Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciasto szpinakowe

Tekst i foto Iska 09-09-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-5 porcji? złśredni60 min.?

Składniki:

Ciasto:
- 20 dag mąki pełnoziarnistej (ciemnej),
- 10 dag margaryny,
- szczypta proszku do pieczenia,
- sól,
- 1 jajko.

Farsz:
- torebka mrożonego szpinaku,
- 1 czosnek,
- 1 cebula,
- opakowanie sera Feta,
- 2 pomidory,
- kubeczek kwaśnej śmietany,
- 3 jajka,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć na 15 min do lodówki. Rozlepić na posmarowanej tłuszczem blasze, posmarować roztrzepanym białkiem i nakłuć w kilku miejscach widelcem. Zapiekać około 15 min.

Pokroić drobno cebulę i czosnek i obsmażyć na tłuszczyku.
Dodać szpinak i dalej smażyć, dodać ser Feta, pokrojone pomidory i śmietanę, rozbełtane z solą i pieprzem jajka.

Farsz obsmażyć aż stanie się jednolitą masą.
Przełożyć do zapieczonego ciasta, piec aż do momentu gdy ciasto będzie kruche i zacznie się zarumieniać. Podawać na ciepło.

Potrzebne przybory:

Piekarnik, patelnia, blacha, miska do zagniecenia ciasta.

Jak podawać?

Na ciepło, można niezłe winko dorzucić :)

Uwagi:

Bardzo dobre i nawet ci co nie lubią szpinaku są zaskoczeni!

Czas przygotowania:

Lepiej zacząć od farszu, zeby był gotowy do przełożenia po wstępnym zapieczeniu ciasta.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.10.2003 fij

Taka pseudopita he he he :)

Ale smaczne to na pewno jest. Połączenie szpinaku i fety to sprawdzona i znakomita sprawka.

Zgłoś 04.02.2004 Rudzielec

To danie jest naprawdę pyszne. Nie wiedziałam, że pomidory zaostrzą tak smak szpinaku. Wysmienita potrawa. Zmieniłam tylko mąkę na razową pszenną - chrupiący spód. Gratulacje za przepis.

... Pokaż więcej

To danie jest naprawdę pyszne. Nie wiedziałam, że pomidory zaostrzą tak smak szpinaku. Wysmienita potrawa. Zmieniłam tylko mąkę na razową pszenną - chrupiący spód. Gratulacje za przepis.

Zgłoś 04.02.2004 Rudzielec

Pomyłka, nic nie zmieniłam , tylko pomyliłam przepisy. To przy sezamowych ciasteczkach zmieni łam mąkę na razową. Tu wszystko jest bez zarzutu.

Zgłoś 14.02.2005 Domika

Zrobię to dzis mojemu kochanemu na kolacje walentykową.Też zawsze mówił ze nie lubi szpinaku do czasu aż nie zrobiłam mu penne ze szpinakiem i sosem serowym.Teraz wrecz uwielbia go.Mam nadzieję ... Pokaż więcej

Zrobię to dzis mojemu kochanemu na kolacje walentykową.Też zawsze mówił ze nie lubi szpinaku do czasu aż nie zrobiłam mu penne ze szpinakiem i sosem serowym.Teraz wrecz uwielbia go.Mam nadzieję ze mu bedzie smakowało. Napisze jak sie udało.pa

Zgłoś 14.02.2005 Domika

Zrobiłam , wyszło wybornie ale dodałam troche gałki muszkatołowej bo bardzo dobrze komponuje sie ze szpinakiem, trochę parmezanu i posypałam po wierzchu serem żółtym. Pyyyyyyyyyycha!!!!! Mój nar... Pokaż więcej

Zrobiłam , wyszło wybornie ale dodałam troche gałki muszkatołowej bo bardzo dobrze komponuje sie ze szpinakiem, trochę parmezanu i posypałam po wierzchu serem żółtym. Pyyyyyyyyyycha!!!!! Mój narzeczony był wniebowzięty. Dzięki za przepis, dodam go do popisowych dań ze szpinaku. ;-)

Zgłoś 25.07.2005 Ann

Wiem ,że to może ni w 5 ni w 10 ale czy ktoś umie zrobić ciasto marchwiowe - najlepiej w wersji wegańskiej i z opcją minimalizacji cukru:):)

Zgłoś 25.09.2005 monia

właśnie robię tę pyszność, szpinak doprawiłam pom swojemu, dodając curry. W domu już pachnie.......... Już nie mogę się doczekać. Będzie pyszne:)

Zgłoś 02.04.2006 XXX

a tego proszku to dokladnie ile musi byc???????? z gory dziekuje za odpowiedz