Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciasto na pierogi, a następnie pizzę

Tekst i foto jak pomyslala tak zrobila 09-07-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
25 pierogów i mała pizza2,5 złprosty10 min.-

Składniki:

mąka 3 szklanki,
woda letnia (ok. 3/4 szklanki),
3 ziemniaki gotowane,
sól, na potem przyda się pół kostki drożdży, zioła

Jak przyrządzić:

Wymieszać i dobrze ugnieść mąkę, ziemniaki zmielone i wodę. Ciasto jest miękkie i dobrze się klei z niego pierogi.
A jeśli zostaje mi trochę ciasta na pierogi, to: wrzucam je do miski, a do tego dolewam 1/3 szklanki letniej wody i pół kostki drożdży i zioła (ja dodaję oregano).
Na początku mieszanie jest nieco trudne, ale ja np. wspomagam się mikserem elektrycznym.

Potrzebne przybory:

stolnica,
miska plastikowa,
mikser (można zastąpić, ugniatając rękoma),
szklanka

Uwagi:

Robiłam pierogi i zostało mi ciasto. Pomyślałam, że szkoda wyrzucić, a to prawie takie same składniki jak te z ciasta na pizzę. Zatem dodałam drożdży, ziół i proszę.
Polecam, naprawdę pyszne.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.