Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciasto na pizzę

Tekst i foto ania*-* 26-04-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1 duża? złprosty30-40 min.?

Składniki:

300 g mąki, sól (szczypta lub więcej, jak kto woli), 1 płaska łyżeczka cukru (lub nie, bo ciasto wychodzi troszkę słodkawe), 1 proszek do pieczenia, 6 łyżek oliwy z oliwek (koniecznie oliwa), 175 ml zimnej wody, przecier pomidorowy, oregano, bazylia, ser żółty i inne dodatki według uznania.

Jak przyrządzić:

Składniki mieszamy razem i zagniatamy, wychodzi ciasto fajnie odchodzące od rąk, jest tak wolne, że naprawdę można je podrzucać w celu rozciągnięcia (ja zawsze robię na blaszkę wielkości placka, więc je rozwałkowuję). Po wyłożeniu na blaszkę wkładamy do piekarnika na około 15-20 minut, następnie wyciągamy i kładziemy składniki, aby móc ją ponownie wsadzić na jeszcze 5-10 minut.

Potrzebne przybory:

miska, łyżka, szklanka, w przypadku rozwałkowywania wałek i stolnica lub większa deska przeznaczona do ciasta

Jak podawać?

Najlepiej na gorąco.

Uwagi:

Jest to przepis z opakowania pewnego proszku do pieczenia, który przywiozłam z Włoch. Długo szukałam ciasta, które by nie pochłaniało więcej mąki niż w przepisie i do tego było łatwe w rozwałkowaniu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.11.2007 ffffffuuuuuu

fffffffuuuuuuuuuuuuu ja nawet prubowac robic niebede bo rodzina sie zabije i problem bd miec nara niedobre skladniki