Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciasto na pizzę

Tekst i foto Stokrotka 13-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty50 min.?

Składniki:

- 1,5 szkl mąki,
- 3 dkg drożdży,
- 3 łyżeczki oleju,
- 0,5 szkl wody przegotowanej i lekko ciepłej,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki cukru.

Jak przyrządzić:

Jeżeli ciasto na drożdżach to wiadomo,że składniki muszą mieć temperaturę pokojową-tak tylko przypominam.
Na początk włączamy piekarnik ponieważ w czasie przygotowywania ciasta równomiernie się nagrzeje to też ma swoje znaczenie. Temperatura jakiej potrzebujemy to 225 stopni.
Do miski wsypujemy mąkę,kruszymy drożdże, wlewamy olej, wsypujemy sól i cukier (ewentualnie jakieś zioła, jeśli chcemy mieć ciasto ziołowe). I włączamy mikser :) Tak tak. Ciasto wyrabiamy mikserem dolewając wodę w miare uznania, aż wszystko się połączy w jednolitą masę. Teraz ciasto wyjmujemy z miski i zagniatamy podsypując mąką aż będzie mieciutkie i gładkie. Zostawiamy w misce pod ściereczką aż wyrośnie w jakimś ciepłym miejscu.
Gdy wyrośnie jeszcze kilkakrotnie zagniatamy ( łatwiej zwiększy swą objętośc i będzie pulchniejsze ).
Na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto nadając mu kształt blaszki na której będzie pieczona pizza.
I tyle.
A zanim położycie na nim wszystkie wybrane składniki polecam posmarowac je specjalnym sosem: W kubku mieszamy :koncentrat pomidorowy,mnóstwo ziół, zwłaszcza bazylii,roztary czosnek-3 ząbki ale wielbiciele czosnku powinni wziąć więcej. No i sól.Zresztą jak zwykle przyprawy wg uznania.
Pieczemy to cudo zaledwie 15-20 minut.Wychodzą fajne górki na brzegach jeśli sie je ominie przy smarowaniu tym sosikiem :)
Ciasta wystarcza na blaszkę o wymiarach 30/40 cm.

Uwagi:

Podane proporcje dobrałam sobie sama w miare prób. W oryginalnym przepisie jaki dostałam było:
- 3 szkl mąki,
- 4 dag drożdży,
- 6 łyżek oleju,
- szkl wody.
Ale okazało się ze ciasta jest zbyt dużo no i coś w ogóle nie pasowało. Od kilku lat robię wg przepisu poprawionego i jest niezawodny.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.04.2003 maria

najbardziej prosty przepis na ciast na pizze to:

2 szklanki mąki,

1 niepelna szklanka cieplej wody,

1 lyzeczka cukru.

lyzeczka plaska soi

2-3 dkg drozdzy

... Pokaż więcej

najbardziej prosty przepis na ciast na pizze to:

2 szklanki mąki,

1 niepelna szklanka cieplej wody,

1 lyzeczka cukru.

lyzeczka plaska soi

2-3 dkg drozdzy

1 lyzka oliwy lub oleju

Drozdze rozpuscic w cieplej prawie letniej wodzie z dodatkiem cukru.

Wlac domaki dodac rezte skladnikow i wyrobic ciasto reka.

Odstawic do wyrosniecia. gdy podwoi swoja objetosc rozlozyc na blasze i poukladac co kto lubi. Mozna zostawic do wyrosniecia ale niekoniecznie. Piec w piekarniku w 180- 200 stopniach ok. 30 min.

Przepis na ciasto niezawodny tylko sprawdzac waznosc drozdzy.

Zgłoś 17.01.2003 kArpik

Ale bym coś zjadł... :)

Zgłoś 18.11.2002 Stokrotka

No proszę jak zgrabnie mogę wykorzystac sprawdzony przepis do nowej potrawy a zapowiada się ona rewelacyjnie :)) Serdecznie dziękuję i ciepło pozdrawiam.

Zgłoś 10.11.2003 zabciamonika

Wielkie dzięki :-* Jak dobrze, że jest INTERNET. Własnie szukałam przepisu na pizze, a tu proszę... Mam tylko nadzieję, że mi wyjdzie. Pozdrawiam.

Zgłoś 26.01.2004 Piotr&Ewelinka

Bardzo dobry przepis a pizza jeszcze lepsza :)))

Zgłoś 07.02.2004 Kuba

dzieki bardzo dobre ciasto :)))))

Zgłoś 22.02.2004 ajwi

Stokrotka dała świetny przepis na ciasto! Racja że ciasta musi być mało zeby pizza nie była za gruba a co do oleju to nie czyni on ciasta kruchego może to mąka nie teges? Pozdro!

