Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciasto na pizzę

Tekst i foto Monika 27-10-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? zł-90 min.-

Składniki:

- 30 g drożdzy,
- 125 ml ciepłej wody,
- 50 dag mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- mąka do posypania,
- oliwa.

Jak przyrządzić:

Ciasto zagnieść jak zwykłe drożdżowe. Rozgnieść drożdże w misce, wymieszać z wodą i odstawić do wyrośnięcia. Dodawać pozostałe składniki.
Zostawić do wyrośniecia na ok. 1 1/2 godziny.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.02.2003 r109

PS na kolor ciasta mozna tez wplynac dodajac do niego na samym poczatku (do maki) mielona czerwona papryke taka z papierka. Pizza ma wtedy pseudo-przypieczony kolorek.

Zgłoś 02.02.2003 r109

Najwazniejsza sprawa dla pizzy to piekarnik - te domowe maja za niska temperature i ciasto wysycha zamiast sie pieknie przyrumienic.

ja robie pizze normalnie z woda, ale podczas wygniata... Pokaż więcej

Najwazniejsza sprawa dla pizzy to piekarnik - te domowe maja za niska temperature i ciasto wysycha zamiast sie pieknie przyrumienic.

ja robie pizze normalnie z woda, ale podczas wygniatania odrobinke alkoholu (co kto lubi) wtedy ciasto jest pieknie gladkie. Z dodatkow do ciasta hitem jest wg mnie kminek - nadaje specyficzny preclowy posmak (nie ma to jak cieniutka chrupiace pizza o preclowym smaku.

pizze formuje recznie nie walkujac) wtedy jest super wyrosnieta, na srodek normalnie skladniki, ale brzegi posypuje gruba sola (czad).

Jak juz wyzej pisalem domowe piekarniki sa do kitu jesli chodzi o pizze, ja uzywam elektrycznego, poleczke ustawilem w nim najwyzej jak sie dalo, a pizze (ciasto dosc geste) ukladam na blasze odwroconej do gory dnem - w ten sposob ma wyzsza temperature i ser wspaniale sie przypieka.

Smacznego :)

Zgłoś 23.01.2003 regis

Mam dwa problemy:

1) ciasto, chocbym nie wiem jak dlugo piekl i tak jest blade. W srodku jest super chrupkie i w ogole super, ale strasznie blade - badz co badz w gotowaniu wazne sa tez ... Pokaż więcej

Mam dwa problemy:

1) ciasto, chocbym nie wiem jak dlugo piekl i tak jest blade. W srodku jest super chrupkie i w ogole super, ale strasznie blade - badz co badz w gotowaniu wazne sa tez walory estetyczne:)

2) pizza (ciasto konkretniej) juz po upieczeniu dalej trzyma zapach swierzych drozdzy. Co z tym fantem zrobic?

Proosze o pomooc:))

Zgłoś 04.12.2002 bunia

wcale nie trzeba czekać aż wyrośnie można bezpośrednio po zagnieceniu wyłożyć na blachę wiem z własnego doświadczenia zaoszczędzicie w ten sposób mnóstwo czasu

Zgłoś 20.11.2002 aferzysta

Grażyno zgadzam się z tobą i z Twoim przepisem. Dodam tylko że dodatek ziół i czosnku dp ciasta podkreśla jego smak .

Zgłoś 05.11.2002 Grażyna

Mój przepis na ciasto na pizzę jest dość podobny, ale na 2 szklanki mąki (czyli 30 dkg) daję 3 dkg drożdży, pół szklanki wody, 2-3 łyżki oliwy, szczypta soli. Ciasto po wyrobieniu odpoczywa i w... Pokaż więcej

Mój przepis na ciasto na pizzę jest dość podobny, ale na 2 szklanki mąki (czyli 30 dkg) daję 3 dkg drożdży, pół szklanki wody, 2-3 łyżki oliwy, szczypta soli. Ciasto po wyrobieniu odpoczywa i wyrasta. Gotowe wkładam do tortownicy 26-28 cm, robię niezbyt wysoki brzeg (taki, aby "schować" farsz).

Pizzę piekę najpierw w temp. 250 st. C przez 5 min, potem zmniejszam gaz i piekę jeszcze 10 min. w temp. nie mniejszej niż 210 st. C.

