Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciasto na Piadine

Tekst i foto alsheri 16-02-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

- 1 kg mąki,
- 200g smalcu,
- 20g drożdży,
- 1/2l mleka,
- sól.

Jak przyrządzić:

Niewiem dokładnie jak to robią włosi, potrafiłem przetłumaczyć jedynie składniki na ciasto z jakiejś włoskiej strony...

Osbiście najpierw roztapiam smalec i czekam aż lekko ostygnie, w tym czasie w małej ilości mleka rozpuszczam drożdże a następnie mieszam wszystko razem (z pozostałym mlekiem i solą) i długo(!) ugniatam.

Po LEKKIM wyrosnięciu albo zamrażam, albo odrazu szykuje w następujący sposób:

Najpierw rozwałkowywuje (czy jakoś tak się to pisze ;) ) formując placek wielkości talerza o gruości ok.3,4 mm, połowe smaruje przecierem pomidorowym( choć nie trzeba) i nakładam np. mozarelle, oliwki i jakieś przyprawy (można zapiec COKOLWIEK!) i zkładam na pół aby powstał półksięzyc, którego zapiekam w tosterze (mam taki stary z płaskimi płytami), aż ser się nie rozpuści. Podawać póki ciepłe.


Uwagi:

Ciasto można zamrozić aby poczekało na lepsze czasy! polecam zrobić z całego kilograma i potrzymac w zamrażalce na niespodziewany przyjazd znajomych ;). Piadina jest pyszna, tania i do tego w miare syta!

Powiedziałbym "Buon appetito" ale powiem
Buon Viaggio do sklepu po produkty! ;)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.05.2011 Amiii

Prawie 10 lat temu gościłam w Formigine i przyjmująca mnie rodzina do obiadu zaserwowała bardzo smaczne "placuszki". Były niewielkie(5-7cm średnicy), płaskie (ok 0,5 cm) ale rozkrajało... Pokaż więcej

Prawie 10 lat temu gościłam w Formigine i przyjmująca mnie rodzina do obiadu zaserwowała bardzo smaczne "placuszki". Były niewielkie(5-7cm średnicy), płaskie (ok 0,5 cm) ale rozkrajało się je na pół, nadziewało np.mięsem z sosem i wtedy jadło. Były przepyszne, świeżo przygotowane. Od dłuższego czasu probuję odtworzyć ten smak i pasuje mi podany przepis, tylko czy możliwe, że wykonanie jest inne? chodzi mi o sposób wykonania tych placuszków, że są mniejsze i ciut grubsze, że da się je rozkroić, a może ktoś wie czego szukam już tyle czasu i mi podpowie? będę wdzięczna:)

Zgłoś 28.06.2004 OLGA

Ja piadinę robię trochę inaczej :

-zamiast mleka dodaję wodę (też tak można)

następnie wszystkie składniki wkładam do miski i poprostu ugniatam ręką, kiedy ciasto nadaje się do for... Pokaż więcej

Ja piadinę robię trochę inaczej :

-zamiast mleka dodaję wodę (też tak można)

następnie wszystkie składniki wkładam do miski i poprostu ugniatam ręką, kiedy ciasto nadaje się do formowania (czyli nie jest za twarde ani za lepkie), robie placki, potem kładę je jedną stroną na patelni, kiedy jedna strona jest już zrumieniona, sciągam placek z patelni nakładam na tę zrumienioną strone co mi się podoba, składam na poł i kłade spowrotem na patelnie, przypiekam z jednej i drógiej strony

PIADINA JEST PYSZNA !!!! POLECAM NA MAŁE PRZYJĘCIA !!!