Zgłoś 29.06.2004 anna

Przepis Marii jest rewelacyjny.Ciasto wyszlo pulchniutkie i nie twarde.Ja zostawilam do wyrosnieca podczas gdy podsmazalam pieczarki.Nim wszystko mialam przygotwane na gore,ciasto juz podwoilo s... Pokaż więcej

Przepis Marii jest rewelacyjny.Ciasto wyszlo pulchniutkie i nie twarde.Ja zostawilam do wyrosnieca podczas gdy podsmazalam pieczarki.Nim wszystko mialam przygotwane na gore,ciasto juz podwoilo swoja objetosc,trwalo to moze z 20 minut.Goraco polecam.Aha tylko ze musialam dac troszke wiecej maki niz w przepisie.Pozdrawiam

Zgłoś 06.07.2004 pepper

Własnie korzystam z podanego przepisu.Zobaczymy co nam to wyjdzie z tego:)POzdrowionka!

Zgłoś 13.07.2004 Justysia :))

hej :)) ja tez wlasnie robie :)) mysle ze wyjdzie :)) zycze wszystkim smacznego buziaki ;))

Zgłoś 29.07.2004 daroo_poznan

bardzo swietna stronka własnie szukam normalnych przepisów i znalazłem Pozdrawiam wszystkich

Zgłoś 30.07.2004 mario

Wszystko niby fajnie, tylko w jak w pizzy coś można robić mikserem? :( Pizze się robi rękoma! Tylko!

Zgłoś 03.08.2004 FaFi s-c

Jestem w trakcie robienia ciasta:] myśle ze wyjdzie świetne:))) SAMI SPRÓBUJCIE!

Zgłoś 08.08.2004 ziomek

ja i tak robie najlepsza

Zgłoś 13.08.2004 mayka

Bardzo dobry przepis na ciasto...goraco polecam! Na szczescie ktoś juz zuwazyl że ciasto na pizze robi sie rekoma! Madre spostrzeznie

Zgłoś 18.08.2004 Tetka

Zapomniałam dodać że dobrze jest przed położeniem sosu i reszty

dodatków, posmarować pizzę oliwą albo olejem,wtedy nadzienie nie

wsiąknie w ciasto.Pozdrówka

Zgłoś 18.08.2004 orzi

nio ale dzisiaj mam smaka na pizze. jak dobrze ze necik dziala. mam nadzieje ze mi wyjdzie:) smacznego zycze wszystkim amatorom kuchni:P

Zgłoś 29.08.2004 GOLiAT

przepis jest bardzo dobry, robilem po raz pierwszy pizze i wyszla bardzo dobra. :) palce pizac :)

Zgłoś 31.08.2004 kp

wlasnie kupilam drozdze i zaczynam robic napisze pozniej jak mi wyszlo ale przepis wydaje mi sie rewelacyjny dlugo takiego szukalam :)

Zgłoś 01.09.2004 kp

no juz zjadlam ja wczoraj ale dopiero dzisiaj mam czas pochwalic zalety przeopisu pychota i potecam wszystkim :) dzieki za ten przepis :)

Zgłoś 24.09.2004 wnuczka marii

moja babcia i tak robi najlepszą pizze pod słońcem !!!!!!!!!!!!

ciasto jets przepyszne puszyste i naprawde warto je wypróbowac jak przyjedzie z wczasów to wam podam naprawde palce lizaćPokaż więcej

moja babcia i tak robi najlepszą pizze pod słońcem !!!!!!!!!!!!

ciasto jets przepyszne puszyste i naprawde warto je wypróbowac jak przyjedzie z wczasów to wam podam naprawde palce lizać

Zgłoś 14.10.2004 Czubek

Ciasto rośnie jak na drożdżach :D mam nadzieje że wszystko wyjdzie jak należy :D Pozdrawiam wszystkich :D

Zgłoś 26.02.2012 Pandora

Już 3ci raz robimy ciasto na pizzę z tego przepisu. Dzieciaki zachwycone, ja też. Polecam, wychodzi pyszna, tylko zamiast oleju daję oliwę z oliwek. Pozdrawiam

Zgłoś 29.10.2004 Princeska

Ciasto jest już w piekarniku, winko czeka,świeczki się palą....mmm ...

Cały wieczór na nie chuchałam i dmuchałam aby sie udało... zaraz przyjdzie moj oblubieniec.

Niech tylko się n... Pokaż więcej

Ciasto jest już w piekarniku, winko czeka,świeczki się palą....mmm ...

Cały wieczór na nie chuchałam i dmuchałam aby sie udało... zaraz przyjdzie moj oblubieniec.

Niech tylko się nie uda :/ zemszcze się !!!

