Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciasto orzechowe - Niebo

Tekst i foto Zuzanna Sobocińska 21.01.2009

Połączenie smaku jabłek i orzechów to przysłowiowe niebo w gębie. Orzechowe ciasto jest słodkie i sycące, świetnie smakuje z poobiednią herbatą lub poranną kawą. Niestety jest pracochłonne i na jego upieczenie trzeba sobie zarezerwować odpowiednio dużo czasu. Mimo to naprawdę warto. W końcu która gospodyni nie lubi znikających potraw i lawiny komplementów?
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
8-1012 złśredni150 min.wysoka

Składniki:

Ciasto:

30 dag mąki,
20 dag masła,
10 dag cukru,
3 żółtka,
proszek do pieczenia.

Masa owocowa:

0,75 kg jabłek,
6 dag cukru,
sok z cytryny.

Masa orzechowa:

25 dag orzechów,
1 szklanka gorącego mleka,
25 dag masła,
20 dag cukru pudru,
1 łyżeczka żelatyny.

Polewa:

7 łyżek wody,
7 czubatych łyżeczek cukru,
5 dag masła (ćwierć kostki),
2 łyżki kakao.

Jak przyrządzić?

Zagnieć ciasto (dodając kolejno wszystkie składniki), podziel na dwie części, które następnie piecz około 15 minut w 180 stopniach.

Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Obrane ze skórki jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i uduś z cukrem.

Dodaj do nich sok z cytryny.

Ciepłą masę jabłkową rozsmaruj na jednym placku i przykryj drugim.

Rozpuść w mleku żelatynę, zagotuj i wrzącym mlekiem zalej zmielone orzechy.

Masło utrzyj z cukrem pudrem a następnie z wystudzonymi orzechami.

Posmaruj masą drugą warstwę placka i całość wstaw do lodówki na kilka godzin.

Na małym ogniu zmieszaj składniki i przygotuj polewę czekoladową.

Po wyjęciu ciasta z lodówki polej wierzch polewą i udekoruj orzechami.

Zamiast polewy można ułożyć herbatniki i polać ciasto roztopioną czekoladą.

Potrzebne przybory:

Tortownica o średnicy 26 cm.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.08.2013 ursi

Żelatyny się nie gotuje, a poza tym jak długo ma stać to mleko z orzechami - do zastygnięcia żelatyny? Przepis jest mało precyzyjny, chociaż dosyć inspirujący. Może jakieś uściślenia.

... Pokaż więcej

Żelatyny się nie gotuje, a poza tym jak długo ma stać to mleko z orzechami - do zastygnięcia żelatyny? Przepis jest mało precyzyjny, chociaż dosyć inspirujący. Może jakieś uściślenia.

Zgłoś 18.08.2013 Obzarciuch

super!

zobacz koniecznie też mój tort TIRAMISU

http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/tort-tiramisu.html

serdecznie zapraszam!

Zgłoś 18.08.2013 gość

ja znam to ciasto pod nazwa "niebo w gebie" :) to moje ulubione :) zawsze jak przyjezdzam do domu to mama mi je robi (no poza latem, bo za goraco) moja mama nie dodaje zadnej zelatyny,... Pokaż więcej

ja znam to ciasto pod nazwa "niebo w gebie" :) to moje ulubione :) zawsze jak przyjezdzam do domu to mama mi je robi (no poza latem, bo za goraco) moja mama nie dodaje zadnej zelatyny,a to mleko z orzechami to tak musi byc przestudzone zanim zacznie sie u

Zgłoś 18.08.2013 beti

pysznosci!czesto robie to ciasto ale nigdy nie daje zelatyny;ja zmielone orzechy(ale w maszynce do mielenia orzechow i migdalow-bo wtedy zmielone orzechy sa jak puch a nie tluste i zbite)zalewam... Pokaż więcej

pysznosci!czesto robie to ciasto ale nigdy nie daje zelatyny;ja zmielone orzechy(ale w maszynce do mielenia orzechow i migdalow-bo wtedy zmielone orzechy sa jak puch a nie tluste i zbite)zalewam szklanka wrzacego mleka i zostawiam do ostygniecia.

Zgłoś 18.08.2013 gośćdolores

ja mam przepis i nie ma zadnej zelatyny,ciasto faktycznie jest super mniam mniam szczegolnie na drugi dzien,,,,,orzechy zalewam goracym mlekiem i czekam az sie wchlonie..powstaje taka gesta masa... Pokaż więcej

ja mam przepis i nie ma zadnej zelatyny,ciasto faktycznie jest super mniam mniam szczegolnie na drugi dzien,,,,,orzechy zalewam goracym mlekiem i czekam az sie wchlonie..powstaje taka gesta masa....nie potrzeba zelatyny.pozdrawiam..

Zgłoś 18.08.2013 gość

TAK , TAK TO SUPER CIASTO !!!mieszanka smaków słodkich i kwaśnych , moj Sławciu robi je tylko dwa razy do roku NA NASZE SZCZEGÓLNE OKAZJE, ale też nie daje żelatyny . Kto z naszychznajomych je ... Pokaż więcej

TAK , TAK TO SUPER CIASTO !!!mieszanka smaków słodkich i kwaśnych , moj Sławciu robi je tylko dwa razy do roku NA NASZE SZCZEGÓLNE OKAZJE, ale też nie daje żelatyny . Kto z naszychznajomych je to ciasto to nie może wyjść z zachwytu, zróbcie , WARTO !!!

Zgłoś 19.08.2013 atena

ciasto robię od lat ale nigdy nie dodaję żelatyny -nie robię go latem ,orzechy zmielone zalać wrzącym mlekiem ,zamieszać i poczekać aż wystygną a potem dodawać do masy i ucierac

Zgłoś 07.03.2014 gość

w poście nie jadam słodyczów !!!!!!!!!!!

Zgłoś 07.03.2014 atena

znam ten przepis od 20 lat teraz już nie piekę tego ciasta bo się nam znudziło ale nie dodaję ZELATYNY