Zgłoś 22.12.2004 lapine - niedoszła Włoszka;)

Przecież piadina to jest okrągły placek, który składamy i coś tam sobie w niego wkładamy, ale juz nie podgrzewamy z nadzieniem. W kazdym razie... najlepsza jest ze smażonym szpinakiem i serkiem ... Pokaż więcej

Przecież piadina to jest okrągły placek, który składamy i coś tam sobie w niego wkładamy, ale juz nie podgrzewamy z nadzieniem. W kazdym razie... najlepsza jest ze smażonym szpinakiem i serkiem squaquarone....chyba tak to sie pisze...to jest tak jakby sztywny serek bialy...taki niesłodki homogenizowany...I tego juz sie nie podgrzewa i gwarantuje palce lizac!!!Takli placek podgrzewany z czymś w środku to cassone i też od razu na rozwałkowany placek można ukladac mozarelle i co się lubi i tak zawijac i dopiero opiekać....i oczywiscie broń boze nie na oleju! najlepsza do tego jest po prostu żaeliwna płyta, albo bezposrednio kuchnia kaflowa;) W kazdym razie proponyje cassone mozzarella con melanzane...czyli z serkiem i oberżynką!!!Smacznego i do zobaczenia w Emilli Romanii:) To podobno matka piady:)

Zgłoś 13.08.2005 boni19

A ja zrobilam tak wedlug przepisu alsheri.Wyszla bardo dobra,tylko ze zrobilam nieco za grube ciasto,ale juz bede wiedziec :) A jesli ktos ma piekarnik z termoobiagiem i w nim chce zapiec piadin... Pokaż więcej

A ja zrobilam tak wedlug przepisu alsheri.Wyszla bardo dobra,tylko ze zrobilam nieco za grube ciasto,ale juz bede wiedziec :) A jesli ktos ma piekarnik z termoobiagiem i w nim chce zapiec piadine,to najlepiej zapiekac ja w temperaturze 150 stopni C,przez ok. 20 min.To zalezy rowniez od piekarnika,ale mi wlasnie w tych parametrach wyszla bardzo dobrze :) Zycze smacznego.

Zgłoś 05.10.2005 bioly

ja to robie jeszcze inaczej przepis mam od mamy prosto z wloch

1 kg maki

1 łyżka soli (kuchenna czubata)

1 łyżeczka proszku do pieczenia (łyżeczka do herbaty)

150 da... Pokaż więcej

ja to robie jeszcze inaczej przepis mam od mamy prosto z wloch

1 kg maki

1 łyżka soli (kuchenna czubata)

1 łyżeczka proszku do pieczenia (łyżeczka do herbaty)

150 dag smalcu

2 szklanki wody

1 łyżeczka cukru (łyżeczka do herbaty)

najpierw mieszam suche skladniki + smalec nie topiony tylko na zimno nastepnie dodaje wod i gniote gniote :) mozna faktycznie wlozyc to potem do lodowki robi sie dzieki temu pulchniejsze

co do wkladu plecam dodac tunczyka ser salate i jskis sos bron boze ketchup :)

Zgłoś 03.01.2006 miramare

piadina to proste ciasto i proste wykonanie.potrawa prawdopodobnie pasterska lub koczownicza więc nie ma mowy o piekarnikach itp.piecze się ją na grubej blasze nad ogniem lub obecnie w domu nad ... Pokaż więcej

piadina to proste ciasto i proste wykonanie.potrawa prawdopodobnie pasterska lub koczownicza więc nie ma mowy o piekarnikach itp.piecze się ją na grubej blasze nad ogniem lub obecnie w domu nad gazem na specjalnej patelni.często jadłem piadinę wykonywaną w budce na ulicy z różnymi "wkładkami" najlepiej smakowała mi piadina ze szpinakiem i chyba coś takiego jak lebiodka,po upieczeniu placka wkłada się do sirodka ten farsz i skleja się brzegi i opieka pychotka.najlepsze piadiny robi się w romanni,poza tym rejonem są mało znane.

Zgłoś 07.05.2006 aldo rossi

"sklejona" piadina to crescione

Zgłoś 17.08.2006 MaryNata

Przepis jest dobry, w oryginale raczej woda. Ale ten włoski w komentarzach... crescione to jest rukiew wodna, a ciepła i sklejona piadina to cascioni.

Robiłam też kiedyś z takiego ciasta... Pokaż więcej

Przepis jest dobry, w oryginale raczej woda. Ale ten włoski w komentarzach... crescione to jest rukiew wodna, a ciepła i sklejona piadina to cascioni.