Ps. Miłego wieczoru :)

Zgłoś 01.11.2004 Extremes

R E W E L A C J A !

Zrobiłem, pierwszy raz w zyciu... do tego zimne piwo. Jestem w niebie !

Dzieki za przepis !

Zgłoś 15.04.2005 pati

właśnie rośnie mi ciasto z tego przepisu zobaczymy co będzie jak urośnie :)))

Zgłoś 30.11.2004 Lakomczuszek

Sprawdzony i bardzo dobry przepis. dordzo wszystkim go polecam! (palce lizac)

Zgłoś 09.12.2004 reniek i lacha

no wlasnie kupilismy piwo i pomyslelismy sobie ze czegos brakuje pizza to to czego nam brakowalo dzieki za wspanialy przepis:)))

Zgłoś 10.12.2004 roberto

Pracowalem zeszle lato w stanach w pizzeri. Srednio wykonywalem 600 - 800 pizz dziennie. Jesli moge zasugerowac:

- drozdzy bym oszczedzal 2dkg(chyba ze ktos lubi grube ciasto)

- wo... Pokaż więcej

Pracowalem zeszle lato w stanach w pizzeri. Srednio wykonywalem 600 - 800 pizz dziennie. Jesli moge zasugerowac:

- drozdzy bym oszczedzal 2dkg(chyba ze ktos lubi grube ciasto)

- woda oczywiscie letnia, olej cukier, sol, drozdze (w recepturze ktora ja tam stosowalem, było mleko w proszku w ilosci podobnej do oleju, moze byc ciut wiecej.)make dodaje sie na koncu do juz wymieszanych skladnikow w wodzie.

- mieszac (robot kuchenny, odradzam szybkich obrotow, ciasta nie mozna poganiac) czas mieszania okolo 12min. ciasto powinno sie ciezko rozrywac.

- pozostawic by uroslo troche.

- umiescic na blaszce, polac sosem(przepis na koncu) i posypac serem i ponownie pozostawic zeby uroslo, brzegi powinny byc grube. Przed wrzuceniem do piekarnika, nalezy zrobic widelczykiem kilka dziurek w pizzy, poprzebijac bomble powietrza. piec okolo 10 min w 400F(nie pamietam ile to jest w celcjuszach). Po 7 minutach mozna sciagnac z blachy ciasto i ponownie wsunac do piekarnika, dzieki temu bedzie chrupie.choc odradzam niewprawnym kucharzom, bo sie pizza rozleci.

- przepis na sos: zakladajac ze robimy z litra koncentratu, kazda osoba moze sobie zmiennic ilosci, zachowujac proporcje:

litr koncentratu, dodac litr wody, 1/3 szklanki oregano, 1/3 szklanka cukru, 1/6 szklanki soli, 1/6 szklanki czosnku w proszku, 1/2lyzeczki pieprzu. Dobrze wymieszac.

PS. Ja to robilem w proporcjach razy 10 (z 10 litrow koncntratu)

Powodzenia

Zgłoś 17.12.2004 Bartosz i Aki

Onaka ipai!!!

Wlasnie zrobilem twoja pizze.Pycha.Ale ...prosze podawc miary w miarach metrycznych a nie np.szklanka wody.Jestem w Japonii ,nie mu tu polskich szklanek wiem mialem trudnos... Pokaż więcej

Onaka ipai!!!

Wlasnie zrobilem twoja pizze.Pycha.Ale ...prosze podawc miary w miarach metrycznych a nie np.szklanka wody.Jestem w Japonii ,nie mu tu polskich szklanek wiem mialem trudnoscii no ale wyszlo!Dziekuje

aha robilem to w mikrofali i musze powiedziec ze trzeba zmieniac strony pizzy czesto gdyz mikrofala opala dobrze tylko z jednej strony

Arigatou gozaimasu

Zgłoś 21.12.2004 Szakal

zrobie wg. tego przepisu jak wyjdzie dam znać do usłyszenia.

Zgłoś 05.01.2005 OKRZEI 2 BEŁCHATÓW

Elo Ziomale właśnie zabieramy się ekipą do robienia zajebistej pizzy kozystajac z podanego przepisu - powiększając 3-krotnie dawki :PPP

Zgłoś 12.01.2005 Olo

Właśnie zajadam się tą pizzą z tego przepisu, JEST PYSZNA!!!!!!!! DZIĘKI ZA PRZEPIS!!!!! CIASTO SUPER!!!