Pizza w piekarniku nie może wyrastać, stąd na początku pieczenia tak wysoka temperatura; ponadto piekę ją na najwyższym możliwym poziomie piekarnika.

Przygotowanie całej pizzy (np. farsze) to już inna historia. Pozdrawiam wszystkich miłośników dobrej kuchni, Grażyna

Zgłoś 05.11.2002 awka

proponuję dolać troszkę oliwy, będzie bosko chrupiące, wcisnąć wiórki czosnku ( jak ktoś lubi) i paseczki serka żółtego

Zgłoś 31.10.2002 expert

zamiast wody należy dodać tequile drożdże zaczną szaleć z radości

Zgłoś 31.10.2002 inka

po co dodawać mleko.. i jajko.. z woda wyrasta extra.. i bez niespodzianwek.. a wino to mozna dodac póxniej... hmm nieco póxniej..;)

Zgłoś 31.10.2002 Tommy

Nie trzeba czekac az drozdze wyrosna, mozna rozpuszczone dodac do ciasta i czekac az ciasto wyrosnie.....(oszczednosc czasu), ponadto z mlekiem jest sporo lepsza oraz mozna dodac jajko!

Zgłoś 31.10.2002 poczatek

co to znaczy zwykle drozdzowe?

Zgłoś 30.10.2002 mario

od kiedy jestem żonaty stać mnie na wino! Proponuje dodać wino!Pozdrawiam moją kochaną żonę ! (och !!!!!!, pomóżcie tej kobiecie nauczyć się gotować! :)

Zgłoś 29.10.2002 kaha

mniamuśne z dodatkiem oregano do środeczka :)

Zgłoś 29.10.2002 Kris

ja proponuje dodac kieliszek wodki!!! nic tak nie smakuje jak wodka!!!

Zgłoś 28.10.2002 Wilk

Proponował bym dodać też troche piwa....wtedy dopiero smakuje jak trzeba.

Zgłoś 27.10.2002 slawny

Zamiast wody lepiej uzyc mleka,jest duzo lepsze.

Zgłoś 11.11.2003 Barciu

Mili Państwo, zamiast zwykłej letniej wody przegotowanej dajcie mineralną gazowaną :-) cudownie puszyste będzie. I niech sobie z tymi drożdżami i z cukrem trochę potańcuje!

Zgłoś 02.01.2004 Gocha

Barciu,zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości.Najlepsza pizza wychodzi z mineralną gazowaną:)))!

Zgłoś 07.02.2004 Jarcyk

Zamiast wody użyjcie mleka!!!

Zgłoś 27.02.2004 psujek

przepis zawsze ten sam a ciasto raz dobre raz do d....

Zgłoś 11.04.2004 saxon

jak dla mnie to zamało wody a za dużo drożdzy

Zgłoś 11.04.2004 saxon

bułbym zapomniał ja swoje ciasto robię dzień wcześniej

Zgłoś 02.11.2004 moonguard

Misza widzę, że dodałeś wspaniały komentarz. No to się Twoje zwoje napracowały :-) A swoją drogą co myślicie o tym, żeby dodawać do ciasta po połowie wody i mleka ?? Zastanawiam się nad tym, ilu... Pokaż więcej

Misza widzę, że dodałeś wspaniały komentarz. No to się Twoje zwoje napracowały :-) A swoją drogą co myślicie o tym, żeby dodawać do ciasta po połowie wody i mleka ?? Zastanawiam się nad tym, ilu procentowe ma być mleko ;-)

Zgłoś 16.04.2005 gosia

piekarnik rozgrzejcie na maksa ,najlepiej do 300 a potem jakies 8 min w 240 st i nie ma sprawy.jak wsadzisz do zimnego to nigdy nie upieczesz dobrej pizzy

