Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciasto na pierogi

Tekst i foto WZB89 07-08-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni15 min.-

Składniki:

Mąka, gorąca woda.

Jak przyrządzić:

Wodę zagotować (ok. 0,5 l) i gorącą przelać do garnka, dodawać mąkę i mieszać łyżką, aż masa stanie się gęsta i trudno będzie ją mieszać. Masę zostawić do ostudzenia. Gdy ostygnie, dodać mąki i ugniatać, aby powstało tradycyjne ciasto na pierogi.

Potrzebne przybory:

łyżka, garnek

Jak podawać?

Z dowolnym farszem do pierogów.

Uwagi:

Połączenie mąki z gorącą wodą powoduje, że ciasto po ugotowaniu jest miększe od tradycyjnego i wprost rozpływa się w ustach, i pierogów nie trzeba tak długo gotować. Jeśli wypróbujecie ten przepis, dajcie znać na maila, jak smakowało.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.11.2007 Bietka

Polecam ten przepis,wiele razy już go wypróbowałam.Ciasto jest mięciutkie i pyszne.Moja rodzina jest zachwycona. <... Pokaż więcej

Polecam ten przepis,wiele razy już go wypróbowałam.Ciasto jest mięciutkie i pyszne.Moja rodzina jest zachwycona.

Zgłoś 19.02.2008 ojojoj

Po dodaniu mąki do gorącej wody robią sie kluchy , poźniej trzeba sie nieźle namęczyć by je "porozgniatać" na gładkie ciasto. ....

Nie polecam. Wole tradycyjnie.

Zgłoś 12.12.2009 mikuś

zwróć proszę uwagę na kolejność wykonywanych czynności, to nie do wody dodajesz mąkę lecz do mąki dodajesz gorącą wodę. Przepis sprawdzony od pokoleń. Polecam :)

Zgłoś 17.12.2009 eva

to Ty zwroc uwage mikus - w przepisie jest napisane dodawac make do wody nie odwrotnie....jesli ktos jest wtajemniczony ze tak powiem to i tak bedzie wiedzial o co chodzi... :)