Zgłoś 13.01.2005 bilbo

będę jutro robił jak wyjdzie to będzieee jassssdda a jak nie to będzie słabo :(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:( ale lepiej żeby wyszło

a przy okazji dzienx za przepis i pozdra dla ludzi z radomia(mi... Pokaż więcej

będę jutro robił jak wyjdzie to będzieee jassssdda a jak nie to będzie słabo :(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:( ale lepiej żeby wyszło

a przy okazji dzienx za przepis i pozdra dla ludzi z radomia(michałów rules)

Zgłoś 19.01.2005 danxrat

A to moje składniki na Ciasto do pizzy.

dużo porcja:

350 dkg mąki klasy 480

około 10 g drożdży

100 ml mleka

przprawy:

sól, pieprz

papryka słodka... Pokaż więcej

A to moje składniki na Ciasto do pizzy.

dużo porcja:

350 dkg mąki klasy 480

około 10 g drożdży

100 ml mleka

przprawy:

sól, pieprz

papryka słodka

papryka ostra

suszony koperek

cukier puder

i

dwa nieujawniane składniki do pizzy a'la daniel:)

Zgłoś 22.01.2005 pizzuczka

ale pyszotka...dzięki za przepis.......bardzo dużo daje ten sos... ja zwiększyłam troszkę proporcje sosu, tj. 2 małe koncentraty pomidorwe i na maxa przpraw takich jak:pieprz ziołowy, czarny, só... Pokaż więcej

ale pyszotka...dzięki za przepis.......bardzo dużo daje ten sos... ja zwiększyłam troszkę proporcje sosu, tj. 2 małe koncentraty pomidorwe i na maxa przpraw takich jak:pieprz ziołowy, czarny, sól, zioła prowansalskie, bazylia, oregano....

gorąco polecam.......mniam mniam pyszotka;)

Zgłoś 28.01.2005 Kinga

MARIO, bardzo dziękuję za przepis. Ciasto jest naprawdę rewelacyjne :) delikatne, kruche, świetnie smakuje.

Zgłoś 04.02.2005 Ketjow

Wreszcie coś ciekawego ciasto dopieszczone do kńca , mam wrażenie że naprawde uwagi są fachowe. Pieke pizze od paru lat i wpełni sie zgadzam . ale dodaje do ciasta znaczy do maki przesianej jesc... Pokaż więcej

Wreszcie coś ciekawego ciasto dopieszczone do kńca , mam wrażenie że naprawde uwagi są fachowe. Pieke pizze od paru lat i wpełni sie zgadzam . ale dodaje do ciasta znaczy do maki przesianej jescze gałke muszkatułową. Daje lepszy smak.

Zgłoś 11.02.2005 Agata i Bartek

Ciasto przepyszne, pizza też! Dzięki bardzo za przepis (dodałam do ulubionych), napewno jeszcze nie raz z niego skorzystamy! Serdecznie pozdrawiamy i polecamy się na przyszłość ;)

Zgłoś 16.02.2005 patrysiunia

zaraz bede przyrządzać tą pizze mam nadzieje ze sie uda!!

Zgłoś 13.10.2008 wikizjawa

Ciasto świetne. Szybko się robi i jest lepsze niż te które do tej pory robiłam. Polecam.

Zgłoś 19.02.2005 Marek

Mam nadzieje ze sie uda!!!! Jestem bardzo glodny

Zgłoś 20.02.2005 ewwwa

niech mi ktos poda sprawdzony przepis na cienkie ciasto do pizzy, prosze

Zgłoś 20.02.2005 ewwwa

i jeszcze jakis pyszny sos do pizzy, ale taki ktory kladzie sie przed pieczeniem na samo ciasto :)) dzieki za pomoc

Zgłoś 20.02.2005 Gonia Świdnica

Ale wypasik...... Pizza z tego przepisu jest Rewelacyjnaaaaa.... Ciasto jest cieńkie kruche w połączeniu z sosikiem z koncentratu ymmmm a na całość sosik czosnkowy. Właśnie moi goście sie nią za... Pokaż więcej

Ale wypasik...... Pizza z tego przepisu jest Rewelacyjnaaaaa.... Ciasto jest cieńkie kruche w połączeniu z sosikiem z koncentratu ymmmm a na całość sosik czosnkowy. Właśnie moi goście sie nią zachwycali. Polecam przepis smakoszom. Dzięki

Zgłoś 26.02.2005 Kingunia

Mój kochany chłopak nie wierzy, że uda mi sie zrobić pizze - dzisiaj mu udowodnie, że potrafię - zaraz się zabieram do ciasta :)). pozdrawiam wszystkich którzy juz korzystali z tego przepisu! Pokaż więcej

Mój kochany chłopak nie wierzy, że uda mi sie zrobić pizze - dzisiaj mu udowodnie, że potrafię - zaraz się zabieram do ciasta :)). pozdrawiam wszystkich którzy juz korzystali z tego przepisu!

