś czekoladę, super.

Zgłoś 21.05.2006 Gabi

-1 kremowka (400ml);

-1 "sniezka";

-3 lyzeczki zelatyny;

Kremowke i "sniezke" ubic, zelatyne rozpuscic w 1/2 szkl. wody i dodac do kremowki.

Zgłoś 21.05.2006 luna

Dziękuję bardzo !! Mam zamiar zrobić na Dzień Matki. Napiszę jak wyszło. pozdrawiam i pa-pa.

Zgłoś 21.05.2006 Gabi

Powodzenia!!! Pa pa

Zgłoś 25.05.2006 luna

Gabi, zrobiłam to ciasto miętowe, jest bardzo dobre, dzięki za przepis i fotkę. Tez zrobiłam zdjęcie, jak ściągnę z aparatu to prześlę do ciebie,jeśli chcesz?

Zgłoś 29.05.2006 Gabi

Luna, ciesze sie ze Ci sie udalo i smakowalo.

Bylam na odwiedzinach w Polsce i sa takie pastylki mietowe o nazwie "After Eight" sa nawet o smaku cytrynowym, kupilam sobie i nap... Pokaż więcej

Luna, ciesze sie ze Ci sie udalo i smakowalo.

Bylam na odwiedzinach w Polsce i sa takie pastylki mietowe o nazwie "After Eight" sa nawet o smaku cytrynowym, kupilam sobie i napewno sprobuje.

Podalam przepis na ciasto z batonikow Milky Way, bardzo podobne do tego przepisu jest bardzo smaczne.

Jesli mozesz to przeslij mi zdjecie Twojego ciasta.

Pozdrawiam goraco.

Zgłoś 31.05.2006 luna

Zgłoś 03.02.2007 monk

A można użyć czekolady miętowej?

Zgłoś 18.01.2007 ...

After Eight można kupić w Polsce, w każdym większym markecie

Zgłoś 15.11.2008 madi

czy tej zelatyny to nie za dużo 8 łyżek do ciasta?

Zgłoś 18.08.2008 kocimiętka :)

Tak, after eight można kupić w Polsce, na szczęście. W życiu nie jadłam równie dobrych pastylek miętowych :)

Zgłoś 18.08.2008 kocimiętka :)

Tak, after eight można kupić w Polsce, na szczęście. W życiu nie jadłam równie dobrych pastylek miętowych :)

Zgłoś 15.07.2009 natalina

no ciekawy przepis....ja taką masę robię od jakiś 15 lat ale nigdy nie pomyślałam że trzeba aż 8 łyżek żelatyny:))))))))madi zapytała o to,ale nie otrzymała odpowiedzi(przynajmniej jej tutaj nie... Pokaż więcej

no ciekawy przepis....ja taką masę robię od jakiś 15 lat ale nigdy nie pomyślałam że trzeba aż 8 łyżek żelatyny:))))))))madi zapytała o to,ale nie otrzymała odpowiedzi(przynajmniej jej tutaj nie widać)

Jeżeli źle wpiszemy składniki czy cokolwiek innego starajmy się chociaż to poprawić:)pozdrawiam:)

Zgłoś 13.10.2009 Jaga

Mam podobny przepis ale ja na masę miętową wylewam jeszcze jedna masę:

400 ml kremówki, 1 Śnieżka, 3 łyżeczki żelatyny.

Kremówkę ubijam ze śnieżką, dodaję rozpuszczoną żelatynę- jesz... Pokaż więcej

Mam podobny przepis ale ja na masę miętową wylewam jeszcze jedna masę:

400 ml kremówki, 1 Śnieżka, 3 łyżeczki żelatyny.

Kremówkę ubijam ze śnieżką, dodaję rozpuszczoną żelatynę- jeszcze miksuję wylewam na masę miętową i posypuję startą czekoladą.

Polecam

Zgłoś 13.10.2009 Jaga

Zapomniałam dodać, że ja do masy miętowej daję tylko 5 łyżeczek żelatyny.

I używam pastylek miętowych z Goplany są tańsze od tych z Wawela a w smaku niczym się nie różnią