Robiłam też kiedyś z takiego ciasta maleńskie placuszki, takie do maczania w dipach, jako przekąskę - goście byli zachwyceni.

Zgłoś 13.03.2008 anka_skakanka

mieszkam w Boloni i gwarantuję Ci, że "crescione" jest często spotykane (i jest to własnie coś w stylu zamkniętej piadiny).

Zgłoś 29.01.2010 vicio

dlugo mieszkalam we wloszech i wiem jak robia to wlosi... po zagniecieniu ciasta z

-500 GR MAKI

-50 GR SMALCU

-SOL

-SZCZYPTA SODY

-LETNIA WODA

podzielic na 8... Pokaż więcej

dlugo mieszkalam we wloszech i wiem jak robia to wlosi... po zagniecieniu ciasta z

-500 GR MAKI

-50 GR SMALCU

-SOL

-SZCZYPTA SODY

-LETNIA WODA

podzielic na 8 kulek i pozostawic przez 30 min. pod scierka. podgrzac zaroodporna patelnie. Rozwalkowac kulki na placki o ysokosci 3-4 mm i smazyc na patelni przez pare minut z kazdej strony. (bez uzywnia oleju!) Do przewracania piadiny nalepij nadaja sie dlugie drewniane lopatki. Zycze smacznego ;)

Zgłoś 05.03.2010 teridu

Długo mieszkałam we Włoszech, właśnie w Romanii.Interesuję się kuchnią i oczywiście piadina nie mogła ujść mojej uwadze.

Piadina na drożdżach jest posypywana grubą solą, rozmarynem i piec... Pokaż więcej

Długo mieszkałam we Włoszech, właśnie w Romanii.Interesuję się kuchnią i oczywiście piadina nie mogła ujść mojej uwadze.

Piadina na drożdżach jest posypywana grubą solą, rozmarynem i pieczone na blaszce(rozciągnięta).Natomiast ta pieczona na piastrze

(rodzaj grubej patelni bez zamykających ją brzegów) jest zagniatana z sodą oczyszczoną, z tym że włoska soda nie jest tak intensywnie pachnąca.

Zgłoś 18.04.2010 Evi

Przepis na piadine jest prawidłowy....są to placki z mąki pszennej pieczone na blasze. Z tego samego ciasta przygotowuje się cassoni( w innych regionach Włoch maja zazwyczaj inna nazwę : pancero... Pokaż więcej

Przepis na piadine jest prawidłowy....są to placki z mąki pszennej pieczone na blasze. Z tego samego ciasta przygotowuje się cassoni( w innych regionach Włoch maja zazwyczaj inna nazwę : pancerotti, calzoni, crescione......)

Również ja mam piadine i cassoni w moich przepisach http://www.gotuj-z-evi.pl/ Zapraszam.

Zgłoś 28.06.2011 Italiana

Do Amiii,

Zapewne chodzi Ci o tigelle.

Skladniki na 6 osób:

kilogram przennej maki typu "0"

50 gram smalcu

25 gram drożdży

łyzka cukru
Pokaż więcej

Do Amiii,

Zapewne chodzi Ci o tigelle.

Skladniki na 6 osób:

kilogram przennej maki typu "0"

50 gram smalcu

25 gram drożdży

łyzka cukru

szkl. wody

szkl. mleka

sól do smaku

Składniki zagniesc, zostawic na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po wyrosnieciu odrywac po kawaleczku ciasta i robic kulki kulki wielkosci mniej wiecej pileczki do golfa i splaszczac na placuszki. piec placuszki na suchej patelni po kilka minut z obu stron az sie ladnie zrumienią. podawac na cieplo z czym sie chce, ale pyszne sa z serkiem, salami, prosciuto. Mam nadzieje ze pomogłam :)

Zgłoś 12.03.2016 gośćos

Zrobilem godny polecenia a same cieple smakuje jak swieza buleczka mnim dzieki za przepis naprawde bo z 2 lata szukalem tego przepisu a inne to sciema ten jest okej