Zgłoś 01.03.2005 Aniutek

Jak wszyscy próbują ,to ja też zadziałam. Akurat przychodzą znajomi to się trochę popiszę potrawą.mam nadzieję że nie wtopię :))))

Zgłoś 04.03.2005 Lady_Diva

Wczoraj robiłam tą pizze i musze powiedzieć że ciasto wyszło super :). Dzięki za przepis ;). Teraz zamiast zamawiać pizze będę ją robiła sama :)

Zgłoś 06.03.2005 kaja

Dobre,dobre..bardzo fajowy przepis no i łatwy:)))

Zgłoś 11.03.2005 nati

Ciasto rewelacyjne!!!Pięknie wyrosło, smakuje tak jak te z Pizzy Hut! Super polecam każdemu:)

Zgłoś 15.03.2005 czrny

właśnie ciasto rośnie, licze że będzie ok.

Zgłoś 15.03.2005 czarny

ciasteczko lux

Zgłoś 16.03.2005 prince

Niezły, prosty przepis serdeczne dzięki. Pa

Zgłoś 18.03.2005 luigi fesname

co wy wiecie o pizzy te przepisy sa dobre ale podstawa wypieku takiego ciasta jest wypiekanie go na blaszy podgrzewanej żywym ogniem i dajecie za dużo drożdzy bo ciasto powinno być cienkie i wyt... Pokaż więcej

co wy wiecie o pizzy te przepisy sa dobre ale podstawa wypieku takiego ciasta jest wypiekanie go na blaszy podgrzewanej żywym ogniem i dajecie za dużo drożdzy bo ciasto powinno być cienkie i wytrzymałe,a nie zapychać się grubym ciastem!!!Grubość ciasta nie powinna przekraczać 0.7 cm wtedy jest wypas!!!! bo jeż to co jest na pizzy,a nie ciasto z lekkim posmakiem sera narka i pozdrawiam

Zgłoś 20.03.2005 Bierdoneczka

Wlasnie mam zamiara zaczac robic pizze, a jezeli ktos lubi grubsze ciasto to plecam dodac 1/2 drozdzy. Robilam pizze z tego przepisu mnostwo razy i jest naprawde przepyszna :)

Zgłoś 21.03.2005 pawlik

To była pierwsza pizza którą zrobiłem (mam 13 lat) ale wyszła dobrze. Popełniłem tylko jeden błąd- dałem za dużo przecieru (sosu), i psuł troche smaczek ale i tak pizza była super!!!

... Pokaż więcej

To była pierwsza pizza którą zrobiłem (mam 13 lat) ale wyszła dobrze. Popełniłem tylko jeden błąd- dałem za dużo przecieru (sosu), i psuł troche smaczek ale i tak pizza była super!!!

Zgłoś 22.03.2005 RYBA Gdańsk

Ojej tak sie naczytałam ze zaraz smigam do sklepu , juz mi slinka cieknie.

Zgłoś 23.03.2005 Babs

Ten przepis jest cudowny.Poprostu cudowny. :-)

Zgłoś 31.03.2005 don kamillo

wlasnie czekam az mi ciasto wyrosnie.. mam nadzieje ze bedzie dobre

Zgłoś 02.04.2005 kaja

zrobiłam ciasto stokrotki o potwierdzam-jest łatwe i szybkie w zrobieniu i...PYSZNE!!! Szukałam przepisów przez kilka dni i w końcu znalazłam ten-gwarantuję-lepszego nie znajdziecie;) Przedwczor... Pokaż więcej

zrobiłam ciasto stokrotki o potwierdzam-jest łatwe i szybkie w zrobieniu i...PYSZNE!!! Szukałam przepisów przez kilka dni i w końcu znalazłam ten-gwarantuję-lepszego nie znajdziecie;) Przedwczoraj po raz pierwszy zrobiłam i dzis znowu...kurcze a ja na diecie jestem :)))!!!

Zgłoś 11.04.2005 Gota

Bardzo dziękuję Marii za przepis na pyszne ciasto na pizzę. Jest wspaniałe i polecam Go wszystkim gorąco. Myslałam, że ciasto drożdżowe jest abstrakcją do zrobienia , ale okazuję się, ze jest to... Pokaż więcej

Bardzo dziękuję Marii za przepis na pyszne ciasto na pizzę. Jest wspaniałe i polecam Go wszystkim gorąco. Myslałam, że ciasto drożdżowe jest abstrakcją do zrobienia , ale okazuję się, ze jest to łatwiejsze niż sądziłam. Pozdrawiam.

ps. A może ktoś zna dobry i łatwy przepis na dróżdżówke z kruszonką.

Zgłoś 11.04.2005 Kamil o

Zgłoś 25.04.2005 Jaro

A co powiecie o tym przepisie???

