Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciasto szpinakowe z sosem serowym

Tekst i foto Gastrosfera 25-06-2013

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
230 złprosty45 min.niska

Składniki:

Ciasto:
300 g mąki pszennej, 100 g margaryny, 30 g drożdży, 1 jajko, 2 żółtka jaj, 1/3 szklanki kwaśnej śmietany, 3 łyżki mleka, sól i cukier do smaku.

Farsz szpinakowy:

500 g szpinaku mrożonego, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 2 łyżki kwaśnej śmietany, sól, pieprz do smaku.

Jak przyrządzić:

Ciasto:
Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajko, żółtka, śmietanę i drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Szpinak rozmrozić, odsączyć wodę, dodać wyciśnięty czosnek i lekko podsmażyć na maśle. Następnie dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną blaszkę. Na ciasto wyłożyć farsz szpinakowy i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch posmarować rozmąconym białkiem i upiec w temperaturze 180 st. C, do uzyskania złotego koloru.

Jak podawać?

Ciasto podawać z sosem serowym.
Prześlij do znajomego Wersja do druku