Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciasto na pizze, sekret tkwi w prostocie.

Tekst i foto Marcin 06-11-2010

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-prosty90 min.-

Składniki:

+/- 2 szk. mąki, 1/2 kostki drożdży, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, łyżeczka oleju lub oliwy, 3/4 szklanki wody.

Jak przyrządzić:

Do miski wlewam 1/4 szklanki ciepłej wody, rozpuszczam w niej cukier i drożdże, taki rozczyn pozostawiam w ciepłym miejscu na 10 min.
Do rozczynu dodajemy mąkę, sól i olej, zagniatamy ciasto. Gęstość ciasta musimy wyczuć, proponuję mąkę dosypywać stopniowo, nie powinno być zbyt gęste. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia.
Z tej ilości ciasta powinny wyjść 2 pizzę o średnicy 40 cm.

Potrzebne przybory:

Miska, szklanka.

Uwagi:

Ja swoją pizzę piekę ok. 13 min. w 180 st (piecyk gazowy) ale podkręcenie pieca na maksa pozwala na upieczenie pizzy w 8 min. Do ciasta używam tylko mąki krupczatki.

Czas przygotowania:

Ten przepis zawsze mi wychodzi, piekę pizzę co tydzień i zapomniałem drogę do pizzerii.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.11.2011 DJ

Resztę wody do składników w miarę potrzeby. Testowałam już różne przepisy, te z mlekiem i jakiem też ale robię podobnie i ten przepis jest najlepszy. Muszę sobie jeszcze tylko kamień do pieczeni... Pokaż więcej

Resztę wody do składników w miarę potrzeby. Testowałam już różne przepisy, te z mlekiem i jakiem też ale robię podobnie i ten przepis jest najlepszy. Muszę sobie jeszcze tylko kamień do pieczenia pizzy i chleba kupić ;-)

Zgłoś 04.05.2011 dysia

hmmm skoro do rozczynu dajemy 1/4 szkl wody reszte wypijamy czy jak?