15 łyżek mąki

6 łyżek oleju

6 łyżek mleka

proszek do pieczenia

szczypta soli

i w końcu

15 dkg twarogu który najl... Pokaż więcej

A co powiecie o tym przepisie???

15 łyżek mąki

6 łyżek oleju

6 łyżek mleka

proszek do pieczenia

szczypta soli

i w końcu

15 dkg twarogu który najlepiej zmielić

Przepis jest rewelacyjny. Ciasto można zrobić w 3 minuty i zawsze jest dobre. Polecam robić calzone, lub też małe bułeczki nadziewane mięsem lub kapustą.

Smaczengo

Zgłoś 27.04.2005 Jaro

Zapomniałem dodać że piec od 15-20 minut w temp 180-200 st

Pozdrawiam

Zgłoś 05.05.2005 tamarli

nie robiłam jeszcze, ale napewno wypróbuję, skoro tylu ludzi ja chwali, napewno jest pyszna, a na ten 1 kontrargument, który ją źle ocenia, nie patrzę, to pewnie dla zmyłki

Zgłoś 11.05.2005 Roberthy

Jak nie wyjdzie to uduszę

Zgłoś 17.02.2006 Panna Tulipanna 78

PIZZA MOJEJ TEŚCIOWEJ

Składniki na ciasto: 3 dag drożdży, 2 łyżki ciepłego mleka, ½ łyżeczki cukru, 1 ½ szklanki mąki, ¾ szklanki ciepłej wody przegotowan... Pokaż więcej

PIZZA MOJEJ TEŚCIOWEJ

Składniki na ciasto: 3 dag drożdży, 2 łyżki ciepłego mleka, ½ łyżeczki cukru, 1 ½ szklanki mąki, ¾ szklanki ciepłej wody przegotowanej, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki oliwy

Wykonanie:

Rozetrzeć drożdże z cukrem i ciepłym mlekiem, oprószyć lekko mąką i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Gdy rozczyn zacznie fermentować (rosnąć), przesiać mąkę przez sito do miski, wlać wyrośnięte drożdże. Rozczyniać ciasto, dolewając ciepłą wodę i dodając sól. Gdy wszystkie składniki zostaną połączone, dolać oliwę. Wyjąć ciasto z miski i wyrabiać na stolnicy przez co najmniej 15 min. W miarę potrzeby podsypywać mąkę, ale nieprzesadnie. Ciasto musi być elastyczne, gładkie i odchodzące od ręki.

Wyrobione ciasto umieścić z powrotem w misce i przykryć wilgotną ściereczką. Odstawić w ciepłe i ochronione od przeciągów miejsce (np. do ciepłego piekarnika). W ciągu 30 - 40 minut powinno podwoić swoją objętość.

W tym czasie możemy przygotowywać wszystkie składniki potrzebne do skomponowania wierzchu pizzy. Ciasto rozciągnąć palcami w miarę równomiernie na okrągły placek o wysokości co najmniej 0,5 - 0,8 cm. Natłuścić oliwą blachę i wyłożyć na niej ciasto, formując niezbyt wysoki, ale wyraźny brzeg dookoła. Ciasto posmarować lekko oliwą ze szczególnym uwzględnieniem brzegów. Posmarować placek sosem pomidorowym.

Na tak przygotowanym cieście ułożyć składniki będące istotą smaku pizzy: kiełbasę lub szynkę, surową cebulę, paprykę, pomidory, uduszone pieczarki z cebulą, kukurydzę, starty żółty ser lub mozarellę. Posypać przyprawą do pizzy, świeżą bazylią. Włożyć pizze do bardzo gorącego piekarnika (ok. 220 stopni) na 20-30 min. Wyjąć, gdy brzegi ciasta są ładnie zarumienione, a ser w stanie płynnym z lekka zrumieniony gdzie niegdzie.

Sos pomidorowy: 3 łyżki keczupu, 1 ½ łyżki koncentratu pomidorowego, 2 ½ łyżki oliwy z oliwek, 1 ½ łyżki wody, 1 łyżeczka wegety, przyprawy do pizzy – pieprz, oregano, bazylia, czosnek

Zgłoś 13.05.2005 Monia

Właśnie czekam aż mi wyrośnie ciacho, to moja pierwsza pizza, a moje duze ciasteczko już wydzwania, takiego mu smaka zrobiłam...teraz to musi wyjść :)

Zgłoś 18.05.2005 lubkas

TO PYSZNA PIZZA NIGDY TAKIEJ NIE JADŁEM ALE ZROBIŁEM JĄ PIERWSZY RAZ A WCZEŚNIEJSZE JADŁEM A KNAJPACH I POWIEM ŻE TA JEST NAJLEPSZA:-)))))))!!!!

