Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciasto na pizzę

Tekst i foto Kundzia 21-09-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.?

Składniki:

Składniki na pizzę o srednicy ok. 45 cm:
- 300g mąki,
- 3g drożdży,
- 1 łyżka oliwki z oliwek lub oleju,
- 1 szklanka ciepłego mleka (temp. ok 35 stopni C).

Jak przyrządzić:

Do mleka dodać drożdże i dwie szczypty soli, wszystko dobrze rozpuścić. Następnie otrzymany roztwór dolewać do mąki wyrabiając ciasto. Na końcu dolać oliwkę i dobrze wyrobić. Radzę wyrabiać ciasto ręcznie. Ciasto po wyrobieniu powinno być wilgotne i kleić się do rąk. Pozostawić je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 40 do 60 minut. Następnie, po wyrośnięciu ciasta podsypujemy je mąką, żeby się nie kleiło do rąk i formujemy z niego kulę, którą rozgniatamy (nie wałkujemy) na placek o średnicy ok. 40cm. Placek po rozgnieceniu powinien mieć grubość ok. 2mm w środku i dużo grubsze obrzeża. Tak przygotowany placek kładziemy na blachę posypaną niewielką ilością mąki. Nie podlewamy żadnym tłuszczem.Na pizze wrzucić wszystko na co mamy ochote. To wszystko piec w piekarniku o temp.250 stopni C, przez ok. 15 minut.

Potrzebne przybory:

Miska.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.09.2004 Red

Do drożdzy dobrze jest dodać ze dwie szczypty cukru. Drożdze szybciej rosną, nie trzeba długo czekać na wyrośnięcie ciasta.

Po wstawieniu pizzy do piekarnika ja skrapiam ją lekko oliwą ro... Pokaż więcej

Do drożdzy dobrze jest dodać ze dwie szczypty cukru. Drożdze szybciej rosną, nie trzeba długo czekać na wyrośnięcie ciasta.

Po wstawieniu pizzy do piekarnika ja skrapiam ją lekko oliwą rozmieszaną z wodą- pizza nie wysycha tak bardzo-ale to może zależy od piekarnika?

Zgłoś 09.10.2004 rother

Slonko jesli dobrze przeczytalem to chyba zapomnialas dodac wody do naszego ciasta ale to tak na marginesie nie o tym chcialem pisac.

Chodzi mi raczej o temperature piekarnika przy ktorej... Pokaż więcej

Slonko jesli dobrze przeczytalem to chyba zapomnialas dodac wody do naszego ciasta ale to tak na marginesie nie o tym chcialem pisac.

Chodzi mi raczej o temperature piekarnika przy ktorej ciasto wogole nie wyrosnie. Na poczatek polecam 140 tak przez 10 min pozniej w zaleznosci kiedy chcemy ja zjesc podkrecic do 200. Pozdrawiam ;) Amator pizzy

Zgłoś 21.10.2004 Kundzia

nawet w takiej temperaturze ciasto doskonale wyrosnie. Juz wiele razy robilam pizze wegług tego przepisu i naprawde za kazdym razem wychodzi wysmienita:)Pozdrawiam

Zgłoś 20.12.2004 ania

zrobiłam ciasto wg tego przepisu-ale dodałam 30gr drożdży bo te 3 gr wydawało mi sie za mało;P

pizza wyszła wyśmienita-dzisiaj zrobiłam drugą:))

Zgłoś 08.07.2005 .....

.... no coment .... PYCHA!!

Zgłoś 18.10.2005 johny_b

do mleka z solą dodac bezposrednio drżdze to samobujstwo, drożdze wogule prawie nie wyrosna a jeszcze do tego z taka iloscia jaka jest podana to bedzie pewnie kapec :)

Zgłoś 24.03.2006 gochaa

mylisz sie

Zgłoś 27.09.2006 kazia

pychota

Zgłoś 01.07.2008 TEST IQ

Czy wiesz jakie masz IQ? Nie? Sprawdź się: www.iq-test.pl/?d=7342