Zgłoś 13.12.2004 samkosz pizzy

niemowie ze te ciasto na pizze jest zle ,ale gdy moja siostra pojechala do wloch zarobic na studia wlasnie pracowala w tratorri czy jak oni tam to nazywaja i pizza ktora robi w domu jest swietna... Pokaż więcej

niemowie ze te ciasto na pizze jest zle ,ale gdy moja siostra pojechala do wloch zarobic na studia wlasnie pracowala w tratorri czy jak oni tam to nazywaja i pizza ktora robi w domu jest swietna ciasto jest cienkie i chrupionce a zarazem delikatne (a nie jakies grube cos). Niestety robi sie ja dosyc dlugo bo napoczatku tzreba miec niezla kondycje aby dobrze wyrobic ciasto potem na 2h ciasto gdy wyrosnie zrobic kulki i znowu na 2h i mamy wprost super ciasto te pizze z pizzeri sie chowaja do tej choc niemowie ze sa zle bo sam kiedys na nie chodzilem PS skladnikow nie pamietam ale byla oliwa z oliwek drozdze mleko i jakies jeszcze rzeczy

Zgłoś 13.12.2004 samkosz pizzy

te ciasto w opisane tu jest dobre tylko trzeba ja na dluzej odstawic

Zgłoś 15.03.2005 pluto

nie wie czy dobra jest ta pizza

Zgłoś 10.05.2005 rozal

ale Ty odkrywcza jestes gratuluje pomyslu

Zgłoś 05.08.2005 Ania

tylko po co alkohol do paizzy? to tak samo jakby dodac alkohol do jajecznicy. po prostu profanacja

Zgłoś 28.09.2005 tomek

cześć ,odnosnie alkoholu do pizzy,dodaje do ciasta ciemne piwo KARMI.PO pierwsze jest gazowane (bardziej od wody mineralnej).po drugie dosładza ciasto i zostawia ciekawy posmak ,polecam spróbujc... Pokaż więcej

cześć ,odnosnie alkoholu do pizzy,dodaje do ciasta ciemne piwo KARMI.PO pierwsze jest gazowane (bardziej od wody mineralnej).po drugie dosładza ciasto i zostawia ciekawy posmak ,polecam spróbujcie.PS. jak dodacie piwo karmi to uwazajcie na ilość cukru,dodajcie mniej albo wcale.

Zgłoś 02.01.2006 trampek

Faktycznie nie powinno sie dodawac mleka, tylko cieplej wody. Natomiast puszystosci ciastu /ciescie? jak to sie pisze?:)/ dodaje mleko w proszku. Dodaje sie lyzeczke badz dwie /w zaleznosci od u... Pokaż więcej

Faktycznie nie powinno sie dodawac mleka, tylko cieplej wody. Natomiast puszystosci ciastu /ciescie? jak to sie pisze?:)/ dodaje mleko w proszku. Dodaje sie lyzeczke badz dwie /w zaleznosci od upodobania/ do wody i drozdzy. Naprawde czuc roznice.

Zgłoś 30.05.2006 kama

W jednej z pizzeri do pizzy dodawane są takie placuszki (czy bułeczki jak kto woli) np. z salami... na smak to ciacho jest takie jak do pizzy.. ale czy napewno? Jeśli ktoś z Was wie jak się to n... Pokaż więcej

W jednej z pizzeri do pizzy dodawane są takie placuszki (czy bułeczki jak kto woli) np. z salami... na smak to ciacho jest takie jak do pizzy.. ale czy napewno? Jeśli ktoś z Was wie jak się to nazywa lub jak zrobić ciasto do tego cuda proszę napiszcie!! Z GÓRY BAAARDZO DZIĘKUJĘ :-)

Zgłoś 11.04.2008 wojtas

Alkoholu mozna dodac ale nie do ciasta drozdzowego ludzie tylko jak juz cos to do kruchego np. tak jak do faworków z tym to sie zgodze ale pierwsze slysze zeby kto kolwiek dodawal do ciasta droz... Pokaż więcej

Alkoholu mozna dodac ale nie do ciasta drozdzowego ludzie tylko jak juz cos to do kruchego np. tak jak do faworków z tym to sie zgodze ale pierwsze slysze zeby kto kolwiek dodawal do ciasta drozdzowego alkohol...;/

Zgłoś 08.05.2008 filip

na kolor ciasta wpływa zawsze i od lat cukier a nie papryka

Zgłoś 14.05.2008 Tomek

"Ciasto zagnieść jak zwykłe drożdżowe." czyli jak? To miał być przepis a nie spis składników?

Zgłoś 04.08.2015 fitflop sales

buy fitflop online

fitflop sales http://australiafitflops.blogspot.com/