Zgłoś 19.05.2005 Kocia

Przepis wydaje sie ciekawy, dzisiaj sprawdzimy ;-))) Dzieki , pozdro :]

Zgłoś 24.05.2005 Karolek

sopoko te cisto mi wyszlo ale ja bym jeszcze umiescil przepisy na pizze z wszystkim serem szynke itp.pozdro

Zgłoś 01.06.2005 Olka

Przepis Mari jest super!Ciasto wyszło pyszne!Polecam!

Zgłoś 01.06.2005 man

Nie ma to jak pizza z własnoręcznie zrobiona.

Przepis OK!!!

Zgłoś 03.06.2005 kristofer

Faktycznie przepis OK,zeby pizza pachniala i smakowala jak w pizzerji nalezy zamowic u kamieniarza plyte kamienna [wielkosci blachy w piekarniku].Przygotowana pizze kladziemy na rozgrzana plyte ... Pokaż więcej

Faktycznie przepis OK,zeby pizza pachniala i smakowala jak w pizzerji nalezy zamowic u kamieniarza plyte kamienna [wielkosci blachy w piekarniku].Przygotowana pizze kladziemy na rozgrzana plyte [240-270 st.c] acha trzeba tez miec cos w rodzaju lopaty zeby ja tam umiescic , ja mam kawalek aluminiowej blachy,ktora obsypuje maka i wsuwam pod pizze.Pizza piecze sie okolo 10 min.

Zgłoś 09.06.2005 BRODA

ZAJEBISCIE ZE JEST PRZEPIS.WYPASIK.ZROBIE PIZZE DLA MOJEJ DZIEWCZYNY:)POZDRO PORYCIUCHY

Zgłoś 11.06.2005 palio

Moja przyszła żona jest chora i zamierzam jej zrobić niespodziankę. Postanowiłem po raz pierwszy w życiu upiec jej coś drożdżowego :) i zrobię właśnie Pizze. Nie mam żadnej pomocy, tym bardziej ... Pokaż więcej

Moja przyszła żona jest chora i zamierzam jej zrobić niespodziankę. Postanowiłem po raz pierwszy w życiu upiec jej coś drożdżowego :) i zrobię właśnie Pizze. Nie mam żadnej pomocy, tym bardziej żadnych doświadczeń i tylko ten przepis, ale brzmi jak by to było proste- zobaczymy co z Tego będzie :)

Zgłoś 14.06.2005 aga

super extra pizza....i jeszcze w dodatku łatwe wykonanie ( jak dla mnei bomba bo nei zabardzo umiem gotować, a pizze uwielbiam i moge sobie już sama robić) POLECAM!!!

Zgłoś 14.06.2005 karolina

Hej.. Przepisy na pizze so rewelacyjne. Jak nie mam co robic juz brak pomyslow to korzystam z przpeisow :) tych tu zamieszczonych i pizze wychodzo rewelacyjne :)

Pzdr

Zgłoś 18.06.2005 Pszczulka

I nam tez wyszlo rewelacyjne, choc troszke za dlugo siedzialo w piekarniku. Jednak jak na pierwszy raz ...REWELACJA. :-) Nastepnym razem wersja z dodatkiem piwa. pozdrawiamy

Zgłoś 20.06.2005 Karol

a to jest najszybszy przepis na pizze .... chwytasz tel , dzwonisz , wybierasz, dostajesz .... ; ]]

Zgłoś 20.06.2005 MASMED

BARDZO DOBRY PRZEPIS ROBIŁEM PIERWSZY RAZ I WYSZŁA BARDZO SMACZNA.POLECAM.

Zgłoś 04.07.2005 ania=)

Pierwszy raz robilam pizze od podstaw i balam sie szczerze mowiac ze nie wyjdzie a jednak!!!byla pyszna duza i cala rodzinka by sie najadla przepis mari jest rewelacyjny jak sie okazalo nawet dl... Pokaż więcej

Pierwszy raz robilam pizze od podstaw i balam sie szczerze mowiac ze nie wyjdzie a jednak!!!byla pyszna duza i cala rodzinka by sie najadla przepis mari jest rewelacyjny jak sie okazalo nawet dla poczatkujacych dzieki!!!!!!!!polecam goraco i smacznego;)

Zgłoś 05.07.2005 niuniek

zaraz zobacze jak mi wyjdzie pizza z waszego przepisu potem napisze jak wyszla

Zgłoś 07.07.2005 jamajka

mmmmmmmmmmmmm pychotka!!!!!!!!!! tak jak we włoskiej pizzerni:D naprawde niebo w g....

Zgłoś 07.07.2005 Majka

Jeszcze mi w życiu pizza się nie udała. Aż się boje spróbować, bo wypróbowałam już tyle przepisów i nigdy ciasto mi nie smakowało. Spróbuje jednak, jak tyle osób twierdzi, że dobre, to pewnie to... Pokaż więcej

Jeszcze mi w życiu pizza się nie udała. Aż się boje spróbować, bo wypróbowałam już tyle przepisów i nigdy ciasto mi nie smakowało. Spróbuje jednak, jak tyle osób twierdzi, że dobre, to pewnie to prawda.

Zgłoś 07.07.2005 Majka

No i spróbowałam. Wyszła rewelacyjnie! Smakowała lepiej niż w pizzerii. dzięki, polecam ten przepis każdemu.

Zgłoś 17.07.2005 Lukass

Suepr wyszło . Najlepsze ciasto jakie zrobiłem!!!!!

Zgłoś 23.07.2005 ZoozolQ

WBa[nie i ciasto rosnie... :] ciekawe co z tego wyjdzie :)

Zgłoś 24.07.2005 Najko

no do tej pory robiłem pizze na "oko" ciekawe co wyjdzie mi jak sie zastosuje do tego przepisu:)

Zgłoś 29.07.2005 Adam1920

tylko przczytalem przepis i juz m,am takiego smaka juz pyrkam do sklepu po drozdze

Zgłoś 30.07.2005 OleŃka

Po raz pierwszy robię pizzę (mam 13 lat) i boję się, że mi nie wyjdzie :( Rodzice dziś wracają i chcę im zroić niespodzianke :) Trzymajcie kciuki!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jak zrobie i zjem to napiszę!!... Pokaż więcej

Po raz pierwszy robię pizzę (mam 13 lat) i boję się, że mi nie wyjdzie :( Rodzice dziś wracają i chcę im zroić niespodzianke :) Trzymajcie kciuki!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jak zrobie i zjem to napiszę!!!

Zgłoś 12.08.2005 pele&zosia

ja wyrobilem ciasto a zosia smaży pieczarki a co z tego wyjdzie to sie zobaczy mam nadzieje ze przepisik jest ok jak bedzie spoczko to moge kogos poczestować wyśle kawalem na maila :) POZDRO :)<... Pokaż więcej

ja wyrobilem ciasto a zosia smaży pieczarki a co z tego wyjdzie to sie zobaczy mam nadzieje ze przepisik jest ok jak bedzie spoczko to moge kogos poczestować wyśle kawalem na maila :) POZDRO :)

Zgłoś 15.08.2005 Zero Endorphine

nie wiedziałam, że to takie proste :)

Zgłoś 21.08.2005 g-shock

Właśnie w tej chwili moja mama robi mi pizze z waszego przepisu!! Wielkie dzieki za niego!!! :-)

Zgłoś 22.08.2005 OWLUSIA

polecam pizza poprostu swietna a cisto tak cieniutkie jak chcialam :)!!!!!!!!!!!!!!! waert sprobowac

Zgłoś 01.09.2005 annalos

Super przepis. Dzięki STOKROTKA. Jesteś moim "pizzowym" idolem.

Zgłoś 13.09.2005 pizzowy stwor

super ciasto- cieniutkie i chrupiące- polecam

Zgłoś 17.09.2005 krzysiek

noo bambucza pizza wyszla super dzieki za przepis polecam wszystkim :)

Zgłoś 22.09.2005 exemess

Próbowałam przepisu Marii, poznieważ w przepisie Stokrotki zraziłam sie do miksera:)

Ale musze powiedzieć, że chyba nigdy nie jadłam tak dobrej pizzy.Każdy zachwalał i mówił że nawet w pi... Pokaż więcej

Próbowałam przepisu Marii, poznieważ w przepisie Stokrotki zraziłam sie do miksera:)

Ale musze powiedzieć, że chyba nigdy nie jadłam tak dobrej pizzy.Każdy zachwalał i mówił że nawet w pizzerii nie jadł tak dobrej pizzy:)

Robi się ją banalnie prosto i szybko zawsze bałam sie robić czego kolwiek z drożdżami a to okazało się tak łatwe, że chyba już przesadzam robiąc tą pizze co tydzień:D Jeśli chodzi o dodatki to pyszna jest z szynką i podsmażonymi pieczarkami.Sos zrobiłam z proszku "do spaghetti napoli" z mieszanka koncentratu pomidorowego i dużej ilości oregano, bazylii i czosnku granulowanego.Mhhhmm Palce lizac:)

Goraco polecam

iii dziękuje bardzo za przepis:]

Zgłoś 24.09.2005 SarciA

Mam nadzieję ,że mi wyjdzie... głodna jestem więc zrobię.3majcie kciuki żeby wyszła :* pozdrwiam .pa